# Percentage : Aptitude Test

1.

33 1/3% OF 240?

A.) 72
B.) 16
C.) 80
D.) None of these

Answer: Option 'C'

33 1/3 % = 1/3
1/3 × 240 = 80

2.

11 1/9 % of 900?

A.) 100
B.) 20
C.) 81
D.) None of these

Answer: Option 'A'

11 1/9 % = 1/9
1/9 × 900 = 100

3.

Express 2/5 as rate percent:

A.) 80%
B.) 60%
C.) 40%
D.) None of these

Answer: Option 'C'

2/5 × 100 % = 200/5 % = 40 %

4.

Express 3/4 as rate percent.

A.) 80%
B.) 30%
C.) 75%
D.) 25%

Answer: Option 'C'

3/4 × 100 = 300/4 % = 75 %

5.

What percent is 70 of 280?

A.) 25%
B.) 50%
C.) 75%
D.) None of these

Answer: Option 'A'

70/280 = 1/4
1/4 × 100 = 25 %

6.

What percent is 120 of 90?

A.) 132 1/3%
B.) 132 2/3%
C.) 133 1/3%
D.) None of these

Answer: Option 'C'

120/90 = 4/3
4/3 × 100 = 400/3 = 133 1/3 %

7.

What percent is 5 gm of 1 kg?

A.) 0.05%
B.) 0.5%
C.) 0.005%
D.) None of these

Answer: Option 'B'

1 kg = 1000 gm
5/1000 × 100 = 500/1000
=1/2 = 0.5 %

8.

What percent is 36paisa's of 12 rupees?

A.) 3%
B.) 0.03%
C.) 0.03%
D.) None of these

Answer: Option 'A'

12 Rupees = 1200paisa's
36/1200 × 100 = 3/12
12/3 = 3 %

9.

A number increased by 20% gives 480. The number is

A.) 380
B.) 420
C.) 400
D.) 300

Answer: Option 'C'

Formula = TOTAL=100% ,INCRESE = "+" DECREASE= "-"
A number means = 100 %
That same number increased by 20 % = 120 %
120 % -------> 480 (120 × 4 = 480)
100 % -------> 400 (100 × 4 = 400)

10.

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. What are the marks obtained by them?

A.) 42, 33
B.) 44, 36
C.) 43, 36
D.) 42, 36

Answer: Option 'A'

Let the marks secured by them be x and (x + 9)
Then sum of their marks = x + (x + 9) = 2x + 9
Given that (x + 9) was 56% of the sum of their marks
=>(x+9) = 56/100(2x+9)
=>(x+9) = 14/25(2x+9)
=> 25x + 225 = 28x + 126
=> 3x = 99
=> x = 33
Then (x + 9) = 33 + 9 = 42
Hence their marks are 33 and 42

11.

If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

A.) 10% of a
B.) 25% of a
C.) 4% of a
D.) None of these

Answer: Option 'C'

20% of a = b
=> b = 20/100a
b% of 20 = (b/100)20 = [(20/100a)/100]20
= (20 × 20 × a)/(100 × 100)
= 4a/100 = 4% of a

12.

Two employees X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

A.) Rs. 150
B.) Rs. 300
C.) Rs. 250
D.) Rs. 200

Answer: Option 'C'

Let the amount paid to X per week = x
and the amount paid to Y per week = y
Then x + y = 550
But x = 120% of y = 120y/100 = 12y/10
∴12y/10 + y = 550
⇒ y[12/10 + 1] = 550
⇒ 22y/10 = 550
⇒ 22y = 5500
⇒ y = 5500/22 = 500/2 = Rs.250

13.

Rahul went to a shop and bought things worth Rs. 25, out of which 30 Paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

A.) Rs. 19.70
B.) Rs. 19.2
C.) Rs. 19.85
D.) Rs. 18.70

Answer: Option 'A'

Total cost of the items he purchased = Rs.25
Given that out of this Rs.25, 30 Paise is given as tax
=> Total tax incurred = 30 Paise = Rs.30/100
Let the cost of the tax free items = x
Given that tax rate = 6%
∴ (25−30/100−x)6/100 = 30/100
⇒ 6(25 −0.3 −x) = 30
⇒ (25 − 0.3 − x) = 5
⇒ x = 25 − 0.3 − 5 = 19.7

14.

The Shopkeeper increased the price of a product by 25% so that customer finds it difficult to purchase the required amount. But somehow the customer managed to purchase only 70% of the required amount. What is the net difference in the expenditure on that product?

A.) 10% more
B.) 5% more
C.) 12.5% more
D.) 17.5% more

Answer: Option 'C'

Quantity X Rate = Price
1 x 1 = 1
0.7 x 1.25 = 0.875
Decrease in price = (0.125/1) × 100 = 12.5%

15.

In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?

A.) 8000
B.) 8200
C.) 8020
D.) 7800

Answer: Option 'A'

State A and State B had an equal number of candidates appeared.
In state A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates
In state B, 7% candidates got selected from the total appeared candidates
But in State B, 80 more candidates got selected than State A
From these, it is clear that 1% of the total appeared candidates in State B = 80
=> total appeared candidates in State B = 80 x 100 = 8000
=> total appeared candidates in State A = total appeared candidates in State B = 8000

16.

Number decreased by 20% gives 480. The number is:

A.) 500
B.) 600
C.) 550
D.) None of these

Answer: Option 'B'

Formula = TOTAL=100% ,INCRESE = "+" DECREASE= "-"
A number means = 100 %
That same number Decreased by 20 % = 80 %
80 % ------> 480 (80 × 6 = 480)
100 % ------> 600 (100 × 6 = 600)

17.

If 20% of a certain number is 80, then what is 30% of that number?

A.) 100
B.) 120
C.) 140
D.) 150

Answer: Option 'B'

20% = 20 × 4 = 80
30% = 30 × 4= 120

18.

If 40% of a certain number is 120, then what is 90% of that number?

A.) 150
B.) 200
C.) 240
D.) 270

Answer: Option 'D'

40% = 40 × 3 = 120
90% = 90 × 3 = 270

19.

When a number is first increased by 10% and then reduced by 10%, The number is:

A.) Does not change
B.) Decreases by 1%
C.) Increases by 1%
D.) None of these

Answer: Option 'B'

Farmula = AFTER INCREASED 10% × AFTER REDUCED 10%/TOTAL 100%
= 110 × 90/100 = 99 %
= Decreases by 1%

20.

The Shopkeeper increased the price of a product by 25% so that customer finds it difficult to purchase the required amount. But somehow the customer managed to purchase only 70% of the required amount. What is the net difference in the expenditure on that product?

A.) 10% more
B.) 5% more
C.) 12.5% more
D.) 17.5% more

Answer: Option 'C'

Quantity X Rate = Price
1 x 1 = 1
0.7 x 1.25 = 0.875
Decrease in price = (0.125/1) × 100 = 12.5%

21.

If A is 25% greater than B then how much percentage is B smaller than A?

A.) 20%
B.) 25%
C.) 28%
D.) 21%

Answer: Option 'A'

A = 125
B = 100
A-B/A × 100 = 25/125 × 100 = 20 % smaller smaller than A

22.

If X,Y is 20%,25% greater than Z then how much percentage is X smaller than Y?

A.) 5%
B.) 3%
C.) 4%
D.) 6%

Answer: Option 'C'

X = 120%
Y = 125%
Z = 100%
X-Y/Y × 100 = 5/125 × 100 = 4 % smaller than Y

23.

If X,Y is 20%,30% smaller than Z then how much percentage is Y greater than X?

A.) 12%
B.) 12 1/4%
C.) 12 1/2%
D.) 12 3/2%

Answer: Option 'C'

X = 80 %
Y = 70 %
Z = 100 %
X-Y/X × 100 = 10/80 × 100 = 12 1/2 % greater than X

24.

If X is 20% greater than Y, Z is 20% smaller than how much percent is X greater than Z?

A.) 25%
B.) 50%
C.) 75%
D.) None of these

Answer: Option 'B'

X = 120
Y = 100
Z = 80
X-Z/Z × 100 = 40/80 × 100 = 50 % greater than Z

25.

In an election between two candidates first candidate got 60% of votes polled and second Candidate got 280 votes. The total number of votes polled was?

A.) 700 votes
B.) 750 votes
C.) 600 votes
D.) 650 votes

Answer: Option 'A'

Total = 100 %,
First person got 60%
second person got remaining 40 % of votes.
than 40 % = 280
40% = 40×7 = 280
100% =100×7 =700votes

26.

In an election between the two candidates ,The candidates who gets 60% of votes polled is winned by 280 votes majority. What is the total number of votes polled?

A.) 1500
B.) 1400
C.) 1600
D.) None of these

Answer: Option 'B'

Note : majority (20 %) = difference in votes polled to win (60 %) & defeated candidates (40 %)
20 % = 60 % - 40 %
20% -----> 280 (20×14 = 280 )
100% -----> 1400 (100×14 = 1400)

27.

In an elaction between two candidates, 10% of votes are were declares invalid. First candidate got 1800 votes which were 60% of the total valid votes . The total number of votes enrolled in that election was:

A.) 3000 votes
B.) 5400 votes
C.) 10000 votes
D.) 12000 votes

Answer: Option 'C'

100 % - 10 % = 90 %
54%-36%=18%
18% ------> 1800 ( 18 × 100 = 1800)
100% -------> 10000 votes (100 × 100 = 10000)

28.

In an elaction between two candidates, 20% of votes are were declares invalid. First candidate got 480 votes which were 60% of the total valid votes . The total number of votes enrolled in that election was:

A.) 450 votes
B.) 3000 votes
C.) 3200 votes
D.) None of these

Answer: Option 'B'

(100%-20%=80%
48%-32%=16%
16% = 16×30 = 480
100% =100×30 =3000 votes)

29.

The population of a town is 10000. It increases annually at the rate of 20% p.a. What will be its population after 2 years?

A.) 14440
B.) 12400
C.) 14400
D.) 11400

Answer: Option 'C'

Formula :
( After =100 denominator
Ago = 100 numerator)
10000 × 120/100 × 120/100 = 14400

30.

The population of a town is 8000. It decreases annually at the rate of 20% p.a. What will be its population after 2 years?

A.) 700 votes
B.) 750 votes
C.) 600 votes
D.) 650 votes

Answer: Option 'B'

Formula :
( After =100 denominator
Ago = 100 numerator)
8000 × 80/100 × 80/100 = 5120

31.

The population of a town is 8100. It decreases annually at the rate of 10% p.a. What was its population 2 years ago?

A.) 10010
B.) 10001
C.) 10000
D.) 10100

Answer: Option 'C'

Formula :
( After =100 denominator
Ago = 100 numerator)
8100 × 100/90 × 100/90 = 10000

32.

The population of a town increases 10% and 20% respectively in two consecutive years. After the growth the present population of the town is 13200. Then what is the population of the town 2 years ago?

A.) 10010
B.) 10001
C.) 10000
D.) 10100

Answer: Option 'C'

Formula :
( After =100 denominator
Ago = 100 numerator)
13200 × 100/110 × 100/120 = 10000

33.

In an examination it is required to get 30% of minimum marks to pass. A student got 110 marks and was declared failed by 10 marks difference. Then what is total marks:?

A.) 400
B.) 500
C.) 600
D.) None of these

Answer: Option 'A'

30 % -------> 120 ( 30 × 4 = 120)
100% -------> 400 (100 × 4 = 400)

34.

In an examination it is required to get 40% of minimum marks to pass. A student got 142 marks, Thus he got 22 marks more than minimum marks required to pass. What is total marks?

A.) 350
B.) 400
C.) 300
D.) None of these

Answer: Option 'C'

40 % ------> 120 ( 40 × 3 = 120 )
100 % ------> 300 ( 100 × 3 = 300 )

35.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english. Then if every student Passed in either telugu or english or both the subjects. Then what is the percentage of students passed In both the subjects?

A.) 10%
B.) 20%
C.) 15%
D.) 12%

Answer: Option 'A'

passed in Telugu = 60 %
passed in English = 50 %
only passed in telugu = 50%
only passed in english = 40%
the percentage of studebts passed in both the subjects = 10 %

36.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english. Then every student Passed in either telugu or english or both the subjects and 120 members of students passed in both the subjects. How many number of students are their in the class?

A.) 1000
B.) 1200
C.) 1400
D.) None of these

Answer: Option 'B'

only telugu passed = 50 %
only english passed = 40 %
both subjects passed student are 10 %,
Then,
10 % ------> 120
100 % ------> 1200students

37.

In a class 60% of students passed in telugu, 50% 0f students passde in english and 20% of students passed in both the subjects then what is the percentage the students who failed in the both the subjects?

A.) 15%
B.) 10%
C.) 12%
D.) 16%

Answer: Option 'B'

only t = 40,only e = 30 and both subjects passed 20%
10% failed in both subjects

38.

A mixture of 20 litres of milk and water contains 20% of water. The new mixture is formed by adding 5 lit of water. What is the percentage of milk in the new mixture?

A.) 36%
B.) 20%
C.) 64%
D.) 46%

Answer: Option 'C'

(20 li = 4 li water 16 li milk
-------- 5 li water
Total = 9 li water 16 li milk (new)
16/25×100=64%

39.

A mixture of 30 litres of milk and water contains 30% of water. The new mixture is formed by adding 10 lit of water. What is the percentage of water in the new mixture?

A.) 45 3/2%
B.) 47 3/2%
C.) 47 1/4%
D.) 47 1/2%

Answer: Option 'D'

(30 li = 9 li water 21 li milk
------= 10 li water
Total = 19li water 21 li milk (new)
19/40 × 100 = 47 1/2%

40.

From the salary of Roja, 20% is deducted as house rent, 10% she spends on children’s education and 20% on watching movies. If her savings are Rs.5760/- then her total salary is:

A.) 11530
B.) 12520
C.) 11520
D.) None of these

Answer: Option 'C'

she spend = 50% remaining 50% = 5760/-
100%=11520/-

41.

From the salary of Roja, 20% is deducted as house rent, 10% of rest she spends on children's education and 20% of balance she spends on watching movies. If her savings are Rs.5760/- then hers total salary is:

A.) Rs.11520/-
B.) Rs.10000/-
C.) Rs.12000/-
D.) None of these

Answer: Option 'B'

FORMULA:
First value = last value×100/100-p1×100/100-p2×---------------- (p=percentage)
First value = 5760×100/100 - 20×100/100 - 10×100/100 - 20
= 5760 × 100/80× 100/90× 100/80 = 10000/-

42.

Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. Last month, is rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

A.) 30%
B.) 25%
C.) 20%
D.) 15%

Answer: Option 'C'

Let a family's monthly consumption of daal be x kg.
To keep the expenditure fixed,
their consumption for this month should be 16x/20 = 4x/5.
Reduction in consumption = x/5 = 20% of x

43.

If the length and breadth of a cuboid are halved and the height is doubled, find the % change in volume.

A.) 40% increase
B.) 45% increase
C.) 50% decrease
D.) 25% decrease

Answer: Option 'C'

New volume = (1/2) × (b/2) × 2h = (lbh/2)
So, there is 50% decrease.

44.

In a cricket match, Dravid scored a century with 13 boundaries and 3 sixes. What percentage of his runs did he make by running between the wickets?

A.) 40%
B.) 50%
C.) 60%
D.) 30%

Answer: Option 'D'

Runs scored in boundaries and sixes = (13 × 4) + (3 × 6) = 52 + 18 = 70 Runs
Scored between the wickets = 100 -70 = 30
30% of the runs are scored by running between the wickets.

45.

After selling 35% of the apples, a fruit vendor has 260 apples left. How many did he have originally?

A.) 300
B.) 250
C.) 400
D.) 350

Answer: Option 'C'

After selling 35% of the apples, he has 65% left.
(65/100) × x = 260x = 400

46.

Out of the first 75 natural numbers, what percentage of them have 7 either in the units place or the tens place?

A.) 18.33%
B.) 17.33%
C.) 16.33%
D.) 13.33%

Answer: Option 'B'

There are 13 numbers.
(7, 17, 27, 37, 47, 57, 67, 70, 71, 72, 73, 74, 75) * 100 = 17.33%

47.

The population of a town was 1,00,000 three years ago. If increased by 2%, 3% and 5% respectively in the last three years, then the present population of town is

A.) 1,11,111
B.) 1,10,101
C.) 1,10,313
D.) 1,11,125

Answer: Option 'C'

The present population = (102/100) × (103/100) × (105/100) × 100000 = 1,10,313

48.

In an election, the winning candidate got 58% of the valid votes. If he got 1600 votes more than the other candidate and 100 votes were invalid, find the number of votes cast.

A.) 13500
B.) 15150
C.) 10109
D.) 10100

Answer: Option 'D'

Let the number of valid votes be x
Winning candidate - 58% of x
Other candidate - 42% of x
Difference - 16% of x
16% of x = 1600
x = 10000
Total votes = 10000  + 100 = 10100

49.

Ganesh scored 93% in his exams. If he scored 84 marks less than the maximum marks. Find the maximum marks

A.) 1000
B.) 1200
C.) 1400
D.) 1500

Answer: Option 'B'

He scored 7% less than the maximum marks.
7% of x = 84 x = 1200

50.

Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.) 39, 33
B.) 41, 33
C.) 42, 33
D.) 43, 33

Answer: Option 'C'

Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = (56/100)(x+9+x)
25(x+9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.