1.

A shopkeeper sold sarees at Rs.266 each after giving 5% discount on labeled price. Had he not given the discount, he would have earned a profit of 12% on the cost price. What was the cost price of each saree?

**Answer: Option 'B'**

**95% of the labeled price = Rs. 266; :. Labelled Price = 266 × 100/95 = Rs.280
i.e. 112% of CP = Rs.280; So, the cost price = 280 × 100/112 = Rs.250.**

2.

Anuradha sold 2 books at 1.40 each. Her profit on one was 20% and her loss on the other was 20%. Then, she

**Answer: Option 'C'**

**If there is a profit of x% and a loss of y%,
then the resultant profit or loss = x-y – x y/100%
So, the resultant profit or loss = 20 – 20 - 20×20/100 = -4%. ( ‘-‘ means loss)
Total SP = 2.80, which equals to 96% of CP of 2 books.
.: CP of 2 books = 2.80 × 100/96 = 2.92; :. Loss = 2.92 – 2.80 = .12 = 12paise.**

3.

Ram sold an article for 3480 and earned a profit of 16%. At what price should it have been sold so as to earn a profit of 32.5%?

**Answer: Option 'D'**

**SP = 116 % of CP = 3480 :. CP = 3480 × 100/116 = 3000/-'
32.5% of 3000 = 975'
:. The expected SP = 3000 + 975 = 3975.**

4.

A single discount equivalent to successive discount of 30%, 20% is

**Answer: Option 'B'**

**(70 × 80)/100 = Rs.56/-
Discount = 44 %**

5.

What would be the cost of building a fence around a cicular plot of area 98.56 sq.ft., if the cost of fencing per foot is Rs.614?

**Answer: Option 'C'**

**Area = 98.56 sq.ft
:. r² = 98.56 x 7/22 = 31.36
:. r = 5.6 ft.
Circumference = 2 x 22 x 5.6/7 = 35.2 ft.
Cost of fencing = 35.2 x 614 = Rs.21612.80.**

6.

A trader’s marked price is 30% above the cost price. He allows his customers 10% discount on the marked price. What profit does he make?

**Answer: Option 'A'**

**Let the cost price be Rs.100. Then the marked price = Rs.130.
So, the Selling price = Rs. 130 – 10% of 130 = Rs.117
:. The profit = 117 – 100 = Rs.17 and the profit percent = 17%.**

7.

The selling price of 5 articles is the same as the cost price of 3 articles. The gain or loss is

**Answer: Option 'D'**

**There is a loss. Percentage of loss = 5 – 3/5 × 100 = 40%.**

8.

In a sale a discount of 15% was available on all the articles. If Vinit purchased an article for Rs.4284 in the sale, what was the actual selling price of the article?

**Answer: Option 'D'**

**Vinit’s purchase price = 85% of Actual SP
:. Actual SP = 4284x100/85 = Rs.5040.**

9.

A person sells an item to another person at a profit of 40% and the second person sells it to a third person at a loss of 15%. What is the resultant profit or loss?

**Answer: Option 'D'**

**Let the CP of the item = Rs.100.
1st person’s SP = Rs.140
2nd person’s SP = Rs.140 – 21 = Rs.119.
Resultant profit = Rs.119 – 100 = Rs.19.
Resultant profit percent = 19 x 100/100 = 19%.**

10.

A gold bracelet is sold for Rs.13425 at a loss of 25%. What is the cost price of the bracelet?

**Answer: Option 'B'**

**SP i.e. Rs.13425 is 75% of CP
:. CP = 13425 x 100/75 = Rs.17900/-**

11.

By selling an article for 480 a person lost 20%. For what should he sell it to make a profit of 20%?

**Answer: Option 'C'**

**Here SP = 80% of CP = 480
:. CP = 480 × 100/80 = 600.
For a profit of 20 % it should be = 600 × 120/100 = 720.**

12.

Narendra started a business, investing 30000. Six months later, Chandan joined him with 15000. If they make a profit of 10000 at the end of the year, what should be the share of Narendra?

**Answer: Option 'B'**

**The ratio of their investments = 30000 × 12 : 15000 × 6 = 4 : 1.
:. Narendra’s share on profit of Rs.10000 = 10000 × 4/5 = Rs.8000.**

13.

If cost price is 80, overhead is 20 and selling price is 120, then the profit per cent is

**Answer: Option 'A'**

**The CP = 80 + 20 = 100.
The SP = 120; and the profit = 120 – 100 = 20 i.e. = 20%**

14.

A man is paid 20 for each day he works and forfeits 3 for each day he is idle. At the end of 60 days he gets 280. Then, he was idle for

**Answer: Option 'D'**

**Let the man is idle for x days
Then, 20 (60-x) – 3x = 280
1200 – 23x = 280; then x =920/23 = 40
:. The man is idle for 40days.**

15.

The marked price of an article is 200. A discount of 12 ½% is allowed on the marked price and a profit of 25% is made. The cost price of the article is

**Answer: Option 'D'**

**The SP = 200 – 12 ½% of 200 = 175 = 125% of the CP;
:. CP = 175 ×100/125 = 140**

16.

The marked price of an article is 10% more than the cost price and a discount of 10% is given on the market price Rs.1400/-. In this kind of sales the seller:

**Answer: Option 'C'**

**Note:MRP= Selling price × 100/(100-d1) × 100/(100-d2) × -------
Selling price = Rs.1400/-, d1 = 10 , d2 = 20
MRP = 1440 × 100/90 × 100/80 => Rs.2000/-**

17.

The price of 28 chairs is equal to that of 6 tables. The price of 18 chairs and 3 tables together is Rs.4800. The total price of 15 chairs and 6 tables is

**Answer: Option 'C'**

**Let ‘x’ be the cost of a chair and ‘y’ be the cost of a table
Then, 28x = 6y; and 18x + 3y = 4800; y= 28x/6
18x + 3×28x/6 = 4800; i.e. 32x = 4800 and so, x = the cost of one chair = Rs.150 and the cost of one
table = y =Rs.700.
:. The total price 15 chairs and 6 tables = 15 × 150 + 6 × 700 = Rs. 6450.**

18.

A person sold 3/5 of a consignment at a profit of 35% and the rest at a loss of 25%. If there was an overall profit of 715, what is the actual cost of the consignment?

**Answer: Option 'C'**

**Let the total CP = ‘x’
Then first SP = 3x/5 × 135/100 = 81x/100
And the second SP = 2x/5 × 75/100 = 30x/100
:. Total SP = 81x/100 + 3x/100 = 111x/100.
SP – CP = profit, So, 111x/100 – x = 715
i.e 11x = 71500 and so, x = 71500/11 = 6500**

19.

By selling a table for 350 instead of 400, loss per cent increase by 5%. The cost price of the table is

**Answer: Option 'D'**

**The difference in prices = 400 – 350 = 50, which equal to 5% of the cost,
:. The cost price = 50 × 100/5 = 1000.**

- FORMULAS:

1. SP > CP --> Profit

2. SP < CP ---> Loss

3. MRP - P ---> SP

4. Profit and Loss is always depended on Cost price only

20.

A table is bought for Rs.400/- and sold at Rs.500/- find gain or loss percentage

**Answer: Option 'C'**

**Formula = (Selling price ~ Cost price)/Cost price × 100
= (500 - 400)/400 = 25% gain**

- Averages (200 Questions with Explanation): Quantitative Aptitude Test
- Boats and Streams :(31) MCQs with Answers
- Calender and Dates : MCQs with Answers Download PDF
- Co Ordinate Geometry - Problems and Solutions
- Clocks and Time
- Compound Interest : Aptitude Test (65 Questions with Explanation)
- L.C.M and H.C.F : Aptitude Test
- Problems on Areas : Aptitude Test
- Problems on Volumes
- Number System : Aptitude Test (200 Questions with Explanation)
- Partnership : Aptitude Test
- Percentage : Aptitude Test
- Permutations Combinations
- Profit and Loss
- Probability -Aptitude
- Ratios and Proportions (114 Questions with Explanation)
- Simplifications
- Simple Interest
- Time and Work :(96) MCQs with Answers
- Time and Distance :(25) MCQs with Answers
- Problems on Trains
- Trignometry Formulae : Quantitative Aptitude Test
- Latest model Quant Questions for SBI PO - Practice Test 1
- Latest model Quant Questions for SBI PO - Free online Practice Test 2
- Aptitude Test - Practice Test - 1 - For All Competitive Exams
- Twisted and Difficulty Level Quantitative Aptitude Questions for NICL AO Mains 2017
- Mensuration : Area - Volume - Quantitative Aptitude
- Metric Distance Conversion with Whole Number Values Online Quiz
- Metric Conversion with Decimal Values: Two-Step Problem Online Quiz

- RRB NTPC and RRB Group D Free Model Papers in Tamil Telugu Hindi and English
- Current Affairs in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Arithmetic and Maths in Telugu MCQs - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Biology MCQs - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Reasoning Practice Tests in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Science and Technology MCQs - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Chemistry MCQs in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Physics MCQs in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Indian Polity - Constitution & Administration in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Indian Geography in Telugu MCQs - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- Andhra Pradesh - Geography in Telugu - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- General Knowledge MCQs - RRB NTPC and RRB Group D Model Papers in Telugu
- General Studies in Telugu - APPSC TSPSC UPSC - MCQs
- Andhra Pradesh Economics Question and Answers - MCQs