Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 1. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
   A.) 1991
   B.) 1990
   C.) 1984
   D.) 1978

Answer: Option 'A'

1991

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 2. All modern computer operate on
   A.) Word
   B.) Floppies
   C.) Data
   D.) Information

Answer: Option 'C'

Data

  • 3. The most important advantage of a video disk is
   A.) Cost effectiveness
   B.) Durability
   C.) Potential capacity
   D.) Compactness

Answer: Option 'C'

Potential capacity

  • 4. Before a disk drive can access any area of the file, a computer program must provide the recording disk address. What information this specific address?
   A.) Track number
   B.) Surface number
   C.) Sector number
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 5. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
   A.) It is a peripheral device
   B.) It is hardware item
   C.) It is an input device
   D.) It is an output device

Answer: Option 'A'

It is a peripheral device

  • 6. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
   A.) Plotter
   B.) Hard copy terminal
   C.) Soft copy terminal
   D.) Display screen

Answer: Option 'B'

Hard copy terminal

  • 7. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically-charged ink sprayed dots is called
   A.) Laser printer
   B.) Chan printer
   C.) Ink-jet printer
   D.) Drum printer

Answer: Option 'C'

Ink-jet printer

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 8. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is
   A.) Voice response unit
   B.) Voice recognition unit
   C.) Magnetic tape
   D.) Voice band

Answer: Option 'A'

Voice response unit

  • 9. A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package
   A.) CPU
   B.) Memory
   C.) Buffer
   D.) ALU

Answer: Option 'B'

Memory

  • 10. Current SIMMs have either … or … connectors (pins)
   A.) 9 or 32
   B.) 30 or 70
   C.) 28 or 72
   D.) 30 or 72

Answer: Option 'D'

30 or 72

  • 11. The central processing unit (CPU) consists of
   A.) Input, output and processing
   B.) Control unit, primary storage, and secondary storage
   C.) Control unit, processing, and primary storage
   D.) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Answer: Option 'D'

Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 12. programs designed to perform specific tasks is known as
   A.) system software
   B.) application software
   C.) operating system
   D.) utility programs

Answer: Option 'B'

application software

  • 13. perforated paper used as input of output media is known as
   A.) paper tapes
   B.) punched papers tape
   C.) card punch
   D.) magnetic tape

Answer: Option 'A'

paper tapes

  • 14. a computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
   A.) Super computer
   B.) Mini computer
   C.) Micro computer
   D.) Macro computer

Answer: Option 'A'

Super computer

  • 15. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
   A.) On-line thesaurus
   B.) Multiprogramming
   C.) Over lapped processing
   D.) Outline processor

Answer: Option 'C'

Over lapped processing

  • 16. IC is made up of
   A.) transistors
   B.) microprocessors
   C.) vacuum tubes
   D.) Both 1 and 2

Answer: Option 'A'

transistors

  • 17. Speed of first generation computer was in
   A.) nono-seconds
   B.) milliseconds
   C.) nano-milli seconds
   D.) micro seconds

Answer: Option 'D'

micro seconds

  • 18. Which of the following is known as father of computer?
   A.) Napier
   B.) Dennis Ritchie
   C.) Charles Babbage
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'C'

Charles Babbage

  • 19. A computer also known as server computer, is
   A.) supercomputer
   B.) mainframe computer
   C.) minicomputer
   D.) microcomputr

Answer: Option 'C'

minicomputer

  • 20. Which of the following is fastest type of computer?
   A.) Laptop
   B.) Notebook
   C.) Personal computer
   D.) Super computer

Answer: Option 'D'

Super computer

  • 21. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment.
   A.) keyboard, monitor, hard drive
   B.) system unit, input/output, secondary storage
   C.) system unit, primary storage, secondary storage
   D.) system unit, primary storage, secondary storage

Answer: Option 'B'

system unit, input/output, secondary storage

  • 22. Analog computer works on the supply of
   A.) continuous electrical pulses
   B.) magnetic strength
   C.) physical strength
   D.) natural strength

Answer: Option 'A'

continuous electrical pulses

  • 23. Palmtop computer is also known as
   A.) personal computer
   B.) notebook computer
   C.) tablet PC
   D.) handheld computer

Answer: Option 'D'

handheld computer

  • 24. Computer's basic architecture was developed by
   A.) Charless Babbage
   B.) John Von Neumann
   C.) Blaise Pascal
   D.) Jordan Murn

Answer: Option 'B'

John Von Neumann

  • 25. Laptops are
   A.) computers used in clinical laboratories
   B.) hearing voice recognition system
   C.) desktop
   D.) portable, light weight and fit into briefcases

Answer: Option 'D'

portable, light weight and fit into briefcases

Basic Computer Fundamentals Download Pdf