Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 1. UNIVAC is
   A.) Universal Automatic Computer
   B.) Unique Automatic Computer
   C.) Universal Array Computer
   D.) Unvalued Automatic Computer

Answer: Option 'A'

There are no computers with the name as in other options. UNIVAC was the first general purpose electronic digital computer designed for commercial use, produced by Universal Company Accounting John Mauchly and J.P.Eckert in 1951.

  • 2. CD-ROM stands for
   A.) Compact Data Read Only Memory
   B.) Compact Disk Read Only Memory
   C.) Compactable Read Only Memory
   D.) Compactable Disk Read Only Memory

Answer: Option 'B'

There are no objects with the name, as in other options. CD-ROM is an optical storage medium of non-volatile data using the same physical format as the audio compact disc readable by a computer with a CD-ROM. 12 cm CD store about 660 megabytes standard diameter

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 3. MSI stands for
   A.) Medium Scale Integrated Circuits
   B.) Medium System Intelligent Circuit
   C.) Medium Scale Intelligent Circuit
   D.) Medium System Integrated Circuits

Answer: Option 'A'

After the invention of IC chips the development of computers plunged into the next phase. Small and Medium Scale Integration Scale Integration (SSI and MSI) were used in the third generation of computers and large-scale integration and Very Large Scale Integration (LSI and VLSI) are used in the fourth generation of computers. People now expect ULSI (ultra large scale integration) circuits to use for the fifth generation of computers.

  • 4. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
   A.) 1.48 MB
   B.) 1.46 MB
   C.) 1.22 MB
   D.) 1.44 MB

Answer: Option 'D'

Microfloppy disks (3.5 inch) if it is high density (MF2HD) can store 1.44 MB and if it is low density (MF2DD), it can store 720 KB. Mini Floppy disks (5.25 inch) if it is high density (MD2HD) can store 1.2 MB and low density (MD2DD) stores 360 KB of data.

  • 5. Which of the following devices can be used to directly image the printed text?
   A.) MICR
   B.) OCR
   C.) OMR
   D.) All of above

Answer: Option 'B'

OCR

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 6. In analog computer
   A.) Output is displayed in digital form
   B.) Input is first converted to digital form
   C.) Input is never converted to digital form
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

Input is never converted to digital form

  • 7. The output quality of a printer is measured by
   A.) Dots printed per unit time
   B.) Dot per inch
   C.) Dot per sq. inch
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

Dot per sq. inch

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 8. In the latest generation of computers, the instructions are executed
   A.) Parallel only
   B.) Sequentially only
   C.) Both sequentially and parallel
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

Both sequentially and parallel

  • 9. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
   A.) Joseph M. Jacquard
   B.) J. Presper Eckert and John W Mauchly
   C.) Van-Neumann
   D.) All of above

Answer: Option 'B'

J. Presper Eckert and John W Mauchly

  • 10. Who invented the high level language c?
   A.) Donald Kunth
   B.) Seymour Papert
   C.) Niklaus Writh
   D.) Dennis M. Ritchie

Answer: Option 'D'

Dennis M. Ritchie

  • 11. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
   A.) 1991
   B.) 1990
   C.) 1984
   D.) 1978

Answer: Option 'A'

1991

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 12. All modern computer operate on
   A.) Word
   B.) Floppies
   C.) Data
   D.) Information

Answer: Option 'C'

Data

  • 13. The most important advantage of a video disk is
   A.) Cost effectiveness
   B.) Durability
   C.) Potential capacity
   D.) Compactness

Answer: Option 'C'

Potential capacity

  • 14. Before a disk drive can access any area of the file, a computer program must provide the recording disk address. What information this specific address?
   A.) Track number
   B.) Surface number
   C.) Sector number
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 15. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
   A.) It is a peripheral device
   B.) It is hardware item
   C.) It is an input device
   D.) It is an output device

Answer: Option 'A'

It is a peripheral device

  • 16. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
   A.) Plotter
   B.) Hard copy terminal
   C.) Soft copy terminal
   D.) Display screen

Answer: Option 'B'

Hard copy terminal

  • 17. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called
   A.) Laser printer
   B.) Chan printer
   C.) Ink-jet printer
   D.) Drum printer

Answer: Option 'C'

Ink-jet printer

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 18. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
   A.) Voice response unit
   B.) Voice recognition unit
   C.) Magnetic tape
   D.) Voice band

Answer: Option 'A'

Voice response unit

  • 19. A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package
   A.) CPU
   B.) Memory
   C.) Buffer
   D.) ALU

Answer: Option 'B'

Memory

  • 20. Current SIMMs have either … or … connectors (pins)
   A.) 9 or 32
   B.) 30 or 70
   C.) 28 or 72
   D.) 30 or 72

Answer: Option 'D'

30 or 72

  • 21. The central processing unit (CPU) consists of
   A.) Input, output and processing
   B.) Control unit, primary storage, and secondary storage
   C.) Control unit, processing, and primary storage
   D.) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Answer: Option 'D'

Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 22. programs designed to perform specific tasks is known as
   A.) system software
   B.) application software
   C.) operating system
   D.) utility programs

Answer: Option 'B'

application software

  • 23. perforated paper used as input of output media is known as
   A.) paper tapes
   B.) punched papers tape
   C.) card punch
   D.) magnetic tape

Answer: Option 'A'

paper tapes

  • 24. a computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
   A.) Super computer
   B.) Mini computer
   C.) Micro computer
   D.) Macro computer

Answer: Option 'A'

Super computer

  • 25. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
   A.) On-line thesaurus
   B.) Multiprogramming
   C.) Over lapped processing
   D.) Outline processor

Answer: Option 'C'

Over lapped processing

Basic Computer Fundamentals Download Pdf