RRB NTPC - Time and Distance :(25) MCQs with Answers

1.

A train speeds past pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds ,its length is:

   A.) 150 m
   B.) 100 m
   C.) 200 m
   D.) 50 m

Answer: Option 'A'

150 m

2.

The ratio of the speed of a car, a train and a bus is 5 : 9 : 4. The average speed of the car, the bus and the train is 72 km/hr together. What is the average speed of the car and the train together?

   A.) 82 km/hr
   B.) 78 km/hr
   C.) 84 km/hr
   D.) 76 km/hr

Answer: Option 'C'

Total speed of car, train, bus = 72 x 3 = 216 km/hr
Total speed of car and train = (216 x 14)/18 = 168 km/hr
Average speed of car and train = 168/2 = 84 km/hr

3.

A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr ,what is the length of the platform? 

   A.) 260 m
   B.) 240 m
   C.) 280 m
   D.) 320 m

Answer: Option 'B'

Given, time taken by train to pass the man = 20 sec
Speed of the train = 54 km/hr
---> Converting into meter/sec
=> Speed of train =54 × (5/18) m/sec = 15 m/sec
W.K.T: Speed of train = Length of train/ Time taken by train to pass the man
=> 15 =Length of train / 20
=>Length of train = 15 × 20
=>Length of train = 300 metre.
Given,A train passes a station platform in 36 seconds.
=>Speed of train = (Length of train + Length of platform) / Time taken by train to pass the platform
=> 15 = (300 +Length of platform) / 36
=> 15 × 36 = (300+Length of platform)
=> 540 =300+Length of platform
=> 540 - 300 =Length of platform
Thus,Length of platform = 240 meter.

4.

An aeroplane covers a certain distance of 420 Kmph in 6 hours. to cover the same distance in 4 2/3 hours, it Must travel at a speed of 

   A.) 580 Kmph
   B.) 550 Kmph
   C.) 540 Kmph
   D.) 530 Kmph

Answer: Option 'C'

Speed of aeroplane = 420 Kmph
Distance travelled in 6 hours 
= 420 × 6 = 2520 Km 
Speed of aeroplane to acver 2520 Km in 14/3 
= 2520 × 3/14 = 540 Km

5.

A car takes 6 hours to cover a distance of 540 Km. how much should the speed in Kmph be maintained to cover the same direction in 3/2th of the previous time? 

   A.) 6o Kmph
   B.) 62 Kmph
   C.) 75 Kmph
   D.) 77 Kmph

Answer: Option 'A'

Time = 6 
Distence = 540 
3/2 of 6 hours = 6 × 3/2 = 9 Hours 
Required speed = 540/9 = 60 Kmph 

6.

A train 800 m long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel is:

   A.) 540 m
   B.) 500 m
   C.) 450 m
   D.) 350 m

Answer: Option 'B'

Given, Length of the train = 800 m
Speed of the train = 78 km/hr (convert km/hr to m/sec)
= 78 × (5/18) m /sec
= 21.667 m /sec
=> Speed of the train = 21.667 m /sec
Time taken by the train to cross the tunnel = 1 min = 60 sec

To find the length of the tunnel:
Time taken by train to cross tunnel = (Length of tunnel + Length of train) / speed of the train
=> 60 = (Length of tunnel + 800) / 21.667
=> 60 × 21.667 = Length of tunnel + 800
=> 1300 = Length of tunnel + 800
=> 1300 – 800 = Length of tunnel
=> 500 = Length of tunnel
Thus, the Length of tunnel = 500 m

7.

Train A crosses a pole in 20 seconds and Train B crosses the same pole in one minute. The length of Train A is half of the length of Train B. what is the ratio of the speed of Train A to that of Train B?

   A.) 3 : 2
   B.) 3 : 4
   C.) 4 : 3
   D.) 3 : 1

Answer: Option 'A'

Let the length of Train B be 2x and that of Train A be X.
Speed of Train A = x/20
Speed of Train B = 2x/60 = x/30 
Ratio = Speed A/Speed B = X × 30/X * 20 = 3/2

8.

A thief is noticed by a policeman from a distance of 300 Metres. The thief starts running and policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 9 Kmph and 12 Kmph respectively. What is the difference between them after 3 Minutes? 

   A.) 130 Metres
   B.) 125 Metres
   C.) 143 Metres
   D.) 150 Metres

Answer: Option 'D'

Speed of police man = 12 Kmph 
and speed of thief = 9 Kmph 
their relation speed = (12 - 9) = 3 Kmph 
Distance travelled in 1/20 Hour 
Thus, the distance between them = 150 Metres. 

9.

Mohit traveled 20% of the time walking at a speed of 10 km/hr, 50% of the time in a bus at 40 km/hr and rest of the journey in a cab at 50 km/hr. What is the average speed of Mohit over the entire journey?

   A.) 37 km/hr
   B.) 25.97 km/hr
   C.) 42 km/hr
   D.) 40 km/hr

Answer: Option 'A'

Let the total time Mohit takes to complete the entire journey be t hours 
Mohit spent 20%, 50% and the remaining 30% of the time walking in the bus and in the cab respectively.
Thus, time spent walking, in the bus and in the cab are 0.2 t, 0.5 t and 0.3 t respectively.
So Average speed = Total distance covered/Total Time taken = 10(0.2 t0 + 40(0.5 t) + 50(0.3 t)/t = 37 km/hr

10.

If a man walks 24 Km at 8 Kmph, he will be late by 25min. if he walks 12 Kmph, how early the fixed time Will he reach? 

   A.) 30 minutes
   B.) 25 minutes
   C.) 40 minutes
   D.) 35 minutes

Answer: Option 'D'

Time taken to cover 24 Km at the speed of 8 Kmph = 24/8 = 3 hours 
Thus, right time was 2 hours 35 mintes 
Now, time taken to cover 20 Km at the speed as 12 Kmph = 2 hours 
Required time = 2 hours 35 minutes - 2 hours 
= 35 minutes

11.

A 280 – meter – long train moving with an average speed of 108 km/h crosses a platform in 12 seconds. A man crosses the same platform in 10 seconds. What is the speed of the man?

   A.) 5 m/s
   B.) 8 m/s
   C.) 12 m/s
   D.) cannot be determined

Answer: Option 'B'

Speed of thain = 108 km/hr = (108 x 5)/18 m/sec 30 m/sec
If the length of the platform be x meters, then
x + 280/12 = 30 
x + 280 = 360 
x = 3 = (360 - 280) = 80m
speed of man = 80/10 = 8m/sec

12.

A bus started its journey from Ramgarh and reached Devgarh in 44 minutes at its average speed of 50 km/hr. If the average speed of the bus is increased by 5km/hour, how much time will it take to cover the same distance?

   A.) 40 minutes
   B.) 38 minutes
   C.) 36 minutes
   D.) 31 minutes

Answer: Option 'A'

Distance = (44/60) x 50 = (x/60) x 55 
x = 40 minutes

13.

The average speed of a train is 1(3⁄7) the average speed of a car. The car covers a distance of 588 km in 6 hours. How much distance will the train cover in 13 hours?

   A.) 1750km
   B.) 1760km
   C.) 1720km
   D.) 1820 km

Answer: Option 'D'

Speed of the car = 588/6 = 98 km/hr 
Speed of train = (10/7) x 98 = 140 km/hr
Distance covered by the train in 13 hours = 140 x 13 = 1820 km
 

14.

Avinash covers a distance of 8km in 50 minutes. If he covers 3km distance in 2/5th of time then, What speed should he maintain to cover the remaining distance in the remaining time? 

   A.) 13 Kmph
   B.) 14 Kmph
   C.) 15 Kmph
   D.) 11 Kmph

Answer: Option 'C'

Total distance = 8 Km 
Total time = 50 Km 
Time taken to cover the distence of 3 Km = 50*2/5 = 20 min = 1/3 hours
Remaining distance = 8 - 3 = 5 Km 
Required speed = 5/1/3 = 15 Kmph

15.

The 200-metre train crosses a platform double its length in 36seconds. What is the speed of the train in km/hr?

   A.) 60
   B.) 48
   C.) 64
   D.) 66

Answer: Option 'A'

Speed of the train = (200 + 400)m/36 sec = 600/36 m/sec
= (600*18)/(36*5) km/h 
= 60 km/h

16.

The length of the bridge , which a train 130 m long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

   A.) 200 m
   B.) 225 m
   C.) 245 m
   D.) 250 m

Answer: Option 'C'

​245 m

17.

A train 240 m long passed a pole in 24 seconds .How long will it take to pass a platform 650 m long?

   A.) 89 sec
   B.) 99 sec
   C.) 109 sec
   D.) 59 sec

Answer: Option 'A'

89 sec

18.

A motorist travels for 6 hours, the first half at 60 Kmph and the rest at 48 Kmph. Find the distance Traveled by him. 

   A.) 324 Km
   B.) 320 Km
   C.) 300 Km
   D.) 340 Km

Answer: Option 'A'

Distance = 3 × 60 + 3 × 48 
= 180 + 144 
= 324 Km 

19.

A man covers a distance of 180 Km at 72 Kmph and next 190km at 88 Kmph. what is his average speed For his whole journey of 370 Km? 

   A.) 79.2 Kmph
   B.) 79.3 Kmph
   C.) 77.25 Kmph
   D.) 78.5 Kmph

Answer: Option 'A'

Formula = 2 × F.S*S.P/F.S+S.P 
= 2 × 72 × 88/88+72 
= 79.2 Kmph

20.

A 320 meter long train moving with an average speed of 120 km/hr crosses a platform in 24 seconds. A man crosses the same platform in 4 minutes. What is the speed of man in meter/second?

   A.) 2.4 mps
   B.) 1.5 mps
   C.) 1.6 mps
   D.) 2 mps

Answer: Option 'D'

Let the length of the platform be x meters, Then, 
Speed of train = 120 km/h = 120 x 5/18 = 100/3 mps
320 + x = 100 x 24/3,
x = 800 - 320 = 480m
Required speed of man = 480/(4x60) = 2 mps


Time and Distance Download Pdf

Recent Posts