# Latest model Quant Questions for SBI PO - Free online Practice Test 2

1.

Gowtham is younger than Dravid by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Gowtham?

A.) 23 Years
B.) 24 Years
C.) 23.5 Years
D.) 24.5 Years

Let Dravid's age be x years.
Then Gowtham's age = (x-7) years
so [(x-7)/x] = 9/7
9x-63 = 7x
2x = 63
x = 31.5
Hence, Gowtham's age = (x-7) = 24.5 years

2.

A man runs around a circular track of radius 70 m at a speed of 5 km/hr. How long does it take for him to complete 20 rounds?

A.) 1.76 hrs
B.) 1.87 hrs
C.) 50.4 hrs
D.) 67. hrs

Circumference of the track = 2 × Π×70m = 440m,
so one round = 440m

Time to complete 20 rounds = 20 × 440/5000 = 1.76 hrs(by converting 5km/hr in m/hrs)

3.

Varun scores 96 in the  first internal and 82 in the second internal. How much should he score in the third internal in order to get an average of 90?

A.) 82
B.) 87
C.) 92
D.) 97

Let his third internal is x
So average of all should be 90
(96 + 82 + x)/3 = 90, x = 92

4.

A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C?

A.) 2 : 5 : 3
B.) 3 : 2 : 7
C.) 6 : 10 : 5
D.) 7 : 11 : 5

A : B : C = (3x × 12) : (5x × 12) : (5x × 6) = 36x : 60x : 30x = 6 : 10 : 5

5.

Two student appeared at the an examination. One of them second 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.) 39, 30
B.) 41, 44
C.) 42, 33
D.) 43, 34

Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = 56/100(x + 9 + x)
25(x + 9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.

6.

A chemical plant has tanks (A, B, C and D) each containing 1000 litres of a chemical. The chemical is being pumped from one tank to another as follows: From A to B at 20 litres/min From C to A at 90 litres/min From A to D at 10 litres/min From C to D at 50 litres/min From B to C at 100 litres/min From D to B at 110 litres/min Which tank gets emptied first, and how long does it take (in minutes) to get empty after pumping starts?

A.) A, 17.77
B.) C, 22
C.) D, 20
D.) D, 25

Let X be the part of tank filled per minute and Y be the part of tank emptied per minute.
Tank X Y A 90 (20+10) B (110+20) 100 C 100 (90+50) D (10+50) 110 From the above table,
we can see that D and C will empty soon.
Time taken to empty D = 1000/(110-60) = 1000/50 = 20 minutes
Time taken to empty C = 1000/(140-100) = 1000/40 = 25
Hence, D gets emptied first

7.

A and B together take 6 days to complete a task. B and C together take 12 days to complete the same task. A and C together take 8 days to complete it. If A, B and C are working together, how long does it take for them to complete the task?

A.) 5 days
B.) 5 (1/2) days
C.) 3 (1/5)days
D.) 5 (1/3) days

(1/A) + (1/B) = (1/6)
(1/B) + (1/C) = (1/12)
(1/A) + (1/C) = (1/8)
Solving the three equations,
(1/A) + (1/B) + (1/C) = (3/16)
Together they take 16/3 = 5(1/3) days to complete the task.

8.

A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?

A.) 4.46%
B.) 3.46%
C.) 5%
D.) 6%

Let the original rate be R%.
Then, new rate = (2R)%
Here, original rate is for 1 years;
the rate is for only 4 months
that is 1/3 years
[(725 × r × 1)/100] + [(362.50 × 2r × 1)/100 × 3)] = 33.50
R = 3.46%

9.

Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. if they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr) is

A.) 48 km/hr
B.) 42 km/hr
C.) 32 km/hr
D.) 36 km/hr

Distance covered = 120 + 120 = 240 m
Time = 12 sec
Let the speed of each train = v.
Then relative speed = v + v = 2v
2v = distance/time = 240/12 = 20 m/sec
Speed of each train = v 20/2 = 10m/s
= 10 x 36/10 km/hr = 36 km/hr

10.

A man bought 10 apples and 8 oranges for Rs. 200 and sold them for Rs. 212. If he gained 12.5% on the apples and lost 20% on the oranges. Find the cost of an apple. A.) Rs. 8/-
B.) Rs. 16/-
C.) Rs. 9/-
D.) Rs. 10/-