Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 26. The central processing unit (CPU) consists of
   A.) Input, output and processing
   B.) Control unit, primary storage, and secondary storage
   C.) Control unit, processing, and primary storage
   D.) Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

Answer: Option 'D'

Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage

  • 27. programs designed to perform specific tasks is known as
   A.) system software
   B.) application software
   C.) operating system
   D.) utility programs

Answer: Option 'B'

application software

  • 28. perforated paper used as input of output media is known as
   A.) paper tapes
   B.) punched papers tape
   C.) card punch
   D.) magnetic tape

Answer: Option 'A'

paper tapes

  • 29. a computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as
   A.) Super computer
   B.) Mini computer
   C.) Micro computer
   D.) Macro computer

Answer: Option 'A'

Super computer

  • 30. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is
   A.) On-line thesaurus
   B.) Multiprogramming
   C.) Over lapped processing
   D.) Outline processor

Answer: Option 'C'

Over lapped processing

  • 31. IC is made up of
   A.) transistors
   B.) microprocessors
   C.) vacuum tubes
   D.) Both 1 and 2

Answer: Option 'A'

transistors

  • 32. Speed of first generation computer was in
   A.) nono-seconds
   B.) milliseconds
   C.) nano-milli seconds
   D.) micro seconds

Answer: Option 'D'

micro seconds

  • 33. Which of the following is known as father of computer?
   A.) Napier
   B.) Dennis Ritchie
   C.) Charles Babbage
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'C'

Charles Babbage

  • 34. A computer also known as server computer, is
   A.) supercomputer
   B.) mainframe computer
   C.) minicomputer
   D.) microcomputr

Answer: Option 'C'

minicomputer

  • 35. Which of the following is fastest type of computer?
   A.) Laptop
   B.) Notebook
   C.) Personal computer
   D.) Super computer

Answer: Option 'D'

Super computer

  • 36. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment.
   A.) keyboard, monitor, hard drive
   B.) system unit, input/output, secondary storage
   C.) system unit, primary storage, secondary storage
   D.) system unit, primary storage, secondary storage

Answer: Option 'B'

system unit, input/output, secondary storage

  • 37. Analog computer works on the supply of
   A.) continuous electrical pulses
   B.) magnetic strength
   C.) physical strength
   D.) natural strength

Answer: Option 'A'

continuous electrical pulses

  • 38. Palmtop computer is also known as
   A.) personal computer
   B.) notebook computer
   C.) tablet PC
   D.) handheld computer

Answer: Option 'D'

handheld computer

  • 39. Computer's basic architecture was developed by
   A.) Charless Babbage
   B.) John Von Neumann
   C.) Blaise Pascal
   D.) Jordan Murn

Answer: Option 'B'

John Von Neumann

  • 40. Laptops are
   A.) computers used in clinical laboratories
   B.) hearing voice recognition system
   C.) desktop
   D.) portable, light weight and fit into briefcases

Answer: Option 'D'

portable, light weight and fit into briefcases

  • 41. Which is not the example of special purpose computer?
   A.) Automatic aircraft landing
   B.) Word processor
   C.) Multimedia computer
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Word processor

  • 42. The first computer which provides storage is
   A.) EDBAC
   B.) EDSAC
   C.) MARK-I
   D.) ACE

Answer: Option 'B'

EDSAC

  • 43. Analytical engine developed by
   A.) Blaise Pascal
   B.) Charles Babbage
   C.) Dennis Ritchie
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'B'

Charles Babbage

  • 44. Tablet PC is a type of
   A.) microcomputer
   B.) supercomputer
   C.) minicomputer
   D.) mainframe

Answer: Option 'A'

microcomputer

  • 45. A personal computer is designed to meet the computing needs of an
   A.) individual
   B.) department
   C.) company
   D.) city

Answer: Option 'A'

individual

  • 46. Abacus can perform
   A.) multiplication
   B.) addtion
   C.) subtraction
   D.) Both '2' and '3'

Answer: Option ''

Both '2' and '3'

  • 47. Computer system consists
   A.) internal device
   B.) peripheral device
   C.) software
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 48. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term 'PCs'?
   A.) Independent computers for all working staff
   B.) Computer manufactured by the Pentium Company
   C.) Packed computers system formed by joining together of various computer terminals
   D.) Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

Answer: Option 'D'

Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

  • 49. A personal computer is designed to meet the computing needs of an
   A.) individual
   B.) department
   C.) company
   D.) city

Answer: Option 'A'

individual

  • 50. Benefits of computers are
   A.) very fast and can store huge amount of data
   B.) provide accurate output either input is correct or not
   C.) think about the processing
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

very fast and can store huge amount of data

Basic Computer Fundamentals Download Pdf