Latest model Quant Questions for SBI PO - Free online Practice Test 2

  • 1. Gowtham is younger than Dravid by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Gowtham?
   A.) 23 Years
   B.) 24 Years
   C.) 23.5 Years
   D.) 24.5 Years

Answer: Option 'D'

Let Dravid's age be x years.
Then Gowtham's age = (x-7) years
so [(x-7)/x] = 9/7
9x-63 = 7x
2x = 63
x = 31.5
Hence, Gowtham's age = (x-7) = 24.5 years

  • 2. A man runs around a circular track of radius 70 m at a speed of 5 km/hr. How long does it take for him to complete 20 rounds?
   A.) 1.76 hrs
   B.) 1.87 hrs
   C.) 50.4 hrs
   D.) 67. hrs

Answer: Option 'A'

Circumference of the track = 2 × Π×70m = 440m,
so one round = 440m

Time to complete 20 rounds = 20 × 440/5000 = 1.76 hrs(by converting 5km/hr in m/hrs)

  • 3. Varun scores 96 in the  first internal and 82 in the second internal. How much should he score in the third internal in order to get an average of 90?
   A.) 82
   B.) 87
   C.) 92
   D.) 97

Answer: Option 'C'

Let his third internal is x
So average of all should be 90
(96 + 82 + x)/3 = 90, x = 92

  • 4. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C?
   A.) 2 : 5 : 3
   B.) 3 : 2 : 7
   C.) 6 : 10 : 5
   D.) 7 : 11 : 5

Answer: Option 'C'

A : B : C = (3x × 12) : (5x × 12) : (5x × 6) = 36x : 60x : 30x = 6 : 10 : 5

  • 5. Two student appeared at the an examination. One of them second 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:
   A.) 39, 30
   B.) 41, 44
   C.) 42, 33
   D.) 43, 34

Answer: Option 'C'

Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = 56/100(x + 9 + x)
25(x + 9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.

  • 6. A chemical plant has tanks (A, B, C and D) each containing 1000 litres of a chemical. The chemical is being pumped from one tank to another as follows: From A to B at 20 litres/min From C to A at 90 litres/min From A to D at 10 litres/min From C to D at 50 litres/min From B to C at 100 litres/min From D to B at 110 litres/min Which tank gets emptied first, and how long does it take (in minutes) to get empty after pumping starts?
   A.) A, 17.77
   B.) C, 22
   C.) D, 20
   D.) D, 25

Answer: Option 'C'

Let X be the part of tank filled per minute and Y be the part of tank emptied per minute.
Tank X Y A 90 (20+10) B (110+20) 100 C 100 (90+50) D (10+50) 110 From the above table,
we can see that D and C will empty soon.
Time taken to empty D = 1000/(110-60) = 1000/50 = 20 minutes
Time taken to empty C = 1000/(140-100) = 1000/40 = 25
Hence, D gets emptied first
 

  • 7. A and B together take 6 days to complete a task. B and C together take 12 days to complete the same task. A and C together take 8 days to complete it. If A, B and C are working together, how long does it take for them to complete the task?
   A.) 5 days
   B.) 5 (1/2) days
   C.) 3 (1/5)days
   D.) 5 (1/3) days

Answer: Option 'D'

(1/A) + (1/B) = (1/6) 
(1/B) + (1/C) = (1/12)
(1/A) + (1/C) = (1/8) 
Solving the three equations,
(1/A) + (1/B) + (1/C) = (3/16)
Together they take 16/3 = 5(1/3) days to complete the task.

  • 8. A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?
   A.) 4.46%
   B.) 3.46%
   C.) 5%
   D.) 6%

Answer: Option 'B'

Let the original rate be R%. 
Then, new rate = (2R)%
Here, original rate is for 1 years;
the rate is for only 4 months
that is 1/3 years
[(725 × r × 1)/100] + [(362.50 × 2r × 1)/100 × 3)] = 33.50
R = 3.46%

  • 9. Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. if they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr) is
   A.) 48 km/hr
   B.) 42 km/hr
   C.) 32 km/hr
   D.) 36 km/hr

Answer: Option 'D'

Distance covered = 120 + 120 = 240 m
Time = 12 sec
Let the speed of each train = v. 
Then relative speed = v + v = 2v
2v = distance/time = 240/12 = 20 m/sec
Speed of each train = v 20/2 = 10m/s
= 10 x 36/10 km/hr = 36 km/hr

  • 10. A man bought 10 apples and 8 oranges for Rs. 200 and sold them for Rs. 212. If he gained 12.5% on the apples and lost 20% on the oranges. Find the cost of an apple.Latest model Quant Questions for SBI PO - Free online Practice Test 2
   A.) Rs. 8/-
   B.) Rs. 16/-
   C.) Rs. 9/-
   D.) Rs. 10/-

Answer: Option 'B'

Let the cost of an apple be Rs. x and the cost of an orange be Rs. y
The S.P of an apple is Rs. 1.125x and the S.P of an oranges is Rs. 0.8y
10x + 8y = 200
10 × (1.125x) + 8 × (0.8y) = 212
Solving these, x = 16

  • 11. A sum of money amounts to Rs. 9800 after 5 years and Rs. 12005 after 8 years at the same rate of simple interest. The rate of interest per annum is:
   A.) 10%
   B.) 12%
   C.) 15%
   D.) 20%

Answer: Option 'B'

Simple Interest for 3 years = Rs. (12005 - 9800) = Rs. 2205
Simple Interest for 5 years = Rs. [(2205/3) × 5] = Rs. 3675
Principle = Rs.(9800 - 3675) = Rs. 6125
Rate = 12%

  • 12. Eight people enter a partnership. Six of them bring in Rs.30 each. The seventh brings in Rs. 10 more than the average of all eight and the eighth brings in Rs. 55. What is the total sum brought in?
   A.) 250
   B.) 260
   C.) 280
   D.) 270

Answer: Option 'C'

Amount brought in by the first six persons = 6 * 30 = Rs. 180
Amount brought in by the eighth person = Rs. 55 
Let the amount brought by the seventh person be Rs. x
x = Avg(8 persons) + 10
= (180 + 55 + x)/8 + 10
= (235 + x)/8 + 10
8x = 235 + x + 80
7x = 315
x = 45
Total amount = 235 + 45 = Rs.280

  • 13. Naresh analysed the monthly salary figures of five vice presidents of his company. All the salary figures are in integer lakhs. The mean and the median salary figures are Rs. 5 lakhs, and the only mode is Rs. 8 lakhs. Which of the options below is the sum of the highest and the lowest salaries?
   A.) Rs. 8 lakhs
   B.) Rs. 9 lakhs
   C.) Rs. 10 lakhs
   D.) Rs. 12 lakhs

Answer: Option 'B'

Mean Average of the values. Median Middle value. 
Mode Value with highest number of occurrences.
Let the salaries of the five vice-presidents in ascending order in lakhs be a, b, c, d and e.
Mean = 5 (a + b + c + d + e)/5 = 5 lakhs
a + b + c + d + e = 25 lakhs
Median = 5 lakhs c is the middle value.
c = 5
Mode = 8 lakhs 
8 should be the salary of more than 1 VP.
Only d and e are greater than 5.
So, d = e = 8 lakhs
Two possible values, a = 1, b = 3, a = 2, b = 2
Both a and b can't be 2 since there is only one mode(8).
So, a = 1, b = 3 Sum of highest and lowest = a + e = 1 + 8 = Rs. Rs. 9 lakhs
 

  • 14. The owener of an electronic store charges his customer11% more than the cost price. If a customer paid Rs. 1,33,200 for an LED TV, what was the original price of the TV?
   A.) Rs. 1,20,000/-
   B.) Rs. 1,02,000/-
   C.) Rs. 1,25,000/-
   D.) Rs. 1,14,000/-

Answer: Option 'A'

Selling Price = 11% more than Cost Price = (111/100) × CP
(111/100) × CP = 133200 CP = 133200 × 100/111 = Rs. 1,20,000/-

  • 15. A wall is built by 17 men in 24 days. In how many days can 18 men do the work if hours per day are reduced in the ratio 5 : 4?
   A.) 28.89 days
   B.) 29.98 days
   C.) 28.33 days
   D.) 30.33 days

Answer: Option 'C'

Let the initial per day be x and the new hours per day be (4/5) x men and days are inversely proportinal.
Hours per day and number of days are inversely proportinal.
17 men working x hours per day --> 24 days
18 men working (4x/5) hours per day = 24 × (17/18) × (x/(4x/5)) 
24 × (17/18) × (5/4) = 28.33 days

  • 16. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is
   A.) 36
   B.) 42
   C.) 45
   D.) 48

Answer: Option 'C'

Lets The father's age as F
Son's age as S, now according to question
F = 3S,
After 15 years age of both father and son will be
=> F + 15 = 2(S + 15)
ON Solving the two equations,
F = 45
So the father present age is 45 years

  • 17. In one hour, a boat travels 9 km upstream. It takes the same time to travel 15 km downstream. Find the speed of the stream.
   A.) 2.5 kmph
   B.) 3 kmph
   C.) 2 kmph
   D.) 4 kmph

Answer: Option 'B'

Let, 
Upstream speed as u
Downstream speed as d
=> u = 9kmph, d = 15 kmph
=> s = (d-u)/2 = (15-9)/2 = 3 kmph
 

  • 18. Five bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 5, 6, 8 and 9 seconds respectively. How many times do they toll together in an hour?
   A.) 10
   B.) 11
   C.) 12
   D.) 13

Answer: Option 'B'

They toll together at the zeroth second.
The next time they toll together = LCM(2,5,6,8,9) = 360 seconds = 6 minutes
Every 6 minutes, they toll together.
In an hour(60 mins), they toll together (60/6) + 1 = 11 times
1 is added because they toll at the zeroth second 0,6,12,18,24,30,36,42,48,54,60

  • 19. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A world invest Rs. 6500/- for 6 months, B, Rs. 8400/- for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A is the only working partner and hence gets 8% of the profits. The profits earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.
     
   A.) Rs. 2800/-
   B.) Rs. 1400/-
   C.) Rs. 3700/-
   D.) Rs. 2576/-

Answer: Option 'D'

A : B : C = (6500 * 6) : (8400 * 5) : (10000 * 3) = 13 : 14 : 10 
8% goes to A.
Of the remaining 92%,
B's share = 0.92 * 7400 * 14/37 = Rs. 2576/-

  • 20. A, B and C enter into a partnership. A initially invests Rs.25 lakh and adds another Rs. 10 lakhs after one year. B invests Rs. 35 lakhs and withdraws Rs. 10 lakh after 2 years and C invests Rs. 30 lakh. In what ratio should the profits be divided at the end of 3 years?
   A.) 19 : 19 : 18
   B.) 18 : 17 : 19
   C.) 16 : 19 : 15
   D.) 19 : 23 : 18

Answer: Option 'A'

1. Total length of the period = 3 years
Therefore investment of A = Rs. 25 lakhs × 1 + Rs. 35 lakhs = Rs. 95 lakhs
2. A adds after one year Rs. 10 lakhs
Therefore investment of B = Rs. 35 lakhs × 2 + Rs. 25 lakhs  = Rs. 95 lakhs
3. B withdraws Rs. 10 lakhs after 2 years
4. Investment of C = Rs. 30 × 3 = Rs. 90 lakhs
5. Profit ratio = (95 : 95 : 90)/5 = 19 : 19 : 18

Quant Questions for Bank Exams - Set 2 Download Pdf