Twisted and Difficulty Level Quantitative Aptitude Questions for NICL AO Mains 2017

  • 1. A watch dealer sells watches at Rs. 600 per watch. However, he is forced to give two successive discounts of 10% and 5% respectively. However, he recovers the sales tax on the net sale price from the customer at 5% of the net price. What price does a customer have to pay him to buy a watch?
   A.) 598.25
   B.) 538.65
   C.) 545.35
   D.) 565.36

Answer: Option 'B'

600 - 10% of 600 = 540 & 540 - 5% of 540 = 513
513 + 5% of 513 = 538.65

  • 2. Ganesha was hired on the basis of commission in NICL and got the bonus only on the first years commission. He got the policies of Rs. 2 lakh having maturity period of 10 year. His commission in the first, second, third, fourth and for the rest of the years is 20%, 16%, 12%, 10% and 4% respectively while bonus is 25% of the commission. If the annual premium is Rs. 20,000 then what is his total commission if the completion of the maturity of all the policies is mandatory?
   A.) 16400
   B.) 17400
   C.) 18500
   D.) 1654

Answer: Option 'B'

  • Directions (Q.3-4): Cities M and N are 600 km apart. Bus A starts from city M towards N at 9 am and bus B starts from city N towards M at the same time. Bus A travels the first 1/3rd of the distance at a speed of 40 kmph, the second 1/3rd at 60 kmph and the third 1/3rd at 50 km/hr. Bus B travels the first 1/3rd of the total distance at a speed of 60 kmph, the second 1/3 rd at 40 kmph and the third 1/3rd at 50 km/hr.
  • 3. When and where will the two buses cross each other?
   A.) 6 hrs, 320 kms from N
   B.) 5 hrs  20 minutes, 240 kms from N
   C.) 6 hrs 20 minutes, 280 kms from M
   D.) 4 hrs, 240 kms from M

Answer: Option 'C'

Bus A travels first 1/3 rd of the distance in 200/40 = 5 hrs
Bus B travels first 1/3 rd of the distance in = 200/60 = 10/3 hrs 
in 5 - 10/3 = 5/3 hrs Bus B travels another 5/3 × 40 = 200/3 kms 
Now, the distance between Buses A and B reduces 600 - (200 + 800/1) = 400/3 kms 
This is covered by both in (400/1)/(60+40) = 1(1/3) hr 
Hence, they will cross each other after = 5 + 1(1/3) = 6 hrs 20 minutes 
And the point of crossing is 200 + 80 = 280 kms from city M 

  • 4. What are the approximately average speeds of Bus A and Bus B?
   A.) 48.64 km/hr , 48.64 km/hr
   B.) 48.64 km/hr, 50 km,hr
   C.) 50 kmph, 48.64 km/hr
   D.) 40 kmph, 50 kmph

Answer: Option 'A'

Average speed of bus A = 600/[(20/40)+(200/50)+(200/60)] = 48.64 km/hr 
Average speed of bus B = 600/[(200/60)+(200/40)+(200/50)] = 48.64 km/hr 

  • Directions (Q.5-6): According to a plan, a team of woodcutters decided to harvest 216 cubic meters of wheat in several days. In the first three days, the team fulfilled the daily assignment, and then it harvested 8 cubic metre of wheat over and above the plan every day. Therefore, a day before the planned date, they had already harvested 232 cubic meters of wheat.
  • 5. How many cubic metres of wheat a day did the team have to cut according to the plan?
   A.) 30
   B.) 28
   C.) 24
   D.) 26

Answer: Option 'C'

Let, the planned no. of days be 'n' and planned harvest per day be 'x' m3
Then, nx = 216
ATQ, x(n-1) + 8(n-4) = 232
or, nx - x + 8n - 32 = 232
or, 8n - x = 48
or, 8n - 216/n = 48
or, 8n2 - 48n - 216 = 0
or, n2 - 6n - 27 = 0
=> (n-9)(n+3) = 0
=> n = 9
Hence, x = 216/9 = 24 m3

  • 6. To harvest 216 cubic metre of wheat 2 days before the planned date, how many cubic metres of wheat must be harvested by team over and the above the plan every day after first three days?
   A.) 08 cubic metre 
   B.) 12 cubic metre
   C.) 16 cubic metre
   D.) 10 cubic metre

Answer: Option 'B'

Amount of wheat harvested in first three days = 24 × 3 = 72 m3
Remained = 216 - 72 = 144 m3
This has to be harvested in n - 3 - 2 = 4 days
Required Harvest per day = 144/4 = 36 m3
Required additional harvest per day = 36 - 24 = 12 m3

  • 7. What is the probability of drawing at least one red ball?
   A.) 13/16
   B.) 15/16
   C.) 9/16
   D.) 11/16

Answer: Option 'B'

The probability of at least one red ball = 1 - (probability of no red ball)
= 1 - (1/2) × (1/2) × (1/2) × (1/2)
= 1 - (1/16)
= 15/16

  • Directions (Q.7-8): There are four boxes. Each box contains two balls. One red and one blue. You draw one ball from each of the four boxes.
  • 8. If each bag a green ball is added, then find the probability of drawing at least one blue ball?
   A.) 65/81
   B.) 1/9
   C.) 16/81
   D.) 8/9

Answer: Option 'A'

The probability of at least one blue ball = 1 - (probability of no blue ball)
= 1 - (2/3) × (2/3) × (2/3) × (2/3)
= 1 - (16/81)
= 65/81

  • 9. A cricketer gives 12.4 runs per wicket. He gives 26 runs and take 5 wickets in a match after which his average becomes 12 runs per wicket. How many wickets had been taken by him excluding the last match?
   A.) 95
   B.) 15
   C.) 75
   D.) 85

Answer: Option 'D'

Let number of wickets before last match = x
Total runs given till last match = 12.4 × x
(12.4 × x)/(x+5) = 12
x = 85

  • 10. A and B started a business with the investments in the ratio of 5 : 3 respectively. After 6 months from the start of the business, C joined them and the respective ratio between the investments of B and C was 2 : 3. If the annual profit earned by them was Rs. 12300, what was the difference between B’s share and C’s share in the profit?
   A.) 900
   B.) 800
   C.) 750
   D.) 950

Answer: Option 'A'

A : B = 5 : 3 = 10 : 6
B : C = 2 : 3 = 6 : 9
A : B : C = 10 : 6 : 9
Ratio for 1 month = (10x × 12) : (6x × 12) : (9x × 6) = 20 : 12 : 9
= 20 : 12 : 9
Required difference = (12 - 9)/41 = 12300 = 900 Rs.