Percentage : Aptitude Test

  • Percentage
  • 2. 11 1/9 % of 900? 
   A.) 100
   B.) 20
   C.) 81
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

11 1/9 % = 1/9 
1/9 × 900 = 100

  • 3. Express 2/5 as rate percent: 
   A.) 80%
   B.) 60%
   C.) 40%
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

2/5 × 100 % = 200/5 % = 40 %

  • 4. Express 3/4 as rate percent. 
   A.) 80%
   B.) 30%
   C.) 75%
   D.) 25%

Answer: Option 'C'

3/4 × 100 = 300/4 % = 75 %

  • 5. What percent is 70 of 280? 
   A.) 25%
   B.) 50%
   C.) 75%
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

70/280 = 1/4 
1/4 × 100 = 25 %

  • 6. What percent is 120 of 90? 
   A.) 132 1/3%
   B.) 132 2/3%
   C.) 133 1/3%
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

120/90 = 4/3 
4/3 × 100 = 400/3 = 133 1/3 %

  • 7. What percent is 5 gm of 1 kg? 
   A.) 0.05%
   B.) 0.5%
   C.) 0.005%
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

1 kg = 1000 gm 
5/1000 × 100 = 500/1000
=1/2 = 0.5 %

  • 8. What percent is 36paisa's of 12 rupees? 
   A.) 3%
   B.) 0.03%
   C.) 0.03%
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

12 Rupees = 1200paisa's 
36/1200 × 100 = 3/12 
12/3 = 3 %

  • 9. A number increased by 20% gives 480. The number is 
   A.) 380
   B.) 420
   C.) 400
   D.) 300

Answer: Option 'C'

Formula = TOTAL=100% ,INCRESE = "+" DECREASE= "-" 
A number means = 100 % 
That same number increased by 20 % = 120 % 
120 % -------> 480 (120 × 4 = 480) 
100 % -------> 400 (100 × 4 = 400)

  • 10. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them? 
   A.) 42, 33
   B.) 44, 36
   C.) 43, 36
   D.) 42, 36

Answer: Option 'A'

Let the marks secured by them be x and (x + 9)
Then sum of their marks = x + (x + 9) = 2x + 9
Given that (x + 9) was 56% of the sum of their marks
=>(x+9) = 56/100(2x+9)
=>(x+9) = 14/25(2x+9)
=> 25x + 225 = 28x + 126
=> 3x = 99
=> x = 33
Then (x + 9) = 33 + 9 = 42
Hence their marks are 33 and 42

  • 12. Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week? 
   A.) Rs. 150
   B.) Rs. 300
   C.) Rs. 250
   D.) Rs. 200

Answer: Option 'C'

Let the amount paid to X per week = x
and the amount paid to Y per week = y
Then x + y = 550
But x = 120% of y = 120y/100 = 12y/10 
∴12y/10 + y = 550
⇒ y[12/10 + 1] = 550
⇒ 22y/10 = 550
⇒ 22y = 5500
⇒ y = 5500/22 = 500/2 = Rs.250

  • 13. Rahul went to a shop and bought things worth Rs. 25, out of which 30 Paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items? 
   A.) Rs. 19.70
   B.) Rs. 19.2
   C.) Rs. 19.85
   D.) Rs. 18.70

Answer: Option 'A'

Total cost of the items he purchased = Rs.25
Given that out of this Rs.25, 30 Paise is given as tax
=> Total tax incurred = 30 Paise = Rs.30/100
Let the cost of the tax free items = x
Given that tax rate = 6%
∴ (25−30/100−x)6/100 = 30/100
⇒ 6(25 −0.3 −x) = 30
⇒ (25 − 0.3 − x) = 5
⇒ x = 25 − 0.3 − 5 = 19.7

  • 14. The Shopkeeper increased the price of a product by 25% so that customer finds it difficult to purchase the required amount. But somehow the customer managed to purchase only 70% of the required amount. What is the net difference in the expenditure on that product? 
   A.) 10% more
   B.) 5% more
   C.) 12.5% more
   D.) 17.5% more

Answer: Option 'C'

Quantity X Rate = Price
1 x 1 = 1
0.7 x 1.25 = 0.875
Decrease in price = (0.125/1) × 100 = 12.5%

  • 15. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State? 
   A.) 8000
   B.) 8200
   C.) 8020
   D.) 7800

Answer: Option 'A'

State A and State B had an equal number of candidates appeared.
In state A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates
In state B, 7% candidates got selected from the total appeared candidates
But in State B, 80 more candidates got selected than State A
From these, it is clear that 1% of the total appeared candidates in State B = 80
=> total appeared candidates in State B = 80 x 100 = 8000
=> total appeared candidates in State A = total appeared candidates in State B = 8000

Percentage Download Pdf