Data Interpretation Tabulation For SBI Clerk and PO 2016 - Quantitative Aptitude Problems and Solutions

  • Chicken Fry Biryani

  • Directions (1 - 5) : Study the following table carefully and answer the questions given below.
    Quantity of Various Food Items used by a Restaurant During the First Half of a Year (in kg)
    Food Items Jan Feb March April May June
    Rice 250 230 210 260 240 220
    Wheat 320 340 280 290 300 360
    Sugar 240 210 200 210 160 150
    Pulses 360 300 320 245 235 250
    Vegetables 380 390 385 375 355 370
    Misc. 460 485 440 460 475 480
  • 1. The quantity of sugar used in the month of April is approximately what percent of the total quantity of food items used in the same month? 
   A.) 21%
   B.) 18%
   C.) 11%
   D.) 25%

Answer: Option 'C'

Quantity of sugar used in April = 210 kg.
Total quantity of food items used in April 
= (260 + 290 + 210 + 245 + 375 + 460)kg = 1840 kg 
Required Percentage = [(210/1840) × 100]% = 11.4% ≃ 11% 
∴ Answer (c) is Correct.

  • 2. What is the difference between the average quantity of rice used in all the given months together and the average quantity of wheat used in all the given months together?
   A.) 60 kg
   B.) 75 kg
   C.) 80 kg
   D.) 90 kg

Answer: Option 'D'

Average quantity of rice used = (250 + 230 + 210 + 260 + 240 + 220)kg/6 
= 1410/6 kg = 235 kg 
Average quantity of wheat used = (320 + 340 + 280 + 290 + 300 + 360)/6 kg = 1890/6 kg = 315 kg 
Required difference = (315 - 235) kg = 90 kg 
∴ Answer (d) is Correct.

  • 3. What is the average quantity of miscellaneous items used in all the given months together? (Rounded off to two digits after decimal) 
   A.) 386.45 kg
   B.) 441.28 kg
   C.) 356.56 kg
   D.) 466.67 kg

Answer: Option 'D'

Average quantity of miscellaneous items 
= [(460 + 485 + 440 + 460 + 475 + 480)/6] kg = 2800/6 = 1400/3 kg = 466.67 kg 
∴ Answer (d) is Correct.

  • 4. What is the difference between the total quantity of pulses and the total quantity of vegetables used during the given months? 
   A.) 545 kg
   B.) 540 kg
   C.) 380 kg
   D.) 450 kg

Answer: Option 'A'

Total quantity of pulses consumed 
= (360 + 300 + 320 + 245 + 235 + 250) kg = 1710 kg 
Total quantity of vegetables consumed 
= (380 + 390 + 385 + 375 + 355 + 370) kg = 2255 kg.
∴ Answer (a) is Correct

  • 5. What is the respective ratio of the total quantity of food items used in the month of March to the total quantity of food items used in the month of April? 
   A.) 366 : 367
   B.) 361 : 365
   C.) 126 : 125
   D.) 367 : 368

Answer: Option 'D'

Total quantity of food items consumed in March 
= (210 + 280 + 200 + 320 + 385 + 440) kg = 1835 kg. 
Total quantity of food items consumed in April 
= (260 + 290 + 210 + 245 + 375 + 460) kg = 1840 kg 
Required ratio = 1835 : 1840 = 367 : 368 
Answer (d) is Correct