logo

Calender and Dates questions and answers : Quantitative Aptitude


  • 1.
    • Day Codes:-
      Sat = 0 
      Sun = 1 
      Mon = 2 
      Tue = 3 
      Wed = 4 
      Thu = 5 
      Fri = 6 
      Month Codes:- 
      Jan = 1 
      Feb = 4 
      Mar = 4 
      Apr = 0 
      May = 2 
      Jun = 5 
      Jul = 0 
      Aug = 3 
      Sep = 6 
      Oct = 1 
      Nov = 4 
      Dec = 6 
      Century Codes:- 
      1500 - 1599 ---> 0 
      1600 - 1699 ---> 6 
      1700 - 1799 ---> 4 
      1800 - 1899 ---> 2 
      1900 - 1999 ---> 0 
      2000 - 2099 ---> 6 
      2100 - 2199 ---> 4 
      2200 - 2299 ---> 2 
      2300 - 2399 ---> 0 

    What was the day of the week on 24th July 2011? 
A.) Monday
B.) Sunday
C.) Friday
D.) None of these

Answer: Option 'B'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (24 + 0 + 11 + 2 + 6)/7 = 43/7 = 1 
= Sunday

  • 2. What was day of the week on 21-September-1987?
A.) Sunday
B.) Monday
C.) Friday
D.) Saturday

Answer: Option 'B'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (21 + 6 + 87 + 21 + 0)/7 = 135/7 = 2 
= Monday

  • 3. What was the day of the week on 26-January-1950? 
A.) Sunday
B.) Monday
C.) Wednesday
D.) Thursday

Answer: Option 'D'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (26 + 1 + 50 + 12 + 0)/7 = 84/7 = 5 
= Thursday

  • 4. Today is Monday, after 61 days, the day will be: 
A.) Wednesday
B.) Saturday
C.) Tuesday
D.) Thursday

Answer: Option 'B'

Each day of the week is repeated after 7 days. 
So, after 63 days, it will be Monday. 
After 61 days, it will be saturday.

  • 5. Which of the following is not a leap year?
A.) 700
B.) 800
C.) 1200
D.) 2000

Answer: Option 'A'

The century divisible by 400 is a leap year.
The tear 700 is not a leap year

  • 6. Today is Friday, after 126 days, it will be: 
A.) Sunday
B.) Tuesday
C.) Friday
D.) Monday

Answer: Option 'C'

126/7 = 0 
Each day of the week is repeated after 7 days. 
So, after 126 days, it will be Friday. 
After 126 days, it will be Friday.

  • 7. How many days are there in x weeks X days? 
A.) 7x²
B.) 8x
C.) 14x
D.) 7

Answer: Option 'B'

x weeks x days = (7x + x) days = 8x days

  • 8. It was Sunday on January-1-2006. Find the day of the week on January-1-2010? 
A.) Sunday
B.) Saturday
C.) Friday
D.) Wednesday

Answer: Option 'C'

Answer: Option 'C' 
On 31st December, 2005 it was Saturday. 
Number of odd days from the year 200 to the tear 2009 = ( 1 + 1 + 2 + 1 ) = 5days
On 31st December 2009, it was Thursday. 
Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

  • 9. What was the day of the week on 7th October, 2003? 
A.) Sunday
B.) Saturday
C.) Friday
D.) Wednesday

Answer: Option 'B'

Formula = ( Date + Monthcode + No.of years + No.of leapyears + Century code )/ 7 
==> (7 + 1 + 3 + 0 + 6)/7 = 17/7 = 3 
==> Tuesday

  • 10. On 2007, What was the date of last Saturday in May month? 
A.) 21
B.) 22
C.) 25
D.) 26

Answer: Option 'D'

1 - May - 2007 
=(1 + 2 + 7 + 1 + 6)/7 = 17/7 = 3 = Tuesday 
= May 1st --> Tuesday + 5 days = Saturday = 5th may
5th may + 7 days = Saturday = 12th may
12th may + 7 days = Saturday = 19th may
19th may + 7 days = Saturday = 26th may
= Answer = 26th may

To whom this Problems on Calendar Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Problems on Calendar effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.