Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 26. Which is not the example of special purpose computer?
   A.) Automatic aircraft landing
   B.) Word processor
   C.) Multimedia computer
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Word processor

  • 27. The first computer which provides storage is
   A.) EDBAC
   B.) EDSAC
   C.) MARK-I
   D.) ACE

Answer: Option 'B'

EDSAC

  • 28. Analytical engine developed by
   A.) Blaise Pascal
   B.) Charles Babbage
   C.) Dennis Ritchie
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'B'

Charles Babbage

  • 29. Tablet PC is a type of
   A.) microcomputer
   B.) supercomputer
   C.) minicomputer
   D.) mainframe

Answer: Option 'A'

microcomputer

  • 30. A personal computer is designed to meet the computing needs of an
   A.) individual
   B.) department
   C.) company
   D.) city

Answer: Option 'A'

individual

  • 31. Abacus can perform
   A.) multiplication
   B.) addtion
   C.) subtraction
   D.) Both '2' and '3'

Answer: Option ''

Both '2' and '3'

  • 32. Computer system consists
   A.) internal device
   B.) peripheral device
   C.) software
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

All of these

  • 33. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term 'PCs'?
   A.) Independent computers for all working staff
   B.) Computer manufactured by the Pentium Company
   C.) Packed computers system formed by joining together of various computer terminals
   D.) Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

Answer: Option 'D'

Personal computers widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

  • 34. A personal computer is designed to meet the computing needs of an
   A.) individual
   B.) department
   C.) company
   D.) city

Answer: Option 'A'

individual

  • 35. Benefits of computers are
   A.) very fast and can store huge amount of data
   B.) provide accurate output either input is correct or not
   C.) think about the processing
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

very fast and can store huge amount of data

  • 36. The chip, used in computers, is made of
   A.) chromium
   B.) iron oxide
   C.) slica
   D.) silicon

Answer: Option 'D'

silicon

  • 37. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment
   A.) keyboard, monitor, hard drive
   B.) system unit, input/output, secondary storage
   C.) system unit, primary storage, secondary storage
   D.) system unit, primary storage, secondary storage

Answer: Option 'B'

system unit, input/output, secondary storage

  • 38. General purpose computers are used for
   A.) creating a small database
   B.) performs calculation
   C.) accounting 
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 39. Which of the following is the smallest and fastest computer imitating brain working?
   A.) Super computer
   B.) Quantum computer
   C.) Param - 10000
   D.) IBM chips

Answer: Option 'B'

Quantum computer

  • 40. Who developed integrated chip?
   A.) Robert Nayak
   B.) C Babbage
   C.) JS Kilby
   D.) CV Raman

Answer: Option 'C'

JS Kilby

  • 41. _______ is not an E-commerce application
   A.) House banking
   B.) Buying stocks
   C.) Evaluating an employee
   D.) Conducting an auction

Answer: Option 'C'

Evaluating an employee

  • 42. Computer built before the first generation computer was
   A.) mechanical
   B.) electro-mechanical
   C.) electrical
   D.) electronics

Answer: Option 'B'

electro-mechanical

  • 43. Desktop and personal computers are also known as
   A.) Supercomputer
   B.) Microcomputers
   C.) Peripheral equipment
   D.) Servers

Answer: Option 'B'

Microcomputers

  • 44. The user generally applies _______ to access mainframe or super computer.
   A.) terminal
   B.) mode
   C.) desktop
   D.) hand held

Answer: Option 'A'

terminal

  • 45. ENLAC was
   A.) an electronic calculator
   B.) an memory device
   C.) an electronic digital computer
   D.) an engine

Answer: Option 'C'

an electronic digital computer

  • 46. First supercomputer developed in India is
   A.) PARAM
   B.) Aryabhatt
   C.) Buddha
   D.) Ram

Answer: Option 'A'

PARAM

  • 47. Which of the following uses a handheld operating system?
   A.) A supercomputer
   B.) A personal computer
   C.) A laptop
   D.) A PDA

Answer: Option 'D'

A PDA

  • 48. A hybrid computer is the one having the combined properties of
   A.) analog and digital computers
   B.) super and mini computers
   C.) mini and micro computers
   D.) super and micro computers

Answer: Option 'A'

analog and digital computers

  • 49. Computers that are portable and convenient to use for users who travel, are known as
   A.) supercomputers
   B.) minicomputers
   C.) laptops
   D.) mainframe computers

Answer: Option 'C'

laptops

  • 50. Which of the following is generally costlier?
   A.) Server
   B.) Notebook computer
   C.) Personal computer
   D.) Mainframe

Answer: Option 'D'

Mainframe