Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 51. The chip, used in computers, is made of
   A.) chromium
   B.) iron oxide
   C.) slica
   D.) silicon

Answer: Option 'D'

silicon

  • 52. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment
   A.) keyboard, monitor, hard drive
   B.) system unit, input/output, secondary storage
   C.) system unit, primary storage, secondary storage
   D.) system unit, primary storage, secondary storage

Answer: Option 'B'

system unit, input/output, secondary storage

  • 53. General purpose computers are used for
   A.) creating a small database
   B.) performs calculation
   C.) accounting 
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 54. Which of the following is the smallest and fastest computer imitating brain working?
   A.) Super computer
   B.) Quantum computer
   C.) Param - 10000
   D.) IBM chips

Answer: Option 'B'

Quantum computer

  • 55. Who developed integrated chip?
   A.) Robert Nayak
   B.) C Babbage
   C.) JS Kilby
   D.) CV Raman

Answer: Option 'C'

JS Kilby

  • 56. _______ is not an E-commerce application
   A.) House banking
   B.) Buying stocks
   C.) Evaluating an employee
   D.) Conducting an auction

Answer: Option 'C'

Evaluating an employee

  • 57. Computer built before the first generation computer was
   A.) mechanical
   B.) electro-mechanical
   C.) electrical
   D.) electronics

Answer: Option 'B'

electro-mechanical

  • 58. Desktop and personal computers are also known as
   A.) Supercomputer
   B.) Microcomputers
   C.) Peripheral equipment
   D.) Servers

Answer: Option 'B'

Microcomputers

  • 59. The user generally applies _______ to access mainframe or super computer.
   A.) terminal
   B.) mode
   C.) desktop
   D.) hand held

Answer: Option 'A'

terminal

  • 60. ENLAC was
   A.) an electronic calculator
   B.) an memory device
   C.) an electronic digital computer
   D.) an engine

Answer: Option 'C'

an electronic digital computer

  • 61. First supercomputer developed in India is
   A.) PARAM
   B.) Aryabhatt
   C.) Buddha
   D.) Ram

Answer: Option 'A'

PARAM

  • 62. Which of the following uses a handheld operating system?
   A.) A supercomputer
   B.) A personal computer
   C.) A laptop
   D.) A PDA

Answer: Option 'D'

A PDA

  • 63. A hybrid computer is the one having the combined properties of
   A.) analog and digital computers
   B.) super and mini computers
   C.) mini and micro computers
   D.) super and micro computers

Answer: Option 'A'

analog and digital computers

  • 64. Computers that are portable and convenient to use for users who travel, are known as
   A.) supercomputers
   B.) minicomputers
   C.) laptops
   D.) mainframe computers

Answer: Option 'C'

laptops

  • 65. Which of the following is generally costlier?
   A.) Server
   B.) Notebook computer
   C.) Personal computer
   D.) Mainframe

Answer: Option 'D'

Mainframe

  • 66. A _______ is a large and expensive computer capable of performing scientific and business applications
   A.) supercomputer
   B.) mainframe computer
   C.) minicomputer
   D.) handheld computer

Answer: Option 'A'

supercomputer

  • 67. Pascaline is also known by
   A.) abacus
   B.) adding machine
   C.) division machine
   D.) difference machine

Answer: Option 'B'

adding machine

  • 68. Which of the following is known ad father of modern computer?
   A.) Dennis Ritchie
   B.) Napier
   C.) Charles Babbage
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'D'

Alan Turing

  • 69. A typical modern computer uses
   A.) LSI chips
   B.) vacuum tubes
   C.) valves
   D.) Both 1 and 2

Answer: Option 'A'

Alan Turing

  • 70. Which of the following languages is more suited to a structured program?
   A.) PL/1
   B.) FORTRAN
   C.) BASIC
   D.) PASCAL

Answer: Option 'D'

PASCAL

  • 71. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
   A.) Data transmission
   B.) Data flow
   C.) Data capture
   D.) Data processing

Answer: Option 'B'

​Data flow

  • 72. The brain of any computer system is
   A.) ALU
   B.) Memory
   C.) CPU
   D.) Control unit

Answer: Option 'C'

​CPU

  • 73. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
   A.) Technological advancement
   B.) Scientific code
   C.) Object Oriented Programming
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

Technological advancement

  • 74. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
   A.) FORTRAN
   B.) PROLOG
   C.) C
   D.) COBOL

Answer: Option 'B'

PROLOG

  • 75. The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is
   A.) Surface
   B.) Cylinder
   C.) Cluster
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Cylinder

Basic Computer Fundamentals Download Pdf