RRB NTPC - Partnership : Aptitude Test

  • 1. A and B started a business by investing Rs.4000/- and Rs.5000/- respectively. Find the A’s share out of a total profit of Rs.1800:
   A.) Rs.1000/-
   B.) Rs.1800/-
   C.) Rs.800/-
   D.) Rs.400/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.4000/- 
B = Rs.5000/- 
A share 4 parts & B share 5 parts 
Total 9 parts -----> Rs.1800/- 
----> 1 part -------> Rs.200/- 
A share = 4 parts -----> Rs.800/-

  • 2. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:
   A.) Rs. 8400
   B.) Rs.11500/-
   C.) Rs.11000/-
   D.) Rs. 14,700

Answer: Option 'D'

Let C = x.
Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.
So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000
3x = 36000
x = 12000
A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.
A's share = Rs. (35000 x 21/50) = Rs. 14,700.

  • 3. A,B and C started a business by investing Rs.2000/- , Rs.3000/- and Rs.4000/- respectively. Total profit is Rs.4500/-. Find the A’s share?
   A.) Rs.2000/-
   B.) Rs.1500/-
   C.) Rs.1000/-
   D.) Rs.4500/-

Answer: Option ''

A = Rs.2000/- , that is 2 parts 
B = Rs.3000/- , that is 3 parts 
C = Rs.4000/- , that is 4 parts 
Total 9 parts -------> profit (4500/-)
----->1 part -------->Rs.500/- 
then A's share 2 parts ----- > Rs.1000/- 

  • 4. A,B and C started a business by investing Rs.1400/- , Rs.4200/- and Rs.7000/- respectively. Total profit is Rs.8100/-. Find the C's share?
   A.) Rs.900/-
   B.) Rs.1800/-
   C.) Rs.2700/-
   D.) Rs.4500/-

Answer: Option 'D'

A = Rs.1400/- , that is 1 parts 
B = Rs.4200/- , that is 3 parts 
C = Rs.7000/- , that is 5 parts 
Total 9 parts -------> profit (8100/-) 
          1 part --------> Rs.900/- 
then C's share 
          5 parts -----> Rs.4500/-,

  • 5. A,B started a business in which A invested Rs.10000/- for 1year, B invested Rs.20000/- for 2 years. At the end of the profit received by them is Rs.5000/-. What is A’s share?
   A.) Rs.4000/-
   B.) Rs.3000/-
   C.) Rs.2000/-
   D.) Rs.1000/-

Answer: Option 'D'

A = Rs.10000/- per 1 year 
B = Rs.20000/- per 2 years 
= 10000 × 1 : 20000 × 2 
= 1 : 4 
Total = 5 parts -----> Rs.5000/- (profit)  
      = 1 part ------> Rs.1000/- 
Then, A's share is 
      = 1 part = Rs.1000/- 

  • 6. A,B and C started a business in which A invested Rs.10000/- for 1year, B invested Rs.20000/- for 2 years, C invested Rs.30000/- for 3 years. At the end of the profit received by them is Rs.5600/-. What is C’s share?
   A.) Rs.1600/-
   B.) Rs.400/-
   C.) Rs.3600/-
   D.) Rs.2000/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.10000/- per 1 year 
B = Rs.20000/- per 2 years 
C = Rs.30000/- per 3 years 
= 10000 × 1 : 20000 × 2 : 30000 × 3 
= 1 : 4 : 9 
Total = 14 parts -----> Rs.5600/- (profit)  
        = 1 part ------> Rs.400/- 
Then, C's share is 
= 9 part = Rs.400/- × 9 parts = Rs.3600/-

  • 7. P , Q, R enter into a partnership & their share are in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4 , after two months , P withdraws half of the capitals & after 10 months , a profit of Rs 378 is divided among them . What is Q's share?
   A.) 144
   B.) 154
   C.) 164
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

The ratio of their initial investment = 1/2 : 1/3 : 1/4
= 6 : 4: 3
Let's take the initial investment of P, Q and R as 6x, 4x and 3x respectively
A:B:C = (6x × 2 + 3x × 10) : 4x × 12 : 3x × 12 
= (12 + 30) : 4 × 12 : 3 × 12
=(4 + 10) : 4 × 4 : 12
= 14 : 16 : 12
= 7 : 8 : 6
B's share = 378 × (8/21) = 18 × 8 = 144

  • 8. If 4 (P's Capital ) = 6 ( Q's Capital ) = 10 ( R's Capital ) , then out of the total profit of Rs 4650 , R will receive
   A.) 700
   B.) 900
   C.) 600
   D.) 750

Answer: Option 'B'

Let P's capital = p, Q's capital = q and R's capital = r 
Then 
4p = 6q = 10r 
=> 2p = 3q = 5r 
=>q = 2p/3 
r = 2p/5 
P : Q : R = p : 2p/3 : 2p/5 
= 15 : 10 : 6 
R's share = 4650 × (6/31) = 150 × 6 = 900

  • 9. In a business, A and C invested amounts in the ratio 2 : 1 , whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3 : 2 . If Rs 157300 was their profit, how much amount did B receive?
   A.) 48600
   B.) 48400
   C.) 48500
   D.) 44800

Answer: Option 'B'

Assume that investment of C = x
Then, investment of A = 2x
Investment of B = 4x/3
A:B:C = 2x : 4x/3 : x = 2 : 4/3 : 1 =6 : 4 : 3
B's share = 157300 × 4/(6+4+3) = 157300 × 4/13 
= 12100 × 4 = 48400

  • 10. A invested Rs 76000 in a business. After few months, B joined him with Rs 57000. The total profit was divided between them in the ratio 2 : 1 at the end of the year. After how many months did B join?
   A.) 3
   B.) 4
   C.) 5
   D.) 6

Answer: Option 'B'

Answer: Option 'B' 
Assume that B joins for x months . Then
A : B = 76000 × 12 : 57000 × x = 2:1
=> 76 × 12 : 57x = 2:1
=> 76 × 12/57x = 2/1 = 2
=> x = 76 × 12/57 × 2 = 76 × 4/19 × 2 = 8
Hence B was there in the business for 8 months, or joined after 12-8 = 4 months

  • 11. A,B and C started a business in which A invested Rs.20000/- for 2year, B invested Rs.30000/- for 3 years, C invested Rs.40000/- for 4 years. At the end of the profit received by them is Rs.11,600/-. What is B’s share? 
   A.) Rs.3600/-
   B.) Rs.6400/-
   C.) Rs.3200/-
   D.) Rs.3200/-

Answer: Option 'A'

A = Rs.20000/- per 2 year 
B = Rs.30000/- per 3 years 
C = Rs.40000/- per 4 years 
= 20000 × 2 : 30000 × 3 : 40000 × 4 
= 4 : 9 : 16 
Total = 29 parts -----> Rs.11600/- (profit)  
         = 1 part ------> Rs.400/- 
Then, B's share is 
         = 9 part = Rs.400/- × 9 parts = Rs.3600/- 

  • 12. A,B and C started a business in which A invested Rs.2000/- for 1year, B invested Rs.3000/- for 1 1/2 years, C invested Rs.4000/- for 2 years. At the end of the profit received by them is Rs.14500/-. What is C’s share? 
   A.) Rs.2000/-
   B.) Rs.4500/-
   C.) Rs.8000/-
   D.) Rs.1600/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.20000/- per 12 months
B = Rs.30000/- per 18 months 
C = Rs.40000/- per 24 months 
= 20000 × 12 : 30000 × 18 : 40000 * 24 
= 4 : 9 : 16 
Total = 29 parts -----> Rs.14500/- (profit)  
         = 1 part ------> Rs.500/- 
Then, C's share is  
         = 16 part = Rs.500/- × 16 parts = Rs.8000/- 

  • 13. A started a business by investing Rs.4000/-. After 4 months B joined by investing Rs.5000/- At the end of the year, there was a profit of Rs.8800/-. What is A’s share? 
   A.) Rs.4000/-
   B.) Rs.4500/-
   C.) Rs.4800/-
   D.) Rs.5600/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.4000/- per 12 months
B = Rs.5000/- per 8 months 
= 4000 × 12 : 5000 × 8 
= 6 : 5 
Total = 11 parts -----> Rs.8800/- (profit)  
        = 1 part ------> Rs.500/- 
Then, A's share is 
        = 6 part = Rs.800/- × 6 parts = Rs.4800/-

  • 14. A started a business by investing Rs.5000/-. After 4 months B joined by investing Rs.4000/- After 2 months C joined by investing Rs.3000/-. At the end of the year, they got a profit of Rs.5500/-. What is A’s share? 
   A.) Rs.900/-
   B.) Rs.1600/-
   C.) Rs.3600/-
   D.) Rs.3000/-

Answer: Option 'D'

A = Rs.5000/- per 12 months
B = Rs.4000/- per 8 months 
C = Rs.3000/- per 6 months 
= 5000 × 12 : Rs.4000 × 8 : Rs.3000 × 6 
= 30 : 16 : 9 
Total = 55 parts -----> Rs.5500/- (profit)  
        = 1 part ------> Rs.100/- 
Then, A's share is
        = 30 part = Rs.100/- × 30 parts = Rs.3000/-

  • 15. A started a business by investing Rs.10000/-.After 1 year B joined by investing Rs.15000/- After 6 months C joined by investing Rs.2400/-. At the end two year, they got a profit of Rs.47000/-. What is A’s share? 
   A.) Rs.2000/-
   B.) Rs.1500/-
   C.) Rs.20000/-
   D.) Rs.15000/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.10000/- per 24 months
B = Rs.15000/- per 12 months 
C = Rs.24000/- per 6 months 
= 10000 × 24 : 15000 × 12 : 24000 × 6 
= 20 : 15 : 12 
Total = 47 parts -----> Rs.47000/- (profit)  
         = 1 part ------> Rs.1000/- 
Then, A's share is 
         = 20 part = Rs.1000/- × 20 parts = Rs.20000/-

  • 16. A and B starts a business investing Rs.85000 and Rs.15000 respectively. Find out the ratio in which the profit s should be shared. 
   A.) 17:4
   B.) 16:3
   C.) 17:3
   D.) 3:11

Answer: Option 'C'

Here A's and B's capitals are there for equal time. Hence
A : B = 85000 : 15000
= 85 : 15
= 17 : 3

  • 17. P and Q invested in a business. The profit earned was divided in the ratio 2 : 3. If P invested Rs 40000, the amount invested by Q is 
   A.) 40000
   B.) 60000
   C.) 50000
   D.) 70000

Answer: Option 'B'

Let the amount invested by Q = q 
40000 : q = 2 : 3 
=> 40000/q = 2/3 
=> q = 40000 × (3/2) = 60000

  • 18. A , B , C started a partnership business by investing Rs 27000 , 72000 , 81000 respectively. At the end of the year , the profit were distributed among them. If C's share of profit is 36000, What is the total profit? 
   A.) 80000
   B.) 90000
   C.) 70000
   D.) 110000

Answer: Option 'A'

A:B:C = 27000:72000:81000
= 3:8:9
Let the total profit= p
Then p × 9/20 = 36000
=> p = 36000 × 20/9 = 80000

  • 19. A and B started a partnership business investing capital in the ratio of 3 : 5. C joined in the partnership after six months with an amount equal to that of B. At the end of one year, the profit should be distributed among A, B and C in --- proportion. 
   A.) 6 : 10 : 5
   B.) 10 : 5 : 4
   C.) 3 : 4: 5
   D.) 9 : 5 : 4

Answer: Option 'A'

Initial investment capital ratio of A and B = 3 : 5
Hence we can assume that initial capital of A and B are 3x and 5x respectively.
Amount that C invest after 6 months = 5x (Since it is equal to B's investment)
Ratio in which profit should be distributed after 1 year = 3x × 12 : 5x × 12 : 5x × 6
=> 3 × 12 : 5 × 12 : 5 × 6 
= 6 : 10 : 5

  • 20. A starts a business with Rs. 3500. After 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. B's contribution in the capital is 
   A.) 7000
   B.) 9000
   C.) 10000
   D.) 6000

Answer: Option 'B'

Ratio in which profit is divided = 2:3
Assume that B's contribution to the capital = b
=> 3500 × 12 : b × 7 = 2:3
=> 3500 × 12/7b = 2/3
=> b = (3500 × 12 × 3)/(2 × 7) = 500 × 6 × 3 = 9000

  • 21. A began a business with Rs,5000/- and was joined afterwards by B with Rs.4000/-. If the profits at the end of the year were divided in the ratio 3:1, How many months B was in the business?
   A.) 4 Months
   B.) 7 Months
   C.) 5 Months
   D.) 6 Months

Answer: Option 'C'

Note : 
1) Share's ratio is always equal to profit ratio
2) When two ratios are equal, then the cross products of the ratios are equal. 
That is, for the proportion, a:b = c:d , a × d = b × c 
A = Rs.5000/- per 12 Months
B = Rs.4000/- per x Months 
4000 × 12 : 5000 × 8 = 3 : 1 
=> 6 : 5 = 3 : 1  
=> 3x = 15 
=> x = 5 Months 
 

  • 22. A began a business with Rs.5000/- and was joined afterwards by B with Rs.4000/-. If the profits at the end of the year were divided in the ratio 3:1, B joined the business after:?
   A.) 4 Months
   B.) 7 Months
   C.) 5 Months
   D.) 6 Months

Answer: Option 'B'

Note : 
1) Share's ratio is always equal to profit ratio
2) When two ratios are equal, then the cross products of the ratios are equal. 
That is, for the proportion, a:b = c:d , a × d = b × c 
A = 5000/- per 12 Months
B = 4000/- per × Months 
4000 * 12 : 5000 × 8 = 3 : 1 
=> 6 : 5 = 3 : 1  
=> 3x = 15 
=> x = 5 Months 
Then, B joined the business after = 12 - x ==> 12 - 5 ==> after 7 Months

  • 23. A,B started a business by investing Rs.10000/- and Rs.20000/- respectively. After 1year B withdrew Rs.5000/- and A invested Rs.5000/- more. At the end of 2 years they got total Profit Rs.6000/-. What is A’s share?
   A.) Rs.3500/-
   B.) Rs.2800/-
   C.) Rs.2000/-
   D.) Rs.2500/-

Answer: Option 'D'

A's Share = Rs.10000/- per first 1 year, Next year Rs.5000/- added 
= Rs.10000/- × 1 + Rs.15000 × 1 = 25000 
B's Share = Rs.20000/- per first 1 year, Next year Rs.5000/- reduced 
= Rs.20000/- × 1 + Rs.15000/- × 1 = Rs.35000/- 
 Then,A's part= 25 : B's part= 35  
 Total 60 parts -----> Rs.6000/- 
            1 part ------> Rs.100/- 
Then, A's share is 
 25parts = Rs.100/- × 25 parts = Rs.2500/- 

  • 24. In a business, A,B and C inversed Rs.10,000/-,Rs.20,000/- and Rs.30,000/- respectively. After 1 year A adds Rs.5000/- to the initial investment. B and C withdrew Rs.5000/- and Rs.10,000/- respectively. After 2 years the total profit is Rs.7700/-. What is A’s share?
   A.) Rs.350/-
   B.) Rs.3500/-
   C.) Rs.1750/-
   D.) Rs.700/-

Answer: Option 'C'

A's Share = Rs.10000/- per first 1 year, Next year 5000/- added 
= Rs.10000/- × 1 + Rs.15000/- × 1 = Rs.25000/- 
B's Share = Rs.20000/- per first 1 year, Next year 5000/- reduced 
= Rs.20000/- × 1 + Rs.15000/- × 1 = Rs.35000/- 
C's Share = Rs.30000/- per first 1 year, Next year 10000/- reduced 
= Rs.30000/- × 1 + Rs.20000/- × 1 = Rs.50000 
Then,A's part = 25 : B's part = 35 : C's part = 50 
===> 5 : 7 : 10 
 Total 22 parts -----> Rs.7700/- 
            2 parts ------> Rs.700/- 
Then, A's share is 
5 parts = Rs.350/- × 5 parts = Rs.1750/- 

  • 25. In a business, A,B inversed Rs.10,000/-,Rs.20,000/- respectively. After 4 months A adds Rs.5000/- to his initial investment and B withdrew Rs.5000/- from his initial investment. At the end of the year total amount of profit they got is Rs.5400/-. What is A’s share?
   A.) Rs.600/-
   B.) Rs.3000/-
   C.) Rs.4500/-
   D.) Rs.2400/-

Answer: Option 'D'

A's Share = Rs.10000/- per first 4 maonth + Next 8 months Rs.5000/- added 
= 10 × 4 + 15 × 8 = 40 + 120 = 160 
B's Share = Rs.20000/- per first 4 months + Next 8 months Rs.5000/- added 
= 20 × 4 + 15 × 8 = 200   
Then,A's part= 160 : B's part= 200 
==> 4 : 5 
 Total 9 parts -----> Rs.5400/- 
           = 1 part ------> Rs.600/- 
Then, A's share is 
= 25parts = Rs.600/- × 4 parts = Rs.2400/- 

Partnership Download Pdf