- 26. If the average of seven numbers is 35. If one is included. The average become 40. The included number is:

**Answer: Option 'B'**

**75**

- 27. If the average of seven numbers is 35. If one is included. The average become 40. The included number is:

**Answer: Option 'B'**

**75**

- 28. Out of 12 employs of a bank, one employ retires and his place, a new employ of age 24 years joins as a result average age of employs reduces by 4 years. The age of the retired employ is:

**Answer: Option 'A'**

**72**

- 29. Out of 12 employs of a bank, one employ retires and his place, a new employ of age 24 years joins as a result average age of employs reduces by 4 years. The age of the retired employ is:

**Answer: Option 'A'**

**72**

- 30. A man covered a certain distance at a speed of 8 Kmph and returned at a speed of 4 Kmph. Find the average speed of whole journey?

**Answer: Option 'B'**

**5 1/3 Kmph**

- 31. A man covered a certain distance at a speed of 8 Kmph and returned at a speed of 4 Kmph. Find the average speed of whole journey?

**Answer: Option 'B'**

**5 1/3 Kmph**

- 32. The average of first five odd numbers is?

**Answer: Option 'A'**

**5**

- 33. The average of first five odd numbers is?

**Answer: Option 'A'**

**5**

- 34. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 41 c. the average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday was 42 c. If the temperature on Thursday be 43 c, what was the temperature on Monday?

**Answer: Option 'C'**

**Answer: Option 'C'**

- 35. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 41 c. the average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday was 42 c. If the temperature on Thursday be 43 c, what was the temperature on Monday?

**Answer: Option 'C'**

**Answer: Option 'C'**

- 36. A man spends Rs. 1600 per month on an average for the first three months, Rs 1550 for next four months and Rs. 1800 per month for the last five months and saves Rs . 5200 a year. What is his average monthly income?

**Answer: Option 'B'**

**Total expenditure for the first 3 months = 3 × 1600 = 4800
Total expenditure for 4 months = 4 × 1550 = 6200
Total expenditure for 5 months = 5 × 1800 = 9000
Total expenditure and saving (which is income for one year)
= 4800 + 6200 + 9000 + 5200 = Rs. 25200
So, Average monthly income = 25200/12 = Rs. 2100**

- 37. A man spends Rs. 1600 per month on an average for the first three months, Rs 1550 for next four months and Rs. 1800 per month for the last five months and saves Rs . 5200 a year. What is his average monthly income?

**Answer: Option 'B'**

**Total expenditure for the first 3 months = 3 × 1600 = 4800
Total expenditure for 4 months = 4 × 1550 = 6200
Total expenditure for 5 months = 5 × 1800 = 9000
Total expenditure and saving (which is income for one year)
= 4800 + 6200 + 9000 + 5200 = Rs. 25200
So, Average monthly income = 25200/12 = Rs. 2100**

- 38. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednsday is 36.3 degrees C. The average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday is 36.7 degrees C. if Monday's temperature recorded as 39 degrees c, find the Thursday's temperature ?

**Answer: Option 'A'**

**MOn + Tue + wed Temperature = 3 × 36.3 = 108.9
Tue + wed Temperature = 108.9 - 39 = 69.9
Tue + wed + Thu temperature = 3 × 36.7 = 110.1
So, Thursday's temperature = 110.1 - 69.9 = 40.2º C**

- 39. The average temperature for Monday, Tuesday and Wednsday is 36.3 degrees C. The average temperature for Tuesday, Wednesday and Thursday is 36.7 degrees C. if Monday's temperature recorded as 39 degrees c, find the Thursday's temperature ?

**Answer: Option 'A'**

**MOn + Tue + wed Temperature = 3 × 36.3 = 108.9
Tue + wed Temperature = 108.9 - 39 = 69.9
Tue + wed + Thu temperature = 3 × 36.7 = 110.1
So, Thursday's temperature = 110.1 - 69.9 = 40.2º C**

- 40. The average age of a college is 21.8 years. If the average age of students of college is 24.2 years and Average age of lecturers of college is 20.6 years. Find the ratio of the number of students to that of Lecturers?

**Answer: Option 'D'**

**1:2**

- 41. The average age of a college is 21.8 years. If the average age of students of college is 24.2 years and Average age of lecturers of college is 20.6 years. Find the ratio of the number of students to that of Lecturers?

**Answer: Option 'D'**

**1:2**

- 42. Six years ago the average of a family of 4 members was 26 years. A child has been born, due to Which the average age of the family is 24 years today. What is present age of the child?

**Answer: Option 'C'**

**8 years**

- 43. Six years ago the average of a family of 4 members was 26 years. A child has been born, due to Which the average age of the family is 24 years today. What is present age of the child?

**Answer: Option 'C'**

**8 years**

- 44. A man's daily expenditure isRs. 11 during April, Rs. 15 during March and Rs. 17 during Feb. Find the average daily expenditure for the three months (it is a leap year)?

**Answer: Option 'B'**

**Rs. 14.30**

- 45. A man's daily expenditure isRs. 11 during April, Rs. 15 during March and Rs. 17 during Feb. Find the average daily expenditure for the three months (it is a leap year)?

**Answer: Option 'B'**

**Rs. 14.30**

- 46. In a class of 18 students in an examination in science 1 student scored 100 marks, 2 get zero each and the average oh the rest was 45. What is the average of the whole class?

**Answer: Option 'B'**

**43**

- 47. In a class of 18 students in an examination in science 1 student scored 100 marks, 2 get zero each and the average oh the rest was 45. What is the average of the whole class?

**Answer: Option 'B'**

**43**

- 48. The average weight of 8 persons increases by 1.5kg when a person weighting 65kg is replaced by a new person. What could be the weight of the new person?

**Answer: Option 'D'**

**Let the average weight of 8 persons be 'x'
years and the age of the new person be 'y' years
so, (8x - 65 + y) / 8 = x+1.5
so, y = 77kgs
65 + 8X1.5 = 77kgs**

- 49. The average weight of 8 persons increases by 1.5kg when a person weighting 65kg is replaced by a new person. What could be the weight of the new person?

**Answer: Option 'D'**

**Let the average weight of 8 persons be 'x'
years and the age of the new person be 'y' years
so, (8x - 65 + y) / 8 = x+1.5
so, y = 77kgs
65 + 8X1.5 = 77kgs**

- 50. In a hostel of 12 boys and some girls, an average consumption of rice per month is 12 kg, while the Average consumption for boys is 16 kg per head and for girls 8 kg per head. The number of girls in The hostel?

**Answer: Option 'C'**

**Number of girls --- G
12+G) × 12 = (12 × 16)+(8 × G)
144 + 12G = 192 + 8G
12G − 8G = 192 − 144
4G = 48
G = 12.**

**RRB NTPC - Time and Work :(96) MCQs with Answers****RRB NTPC - Profit and Loss****RRB NTPC - Percentage : Aptitude Test****Latest model Quant Questions for SBI PO - Practice Test 1****RRB NTPC - Partnership : Aptitude Test****Aptitude Test - Practice Test - 1 - For All Competitive Exams****RRB NTPC - Trignometry Formulae : Quantitative Aptitude Test****RRB NTPC - Probability -Aptitude****Metric Distance Conversion with Whole Number Values Online Quiz****RRB NTPC - Number System : Aptitude Test (200 Questions with Explanation)**