Percentage : Aptitude Test

1.

From the salary of Roja, 20% is deducted as house rent, 10% she spends on children’s education and 20% on watching movies. If her savings are Rs.5760/- then her total salary is: 

   A.) 11530
   B.) 12520
   C.) 11520
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

she spend = 50% remaining 50% = 5760/- 
100%=11520/- 

2.

In an examination it is required to get 40% of minimum marks to pass. A student got 142 marks, Thus he got 22 marks more than minimum marks required to pass. What is total marks? 

   A.) 350
   B.) 400
   C.) 300
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

40 % ------> 120 ( 40 × 3 = 120 ) 
100 % ------> 300 ( 100 × 3 = 300 )

3.

Ganesh scored 93% in his exams. If he scored 84 marks less than the maximum marks. Find the maximum marks

   A.) 1000
   B.) 1200
   C.) 1400
   D.) 1500

Answer: Option 'B'

He scored 7% less than the maximum marks.
7% of x = 84 x = 1200

4.

If 20% of a certain number is 80, then what is 30% of that number? 

   A.) 100
   B.) 120
   C.) 140
   D.) 150

Answer: Option 'B'

20% = 20 × 4 = 80 
30% = 30 × 4= 120

5.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english. Then if every student Passed in either telugu or english or both the subjects. Then what is the percentage of students passed In both the subjects? 

   A.) 10%
   B.) 20%
   C.) 15%
   D.) 12%

Answer: Option 'A'

passed in Telugu = 60 % 
passed in English = 50 % 
only passed in telugu = 50% 
only passed in english = 40% 
the percentage of studebts passed in both the subjects = 10 %

7.

The population of a town increases 10% and 20% respectively in two consecutive years. After the growth the present population of the town is 13200. Then what is the population of the town 2 years ago?

   A.) 10010
   B.) 10001
   C.) 10000
   D.) 10100

Answer: Option 'C'

Formula : 
( After =100 denominator 
Ago = 100 numerator) 
13200 × 100/110 × 100/120 = 10000 

8.

The Shopkeeper increased the price of a product by 25% so that customer finds it difficult to purchase the required amount. But somehow the customer managed to purchase only 70% of the required amount. What is the net difference in the expenditure on that product? 

   A.) 10% more
   B.) 5% more
   C.) 12.5% more
   D.) 17.5% more

Answer: Option 'C'

Quantity X Rate = Price
1 x 1 = 1
0.7 x 1.25 = 0.875
Decrease in price = (0.125/1) × 100 = 12.5%

9.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english and 20% of students passed in both the subjects then what is the percentage the students who failed in the both the subjects? 

   A.) 15%
   B.) 10%
   C.) 12%
   D.) 16%

Answer: Option 'B'

only t = 40,only e = 30 and both subjects passed 20% 
10% failed in both subjects

10.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english. Then every student Passed in either telugu or english or both the subjects and 120 members of students passed in both the subjects. How many number of students are their in the class? 

   A.) 1000
   B.) 1200
   C.) 1400
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

only telugu passed = 50 % 
only english passed = 40 % 
both subjects passed student are 10 %, 
Then, 
10 % ------> 120 
100 % ------> 1200students

12.

From the salary of Roja, 20% is deducted as house rent, 10% of rest she spends on children's education and 20% of balance she spends on watching movies. If her savings are Rs.5760/- then hers total salary is: 

   A.) Rs.11520/-
   B.) Rs.10000/-
   C.) Rs.12000/-
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

FORMULA:
First value = last value×100/100-p1×100/100-p2×---------------- (p=percentage) 
First value = 5760×100/100 - 20×100/100 - 10×100/100 - 20 
= 5760 × 100/80× 100/90× 100/80 = 10000/-

13.

What percent is 70 of 280? 

   A.) 25%
   B.) 50%
   C.) 75%
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

70/280 = 1/4 
1/4 × 100 = 25 %

14.

Express 3/4 as rate percent. 

   A.) 80%
   B.) 30%
   C.) 75%
   D.) 25%

Answer: Option 'C'

3/4 × 100 = 300/4 % = 75 %

15.

What percent is 36paisa's of 12 rupees? 

   A.) 3%
   B.) 0.03%
   C.) 0.03%
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

12 Rupees = 1200paisa's 
36/1200 × 100 = 3/12 
12/3 = 3 %

16.

In a cricket match, Dravid scored a century with 13 boundaries and 3 sixes. What percentage of his runs did he make by running between the wickets?

   A.) 40%
   B.) 50%
   C.) 60%
   D.) 30%

Answer: Option 'D'

Runs scored in boundaries and sixes = (13 × 4) + (3 × 6) = 52 + 18 = 70 Runs
Scored between the wickets = 100 -70 = 30
30% of the runs are scored by running between the wickets.

17.

If X is 20% greater than Y, Z is 20% smaller than how much percent is X greater than Z? 

   A.) 25%
   B.) 50%
   C.) 75%
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

X = 120 
Y = 100 
Z = 80 
X-Z/Z × 100 = 40/80 × 100 = 50 % greater than Z

18.

Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week? 

   A.) Rs. 150
   B.) Rs. 300
   C.) Rs. 250
   D.) Rs. 200

Answer: Option 'C'

Let the amount paid to X per week = x
and the amount paid to Y per week = y
Then x + y = 550
But x = 120% of y = 120y/100 = 12y/10 
∴12y/10 + y = 550
⇒ y[12/10 + 1] = 550
⇒ 22y/10 = 550
⇒ 22y = 5500
⇒ y = 5500/22 = 500/2 = Rs.250

19.

What percent is 120 of 90? 

   A.) 132 1/3%
   B.) 132 2/3%
   C.) 133 1/3%
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

120/90 = 4/3 
4/3 × 100 = 400/3 = 133 1/3 %

20.

A mixture of 30 litres of milk and water contains 30% of water. The new mixture is formed by adding 10 lit of water. What is the percentage of water in the new mixture? 

   A.) 45 3/2%
   B.) 47 3/2%
   C.) 47 1/4%
   D.) 47 1/2%

Answer: Option 'D'

(30 li = 9 li water 21 li milk 
------= 10 li water 
Total = 19li water 21 li milk (new) 
19/40 × 100 = 47 1/2%

21.

If the length and breadth of a cuboid are halved and the height is doubled, find the % change in volume.

   A.) 40% increase
   B.) 45% increase
   C.) 50% decrease
   D.) 25% decrease

Answer: Option 'C'

New volume = (1/2) × (b/2) × 2h = (lbh/2)
So, there is 50% decrease.

22.

In an election, the winning candidate got 58% of the valid votes. If he got 1600 votes more than the other candidate and 100 votes were invalid, find the number of votes cast.

   A.) 13500
   B.) 15150
   C.) 10109
   D.) 10100

Answer: Option 'D'

Let the number of valid votes be x
Winning candidate - 58% of x
Other candidate - 42% of x 
Difference - 16% of x
16% of x = 1600
x = 10000
Total votes = 10000  + 100 = 10100

23.

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

   A.) 39, 33
   B.) 41, 33
   C.) 42, 33
   D.) 43, 33

Answer: Option 'C'

Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = (56/100)(x+9+x)
25(x+9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.

24.

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them? 

   A.) 42, 33
   B.) 44, 36
   C.) 43, 36
   D.) 42, 36

Answer: Option 'A'

Let the marks secured by them be x and (x + 9)
Then sum of their marks = x + (x + 9) = 2x + 9
Given that (x + 9) was 56% of the sum of their marks
=>(x+9) = 56/100(2x+9)
=>(x+9) = 14/25(2x+9)
=> 25x + 225 = 28x + 126
=> 3x = 99
=> x = 33
Then (x + 9) = 33 + 9 = 42
Hence their marks are 33 and 42

25.

In an election between two candidates first candidate got 60% of votes polled and second Candidate got 280 votes. The total number of votes polled was? 

   A.) 700 votes
   B.) 750 votes
   C.) 600 votes
   D.) 650 votes

Answer: Option 'A'

Total = 100 %,
First person got 60% 
second person got remaining 40 % of votes.
than 40 % = 280 
40% = 40×7 = 280 
100% =100×7 =700votes


Percentage Download Pdf