Calender and Dates : MCQs with Answers Download PDF

1.

What was the day of the week on 17th June, 1998 

   A.) Tuesday
   B.) Monday
   C.) Sunday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'D'

17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0 
Odd days in 300 years = (5 × 3) = 1 
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years = (24 × 2 + 73) = 121 = 2 odd days
Jan Feb March April May June 
31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17 = 168 days = 24 weeks = 0 odd day
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3 
Given day is Wednesday

2.

It was Thursday on 2nd Jan 1993. What day of the week will be on 15th March 1993?

   A.) Monday
   B.) Wednesday
   C.) Saturday
   D.) Friday

Answer: Option 'C'

Today number of days = 29(Jan) + 28 (Feb) + (15) Mar = 72 days 10 Weeks + 2 days.
Thus the given date will fall on two days beyond Thursday, that is Saturday.

3.

It was Sunday on January-1-2006. Find the day of the week on January-1-2010? 

   A.) Sunday
   B.) Saturday
   C.) Friday
   D.) Wednesday

Answer: Option 'C'

Answer: Option 'C' 
On 31st December, 2005 it was Saturday. 
Number of odd days from the year 200 to the tear 2009 = ( 1 + 1 + 2 + 1 ) = 5days
On 31st December 2009, it was Thursday. 
Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

4.

On what dates on April 2001 did Wednesday fall?

   A.) 1st , 8th, 15th, 22nd , 29th
   B.) 2nd , 9th , 16th , 23rd , 30th
   C.) 4th , 11th , 18th , 25th
   D.) 3rd , 10th , 17th , 24th

Answer: Option 'C'

We shall find the day on 1st April 2001 1st April 2001 = 2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001 Odd days in 1600 years = 0 Odd days in 400 years = 0 Jan, Feb, Mar, April = 31 + 28 + 31 + 1 = 91 days = 0 odd days On 1st April it is Sunday.
In April, 2001 Wednesday falls on 4th , 11th , 18th and 25th .

5.

  • Day Codes:-
    Sat = 0 
    Sun = 1 
    Mon = 2 
    Tue = 3 
    Wed = 4 
    Thu = 5 
    Fri = 6 
    Month Codes:- 
    Jan = 1 
    Feb = 4 
    Mar = 4 
    Apr = 0 
    May = 2 
    Jun = 5 
    Jul = 0 
    Aug = 3 
    Sep = 6 
    Oct = 1 
    Nov = 4 
    Dec = 6 
    Century Codes:- 
    1500 - 1599 ---> 0 
    1600 - 1699 ---> 6 
    1700 - 1799 ---> 4 
    1800 - 1899 ---> 2 
    1900 - 1999 ---> 0 
    2000 - 2099 ---> 6 
    2100 - 2199 ---> 4 
    2200 - 2299 ---> 2 
    2300 - 2399 ---> 0 

What was the day of the week on 24th July 2011? 

   A.) Monday
   B.) Sunday
   C.) Friday
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Formula:-(Date + Month code + No.of years + No.of leap year + Century code)/7 
= (24 + 0 + 11 + 2 + 6)/7 = 43/7 = 1 
= Sunday

Problems on Calendar Download Pdf