Blood Relations Questions and Answers

  • 26. A is the brother of B. B is the brother of C. D is the father of A. Based on these three statements, which of the following statements cannot be definitely true ?
   A.) B is the brother of A.
   B.) B is the son of D
   C.) C is the brother of A.
   D.) A is the brother of C

Answer: Option 'A'

A is the brother of B and B is the brother of C.
So, C may be the brother or sister of A.

  • 27. A girl introduced a boy as the son of' the daughter of the father of her uncle. The boy is girl's
   A.) Brother
   B.) Son
   C.) Uncle
   D.) Son-in-law

Answer: Option 'A'

Daughter of uncle's father — Uncle's sister — Mother;
Mother's son — Brother Sister

  • 28. Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph ? lady?
   A.) Father
   B.) Brother
   C.) Cousin
   D.) Data inadequate

Answer: Option 'B'

My grandfather's only son — My father. So, the girl is the daughter of Vipul's father
i.e., Vipul is the girl's brother.

  • 29. A is the son of B, C. B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How many nephews does F have ?
   A.) 0
   B.) 1
   C.) 2
   D.) 3

Answer: Option 'C'

Clearly, F is the maternal uncle of D means F is the brother of D's mother
i.e., F is the brother of C. C is the sister of B. 
So, F is the brother of B who is A's mother. Thus. F is the maternal uncle of A. 
So, A and D are the nephews of F i.e., F has two nephews

  • 30. If Kamal says, ellavi's mother is the only daughter of my mother", how is Kamal related to Ravi
   A.) Brother
   B.) Brother-in-law
   C.) Son
   D.) None of these

Answer: Option 'D'

Only daughter of Kamal's mother — Kamel's sister. 
So, Ravi's mother is Kamel's sister or Kamal is the brother of Ravi's mother
i.e., Ravi's maternal uncle.

  • 31. If B’s mother was A’s mother’s daughter, How is related to B?
   A.) Maternal Uncle
   B.) Father
   C.) Brother
   D.) Sister

Answer: Option 'A'

Maternal Uncle

  • 32. A and B both are children of C. If C is the mother of A. A is the son of C but B is not the daughter of C, how are A and B mutually related.
   A.) A is the brother of B
   B.) A is sister of B
   C.) A is a cousin of B
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

A is the brother of B

  • 33. A party consists of grandmother, father, mother, four sons and their wives and one son and two daughters to each o the sons. How many females are there in all?
   A.) 14
   B.) 17
   C.) 16
   D.) 24

Answer: Option 'A'

14

  • 34. If P+Q means P is the brother of Q 
    P*Q means P is the mother of Q 
    P+Q means P is the sister of Q, then which of the following would mean R is the uncle of S?
   A.) R*P+S
   B.) R*S+P
   C.) R+P*S
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

R+P*S

  • Directions(Q 35 – 36): Read the information and answer the Questions given below.

    A + B means A is the daughter of B
    A * B means A is the son of B, and
    A – B means A is the wife of B
  • 35. If Z*T-S*U+P, Which is U to Z?
   A.) Mother
   B.) Grand Mother
   C.) Father
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Grand Mother

  • 36. If P * Q – S, Which of the following is true?
   A.) S is the wife of Q
   B.) S is the father of P
   C.) P is the daughter of Q
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

S is the father of P

Blood Relations Download Pdf