RRB NTPC - Time and Distance :(25) MCQs with Answers

  • 1. A person walking at 4 Kmph reaches his office 8 minutes late. If he walks at 6 Kmph, he reaches there 8 minutes earlier. How far is the office from his house?
   A.) 3 1/5 Km
   B.) 2 1/5 Km
   C.) 4 1/5 Km
   D.) 5 1/5 Km

Answer: Option 'A'

Formula = S1×S2/S2-S1 × T1+T2/60 
= 4×6/2 × 16/6 
= 24/2 × 16/60 
= 8 × 2/5 
= 16/5 = 3 1/5 Km 

  • 2. A car takes 6 hours to cover a distance of 540 Km. how much should the speed in Kmph be maintained to cover the same direction in 3/2th of the previous time? 
   A.) 6o Kmph
   B.) 62 Kmph
   C.) 75 Kmph
   D.) 77 Kmph

Answer: Option 'A'

Time = 6 
Distence = 540 
3/2 of 6 hours = 6 × 3/2 = 9 Hours 
Required speed = 540/9 = 60 Kmph 

  • 3. Avinash covers a distance of 8km in 50 minutes. If he covers 3km distance in 2/5th of time then, What speed should he maintain to cover the remaining distance in the remaining time? 
   A.) 13 Kmph
   B.) 14 Kmph
   C.) 15 Kmph
   D.) 11 Kmph

Answer: Option 'C'

Total distance = 8 Km 
Total time = 50 Km 
Time taken to cover the distence of 3 Km = 50*2/5 = 20 min = 1/3 hours
Remaining distance = 8 - 3 = 5 Km 
Required speed = 5/1/3 = 15 Kmph

  • 4. A man covers a distance of 180 Km at 72 Kmph and next 190km at 88 Kmph. what is his average speed For his whole journey of 370 Km? 
   A.) 79.2 Kmph
   B.) 79.3 Kmph
   C.) 77.25 Kmph
   D.) 78.5 Kmph

Answer: Option 'A'

Formula = 2 × F.S*S.P/F.S+S.P 
= 2 × 72 × 88/88+72 
= 79.2 Kmph

  • 5. An aeroplane covers a certain distance of 420 Kmph in 6 hours. to cover the same distance in 4 2/3 hours, it Must travel at a speed of 
   A.) 580 Kmph
   B.) 550 Kmph
   C.) 540 Kmph
   D.) 530 Kmph

Answer: Option 'C'

Speed of aeroplane = 420 Kmph
Distance travelled in 6 hours 
= 420 × 6 = 2520 Km 
Speed of aeroplane to acver 2520 Km in 14/3 
= 2520 × 3/14 = 540 Km

  • 6. If a man walks 24 Km at 8 Kmph, he will be late by 25min. if he walks 12 Kmph, how early the fixed time Will he reach? 
   A.) 30 minutes
   B.) 25 minutes
   C.) 40 minutes
   D.) 35 minutes

Answer: Option 'D'

Time taken to cover 24 Km at the speed of 8 Kmph = 24/8 = 3 hours 
Thus, right time was 2 hours 35 mintes 
Now, time taken to cover 20 Km at the speed as 12 Kmph = 2 hours 
Required time = 2 hours 35 minutes - 2 hours 
= 35 minutes

  • 7. In a covering a certain distance the speed of A and B are in the ratio of 6: 9, A takes 20 min more, than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is:
   A.) 1 Hour
   B.) 2 Hours
   C.) 1 1/2 Hour
   D.) 1 1/4 Hour

Answer: Option 'A'

Let the speed of A and B are 6x Kmph 
and 9x Kmph respectively, 
Let the total distance to travel = y Km 
y/6x - y/9x = 1/3 
y/x(1/18 = 1/3 
y = 6x 
Required time = 6x/6x = 1 hour 

  • 8. I walk a certain distance and ride the car back taking a total time of 33 Minutes. I could walk both sides in 45 min. How long would it take me to ride both ways? 
   A.) 19 Minutes
   B.) 20 Minutes
   C.) 21 Minutes
   D.) 22 Minutes

Answer: Option 'C'

Time taken in walking a certaind distance 
from X and Y = 22 1/2 Min 
Time taken in riding the same distance 
= 33 - 22 1/2 = 10 1/2 Min 
it will take 21 Min to ride both ways 

  • 9. A thief is noticed by a policeman from a distance of 300 Metres. The thief starts running and policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 9 Kmph and 12 Kmph respectively. What is the difference between them after 3 Minutes? 
   A.) 130 Metres
   B.) 125 Metres
   C.) 143 Metres
   D.) 150 Metres

Answer: Option 'D'

Speed of police man = 12 Kmph 
and speed of thief = 9 Kmph 
their relation speed = (12 - 9) = 3 Kmph 
Distance travelled in 1/20 Hour 
Thus, the distance between them = 150 Metres. 

  • 10. A man starts at 3 pm with the speed of 50 Kmph. Another man follows him at 4 pm with the speed Of 75 Kmph. When will they meet? 
   A.) 5 pm
   B.) 6 pm
   C.) 7 pm
   D.) 6.30 pm

Answer: Option 'B'

  • 11. A motorist travels for 6 hours, the first half at 60 Kmph and the rest at 48 Kmph. Find the distance Traveled by him. 
   A.) 324 Km
   B.) 320 Km
   C.) 300 Km
   D.) 340 Km

Answer: Option 'A'

Distance = 3 × 60 + 3 × 48 
= 180 + 144 
= 324 Km 

  • 12. A train 110 m long is running with speed of 60 km/hr .In what time will it pass a man who is running at 6 km/hr in the direction opposite to that in which the train is going?
   A.) 10 sec
   B.) 5 sec
   C.) 6 sec
   D.) 7 sec

Answer: Option 'C'

Relative speed = Train speed + Man Speed = 60 + 6 = 66 kmph = 18 1/3 m /sec
Distance to be covered = 110 meter
Time taken = Speed / Distance = 110 / (18 1/3) = (110 / 55) x 3 = 2 x 3 = 6 sec

  • 13. How many seconds will a 500 m long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr? 
   A.) 30
   B.) 25
   C.) 40
   D.) 45

Answer: Option 'A'

Given, Length of the train = 500 m
Speed of the man = 3 km/hr
Speed of the train = 63 km/hr
Time taken by the train to cross a man = Length of the train / (speed of the train – speed of the man)
=> Time = 500 m / (63 – 3) km/hr
=> Time = 500 m / 60 km/hr
(to convert 60 km/hr to m/sec)
=> Time = 500 m / [60 × (5/18) m/sec]
=> Time = {500 / [60 × (5/18)]} sec
=> Time = {(500 × 18) / (60 * 5)} sec
=> Time = 30 sec

  • 14. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?
   A.) 76 km/hr
   B.) 79.2 km/hr
   C.) 69.5 km/hr
   D.) 68.5 km/hr

Answer: Option 'B'

79.2 km/hr

  • 15. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long? 
   A.) 40 seconds
   B.) 45 seconds
   C.) 42 seconds
   D.) 48 seconds

Answer: Option 'A'

Given, Length of train =360 m
Length of bridge =140 m
Speed of train = 45 km/hr ---> Converting into meter/ second
= 45 × (5/18) m / sec
= 12.5 m/sec
=>Speed of train = 12.5 m/sec
Required Time =(Length of train +Length of bridge) /Speed of train
= (360 + 140) / 12.5
= 500 / 12.5
= 40 sec
=>Required Time =40 sec

  • 16. A train covers a distance of 12 km in 10 minutes .If it takes 6 seconds to pass a telegraph post,then the length of the train is:
   A.) 120 m
   B.) 140 m
   C.) 200 m
   D.) 100 m

Answer: Option 'A'

120 m

  • 17. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds .What is the length of the train?
   A.) 120 m
   B.) 324 m
   C.) 150 m
   D.) 200 m

Answer: Option 'C'

150 m

  • 18. A train 800 m long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel is:
   A.) 540 m
   B.) 500 m
   C.) 450 m
   D.) 350 m

Answer: Option 'B'

Given, Length of the train = 800 m
Speed of the train = 78 km/hr (convert km/hr to m/sec)
= 78 × (5/18) m /sec
= 21.667 m /sec
=> Speed of the train = 21.667 m /sec
Time taken by the train to cross the tunnel = 1 min = 60 sec

To find the length of the tunnel:
Time taken by train to cross tunnel = (Length of tunnel + Length of train) / speed of the train
=> 60 = (Length of tunnel + 800) / 21.667
=> 60 × 21.667 = Length of tunnel + 800
=> 1300 = Length of tunnel + 800
=> 1300 – 800 = Length of tunnel
=> 500 = Length of tunnel
Thus, the Length of tunnel = 500 m

  • 19. The length of the bridge , which a train 130 m long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
   A.) 200 m
   B.) 225 m
   C.) 245 m
   D.) 250 m

Answer: Option 'C'

​245 m

  • 20. A train 240 m long passed a pole in 24 seconds .How long will it take to pass a platform 650 m long?
   A.) 89 sec
   B.) 99 sec
   C.) 109 sec
   D.) 59 sec

Answer: Option 'A'

89 sec

  • 21. A train speeds past pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds ,its length is:
   A.) 150 m
   B.) 100 m
   C.) 200 m
   D.) 50 m

Answer: Option 'A'

150 m

  • 22. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr ,what is the length of the platform? 
   A.) 260 m
   B.) 240 m
   C.) 280 m
   D.) 320 m

Answer: Option 'B'

Given, time taken by train to pass the man = 20 sec
Speed of the train = 54 km/hr
---> Converting into meter/sec
=> Speed of train =54 × (5/18) m/sec = 15 m/sec
W.K.T: Speed of train = Length of train/ Time taken by train to pass the man
=> 15 =Length of train / 20
=>Length of train = 15 × 20
=>Length of train = 300 metre.
Given,A train passes a station platform in 36 seconds.
=>Speed of train = (Length of train + Length of platform) / Time taken by train to pass the platform
=> 15 = (300 +Length of platform) / 36
=> 15 × 36 = (300+Length of platform)
=> 540 =300+Length of platform
=> 540 - 300 =Length of platform
Thus,Length of platform = 240 meter.

  • 23. A goods train runs at the speed of 72 km/hr and crosses a 250 m long platform in 26 seconds .What is the length of the goods train?
   A.) 270 m
   B.) 250 m
   C.) 230 m
   D.) 130 m

Answer: Option 'A'

270 m

  • 24. How much time does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?
   A.) 12.42 seconds
   B.) 13.1 seconds
   C.) 12.1 seconds
   D.) 15.1 seconds

Answer: Option 'C'

Given, Length of train = 110 meter
Speed of train = 72 km/hr
Length of bridge = 132 metre
---> Converting Speed from km/hr into m/sec
=>Speed of train = 72 × (5/18) m/sec
= 4 × 5
20 m/sec
Formula:-Time taken by train to cross the bridge = (Length of the train + Length of the bridge) /Speed of train
= (110 + 132) / 20
= 242/ 20
= 12.1 sec
Thus,Time taken by train to cross the bridge =12.1 seconds

  • 25. A train 100 m long is running at the speed of 30 km/hr.Find the time taken by it to pass a man standing near the railway line:
   A.) 12 sec
   B.) 8 sec
   C.) 14 sec
   D.) 16 sec

Answer: Option 'A'

12 sec

Time and Distance Download Pdf