Trains Questions and Answers : Quantitative Aptitude

  1. 11.   A train crosses a tree in 120sec, while it crosses a 700m long platform in 190sec. the length of the

           Train is:

    A.) 1500m B.) 1400m
    C.) 1300m D.) 1200m
    Answer: Option 'D'

    In 190Sec Cross a 700m Platform I.e.,

    Length of Train + Length of Platform.

    190 Sec- 120Sec = 700m

    70Sec= 700m

    Speed= 10 M/Sec

    In 120 Sec The length wil be 1200m.


  2. 12.   A 1200m long train crosses a tree in 120sec, how much time will I take to pass a platform 700m long?

    A.) 180sec B.) 190sec
    C.) 170sec D.) 175sec
    Answer: Option 'B'

    L = S*T

    S= 1200/120

    S= 10M/Sec.

    Total length(D)= 1900m

    T = D/S

    T = 1900/10

    T = 190Sec


  3. 13.   A train is running at 72 Kmph. It was crossed an electronic pole in 20sec. find the length of the train?

    A.) 300m B.) 400m
    C.) 250m D.) 405m
    Answer: Option 'B'

    L = S * T

    L = 72 Kmph * 20Sec

    L = 72* 5/18 * 20

    L = 400m


  4. 14.   A train is running at 108 Kmph. It was crossed an electronic pole in 28sec. find the length of the train?

    A.) 480m B.) 840m
    C.) 640m D.) 740m
    Answer: Option 'B'

    L = S * T

    L = 108 Kmph * 28Sec

    L =108 * 5/18 * 28

    L= 840m


  5. 15.   A 180m long train is running at 72 Kmph. If it crossed the platform in 20sec. then find the platform

           Length?


  6. A.) 210m B.) 220m
    C.) 240m D.) 250m
    Answer: Option 'B'

    Length = Speed*Time

    L = 72K.M/H*T

    L=72*5/18*20

    L= 400M.

    Length of Platform= Length-Length of the Train

    Length of Platform= 400-180

    Length of Platform=220m



  7. 16.   A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?


  8. A.) 150 m B.) 160 m
    C.) 240 m D.) 250 m
    Answer: Option 'A'

    Speed = 60 x 5/18 m/sec = 50/3 m/sec.

    Length of the train = (Speed x Time) = 50/3 x 9 m = 150 m.


  9. 17.   A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the

           speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

    A.) 150 m B.) 160 m
    C.) 240 m D.) 250 m
    Answer: Option 'B'

    Speed = 54 x 5/18 m/sec = 15 m/sec.

    Length of the train = (15 x 20)m = 300 m.

    Let the length of the platform be x metres.

    Then, (x + 300)/36 = 15

    x + 300 = 540

    x = 240 m.


  10. 18.   The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds,

           is:

    A.) 150 m B.) 160 m
    C.) 240 m D.) 245 m
    Answer: Option 'D'

    Speed = 45 x 5/18 m/sec = 25/2 m/sec.

    Time = 30 sec.

    Let the length of bridge be x metres.

    Then, (130 + x)/30 = 25/2

    2(130 + x) = 750

    x = 245 m.


  11. 19.   A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10

           seconds. The speed of the train is:

    A.) 150 km/hr B.) 50 km/hr
    C.) 75 km/hr D.) 55 km/hr
    Answer: Option 'B'

    Speed of the train relative to man = 125/10 m/sec

    = 25/2 m/sec.

    = 25/2 x 18/5 km/hr

    = 45 km/hr.

    Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x - 5) km/hr.

    x - 5 = 45

    x = 50 km/hr.


  12. 20.   Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and

           17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

    A.) 3 : 2 B.) 1 : 3
    C.) 3 : 7 D.) 3 : 4
    Answer: Option 'A'

    Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

    Then, length of the first train = 27x metres,

    and length of the second train = 17y metres.

    (27x + 17y)/(x + y) = 23

    27x + 17y = 23x + 23y

    4x = 6y

    x/y = 3/2 .




Quantitative Aptitude Topics


To whom this Problems on Trains Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their Cognitive and Mathematical Fast Calculation skills and prepare for competitive examinations like...


  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • L.I.C / G.I.C AO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.