Simplifications


  • 2. Find the value of
A.) 3½ 99;
B.) 34/99
C.) 2.131313
D.) 3.141414

Answer: Option 'D'


6/9 + 7/9 + 9/9 + 69/99 
2/3 + 7/9 + 1 + 69/99 
(66 + 77 + 99 + 69)/99 
311/99 => 3.141414

  • 3. Find the value of
    ((0.1)3 + (0.6)3 + (0.7)3 − (0.3)(0.6)(0.7))/((0.1)2 + (0.6)2 + (0.7)2 − 0.006 − 0.42 − 0.07)
A.) 14/10
B.) 1.35
C.) 13/10
D.) 0

Answer: Option 'A'

((0.1)3 + (0.6)3 + (0.7)3 − (0.3)(0.6)(0.7))/((0.1)2 + (0.6)2 + (0.7)2 − 0.006 − 0.42 − 0.07)
=> (0.1 + 0.6 + 0.7)3/(0.1 + 0.6 + 0.7)2
=> 0.1 + 0.6 + 0.7 => 1.4 = 14/10

  • 4. Solve(0.76 × 0.76 × 0.76 − 0.008)/(0.76 × 0.76 + 0.76 × 0.2 + 0.04) 
A.) 0.56
B.) 0.65
C.) 0.54
D.) 0.45

Answer: Option 'A'

0.56

  • 5. Find the value of × in the following 
    (1 5/3) ÷ 3/11 × */11 = (2 2/3 × 7/5 × 6/7) 
A.) 4
B.) 3
C.) 3.6
D.) 3.06

Answer: Option 'C'

3.6

  • 6. Find the value of (2 − 1/3) (1 − 1/4)(1 − 1/5)……… (1 − 1/99)(1 − 1/100) 
A.) 1/50
B.) 1/25
C.) 1/20
D.) 1/40

Answer: Option 'C'

(2 − 1/3) (1 − 1/4)(1 − 1/5)..... (1 − 1/99)(1 − 1/100)
5/3 × 3/4 × 4/5 × ....... 98/99 × 99/100 = 5/100 = 1/20

  • 7. Find the value of (875 233/899) × 899 
A.) 786588
B.) 786858
C.) 786885
D.) 786885

Answer: Option 'B'

(875 233/899) × 899 
(786625 + 233)/899 × 899 
786858/899 × 899 
786858

  • 8. Find the value of 3/11 × [(1 + 1/3) (1 + 1/4) …………. (1 + 1/120)] is 
A.) 121
B.) 11
C.) 10.6
D.) 7.82

Answer: Option 'B'

3/11 × [(1 + 1/3) (1 + 1/4) ....... (1 + 1/120)] 
3/11 × [4/3 + 5/4 × ........ 121/120] 
3/11 × 4/3 × 5/4 × .... 121/120 
121/11 = 11.

  • 9. If 13 + 23 + 33 +......+ 103 = 516 then the value of 23 + 43 + 63 + ..... + 203 is
A.) 1013
B.) 1032
C.) 516
D.) 900

Answer: Option 'B'

2(13 + 23 + 33 + ---------- + 103)
2 × 516 = 1032

  • 10. If 13 + 23 + ..... + 93 = 1025 then the value of (0.07)3 + (0.14)3 + (0.21)3 + ..... +(0.63)3 Is close to
A.) 0.351575
B.) 0.251575
C.) 2.515575
D.) 3.51575

Answer: Option 'A'

0.351575



To whom this Simplification Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Simplification effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.