RRB NTPC - Calender and Dates : MCQs with Answers Download PDF

  • 1.
    • Day Codes:-
      Sat = 0 
      Sun = 1 
      Mon = 2 
      Tue = 3 
      Wed = 4 
      Thu = 5 
      Fri = 6 
      Month Codes:- 
      Jan = 1 
      Feb = 4 
      Mar = 4 
      Apr = 0 
      May = 2 
      Jun = 5 
      Jul = 0 
      Aug = 3 
      Sep = 6 
      Oct = 1 
      Nov = 4 
      Dec = 6 
      Century Codes:- 
      1500 - 1599 ---> 0 
      1600 - 1699 ---> 6 
      1700 - 1799 ---> 4 
      1800 - 1899 ---> 2 
      1900 - 1999 ---> 0 
      2000 - 2099 ---> 6 
      2100 - 2199 ---> 4 
      2200 - 2299 ---> 2 
      2300 - 2399 ---> 0 

    What was the day of the week on 24th July 2011? 
   A.) Monday
   B.) Sunday
   C.) Friday
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (24 + 0 + 11 + 2 + 6)/7 = 43/7 = 1 
= Sunday

  • 2. What was day of the week on 21-September-1987?
   A.) Sunday
   B.) Monday
   C.) Friday
   D.) Saturday

Answer: Option 'B'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (21 + 6 + 87 + 21 + 0)/7 = 135/7 = 2 
= Monday

  • 3. What was the day of the week on 26-January-1950? 
   A.) Sunday
   B.) Monday
   C.) Wednesday
   D.) Thursday

Answer: Option 'D'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (26 + 1 + 50 + 12 + 0)/7 = 84/7 = 5 
= Thursday

  • 4. Today is Monday, after 61 days, the day will be: 
   A.) Wednesday
   B.) Saturday
   C.) Tuesday
   D.) Thursday

Answer: Option 'B'

Each day of the week is repeated after 7 days. 
So, after 63 days, it will be Monday. 
After 61 days, it will be saturday.

  • 5. Which of the following is not a leap year?
   A.) 700
   B.) 800
   C.) 1200
   D.) 2000

Answer: Option 'A'

The century divisible by 400 is a leap year.
The tear 700 is not a leap year

  • 6. Today is Friday, after 126 days, it will be: 
   A.) Sunday
   B.) Tuesday
   C.) Friday
   D.) Monday

Answer: Option 'C'

126/7 = 0 
Each day of the week is repeated after 7 days. 
So, after 126 days, it will be Friday. 
After 126 days, it will be Friday.

  • 7. How many days are there in x weeks X days? 
   A.) 7x²
   B.) 8x
   C.) 14x
   D.) 7

Answer: Option 'B'

x weeks x days = (7x + x) days = 8x days

  • 8. It was Sunday on January-1-2006. Find the day of the week on January-1-2010? 
   A.) Sunday
   B.) Saturday
   C.) Friday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'C'

Answer: Option 'C' 
On 31st December, 2005 it was Saturday. 
Number of odd days from the year 200 to the tear 2009 = ( 1 + 1 + 2 + 1 ) = 5days
On 31st December 2009, it was Thursday. 
Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

  • 9. What was the day of the week on 7th October, 2003? 
   A.) Sunday
   B.) Saturday
   C.) Friday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'B'

Formula = ( Date + Monthcode + No.of years + No.of leapyears + Century code )/ 7 
==> (7 + 1 + 3 + 0 + 6)/7 = 17/7 = 3 
==> Tuesday

  • 10. On 2007, What was the date of last Saturday in May month? 
   A.) 21
   B.) 22
   C.) 25
   D.) 26

Answer: Option 'D'

1 - May - 2007 
=(1 + 2 + 7 + 1 + 6)/7 = 17/7 = 3 = Tuesday 
= May 1st --> Tuesday + 5 days = Saturday = 5th may
5th may + 7 days = Saturday = 12th may
12th may + 7 days = Saturday = 19th may
19th may + 7 days = Saturday = 26th may
= Answer = 26th may

  • 11. What was the day of the week on 10th March 1996? 
   A.) Sunday
   B.) Tuesday
   C.) Saturday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'A'

(10 + 4 + 96 + 24 + 0)/7 = 134/7 = 1 
= Sunday 

  • 12. On 8th February 2005, it was Tuesday. What was the day of the week on 8 February 2004? 
   A.) Tuesday
   B.) Monday
   C.) Sunday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'C'

The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days. 
The day on 8th Feb, 2004 is 2 days before the day on 8th Feb, 2005 
Hence, this day is Sunday. 

  • 13. What was the day of the week on 17th June, 1998 
   A.) Tuesday
   B.) Monday
   C.) Sunday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'D'

17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0 
Odd days in 300 years = (5 × 3) = 1 
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years = (24 × 2 + 73) = 121 = 2 odd days
Jan Feb March April May June 
31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17 = 168 days = 24 weeks = 0 odd day
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3 
Given day is Wednesday

  • 14. It was Thursday on 2nd Jan 1993. What day of the week will be on 15th March 1993?
   A.) Monday
   B.) Wednesday
   C.) Saturday
   D.) Friday

Answer: Option 'C'

Today number of days = 29(Jan) + 28 (Feb) + (15) Mar = 72 days 10 Weeks + 2 days.
Thus the given date will fall on two days beyond Thursday, that is Saturday.

  • 15. January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on January 1, 2009? 
   A.) Monday
   B.) Wednesday
   C.) Thursday
   D.) Sunday

Answer: Option 'C'

The year 2008 is a leap year. So it has 2 odd days.
1st day of the year 2008 is Tuesday (given)
So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday. So it has to be Thursday.

  • 16. On what dates on April 2001 did Wednesday fall?
   A.) 1st , 8th, 15th, 22nd , 29th
   B.) 2nd , 9th , 16th , 23rd , 30th
   C.) 4th , 11th , 18th , 25th
   D.) 3rd , 10th , 17th , 24th

Answer: Option 'C'

We shall find the day on 1st April 2001 1st April 2001 = 2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001 Odd days in 1600 years = 0 Odd days in 400 years = 0 Jan, Feb, Mar, April = 31 + 28 + 31 + 1 = 91 days = 0 odd days On 1st April it is Sunday.
In April, 2001 Wednesday falls on 4th , 11th , 18th and 25th .

  • 17. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?
   A.) Monday
   B.) Friday
   C.) Thursday
   D.) Saturday

Answer: Option 'B'

On 31 Dec, 2005 it was Saturday.
Number of Odd days from the year 2006 to the year 2009 = 1 +1+2+1 =5 On 31st Dec 2009 it was Thursday So, 1st Jan 2010 is Friday



Problems on Calendar Download Pdf