Data Interpretation Tabulation For SBI Clerk and PO 2016 SET - 2 - Quantitative Aptitude Problems and Solutions

  • Chicken Fry Biryani

  • Directions (1 - 5) : Study the following table carefully and answer the questions given below.
    Number of workers in the given six shifts of various factories (Number in thousands)
     
    Shifts Factory L M N O P
    7 A.M - 11 A.M 7.5 8.0 7.8 7.59 8.32
    11 A.M - 3 P.M 6.38 7.0 7.16 6.5 7.5
    3 P.M - 7 P.M 6.5 7.28 6.35 6.15 7.24
    7 P.M - 11 P.M 7.8 5.25 6.0 6.0 6.5
    11 P.M - 3 A.M 5.5 5.0 5.10 5.5 5.7
    3 A.M - 7 A.M 4.2 3.0 4.12 3.5 2.15
  • 1. The total number of workers from factory O are approximately what percent of the total number of workers from factory L? 
   A.) 89%
   B.) 80%
   C.) 96%
   D.) 93%

Answer: Option 'D'

Total number of workers from factory O 
= (7.59 + 6.5 + 6.15 + 6 + 5.5 + 3.5) thousands
= (35.24 × 1000) = 35240 
Total number of workers from factory L 
= (7.5 + 6.38 + 6.5 + 7.8 + 5.5 + 4.2) thousands 
= (37.88 × 1000) = 37880. 
∴ Required percentage =[(35240/37880) × 100]% = 93.03% = 93%

  • 2. What is the average number of workers working in various shifts from factory P?
   A.) 6045
   B.) 6200
   C.) 6235
   D.) 6150

Answer: Option 'C'

Average number of workers in factory P 
= [(8.32 + 7.5 + 7.24 + 6.5 + 5.7 + 2.15)/6] × 1000 = 37410/6 = 6235

  • 3. What is the difference in the total number of workers in various shifts from factory M and total number of workers in various shifts from factory O? 
   A.) 290
   B.) 275
   C.) 295
   D.) 270

Answer: Option 'A'

Total number of workers in factory M 
= (8 + 7 + 7.28 + 5.25 + 5 + 3) × 1000 = (35.53 × 1000) = 35530
Total number of workers in factory O = 35240.
Required difference = (35530 - 35240) = 290

  • 4. What is the ratio of the total number of workers from factories L and M working in the shift of 11 P.M to 3 A.M and the total number of workers working in the same shift from factories O and P? 
   A.) 13 : 14
   B.) 15 : 16
   C.) 13 : 15
   D.) 15 : 17

Answer: Option 'B'

Number of workers in factories L and M in the shift of 11 P.M to 3 A.M.
= (5.5 + 5) × 1000 = (10.5 × 1000) = 10500.
Number of workers in factories O and P in the shift of 11 P.M to 3 A.M 
= (5.5 + 5.7) × 1000 = (11.2 × 1000) = 11200 
Required ratio = 10500 : 11200 = 15 : 16

  • 5. What id the total of the average number of workers working in the shift of 7 A.M to 11 A.M from all the factories and the average number of workers working in the shift of 7 P.M. to 11 P.M. from all the factories? 
   A.) 11502
   B.) 15142
   C.) 14520
   D.) 14152

Answer: Option 'D'

Average number of workers working in the shift of 7 A.M to 11 A.M. 
from all factories = [(7.5 + 8 + 7.8 + 7.59 + 8.32) × 1000]/5 = 39210/5 = 7842 
Average number of workers working in the shift of 7 P.M to 11 P.M 
from all the factories = [(7.8 + 5.25 + 6 + 6 + 6.5) × 1000]/5 = 31550/5 = 6310 
Required total = (7842 + 6310) = 14152