Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 61. A _______ is a large and expensive computer capable of performing scientific and business applications
   A.) supercomputer
   B.) mainframe computer
   C.) minicomputer
   D.) handheld computer

Answer: Option 'A'

supercomputer

  • 62. Pascaline is also known by
   A.) abacus
   B.) adding machine
   C.) division machine
   D.) difference machine

Answer: Option 'B'

adding machine

  • 63. Which of the following is known ad father of modern computer?
   A.) Dennis Ritchie
   B.) Napier
   C.) Charles Babbage
   D.) Alan Turing

Answer: Option 'D'

Alan Turing

  • 64. A typical modern computer uses
   A.) LSI chips
   B.) vacuum tubes
   C.) valves
   D.) Both 1 and 2

Answer: Option 'A'

Alan Turing

  • 65. Which of the following languages is more suited to a structured program?
   A.) PL/1
   B.) FORTRAN
   C.) BASIC
   D.) PASCAL

Answer: Option 'D'

PASCAL

  • 66. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
   A.) Data transmission
   B.) Data flow
   C.) Data capture
   D.) Data processing

Answer: Option 'B'

​Data flow

  • 67. The brain of any computer system is
   A.) ALU
   B.) Memory
   C.) CPU
   D.) Control unit

Answer: Option 'C'

​CPU

  • 68. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
   A.) Technological advancement
   B.) Scientific code
   C.) Object Oriented Programming
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

Technological advancement

  • 69. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
   A.) FORTRAN
   B.) PROLOG
   C.) C
   D.) COBOL

Answer: Option 'B'

PROLOG

  • 70. The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is
   A.) Surface
   B.) Cylinder
   C.) Cluster
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Cylinder

  • 71. Which of the following is the 1's complement of 10?
   A.) 01
   B.) 110
   C.) 11
   D.) 10

Answer: Option 'A'

01

  • 72. A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as
   A.) M
   B.) SVC
   C.) IP
   D.) MDR

Answer: Option 'A'

M

  • 73. Which part interprets program instructions and initiate control operations.
   A.) Input
   B.) Storage unit
   C.) Logic unit
   D.) Control unit

Answer: Option 'D'

Control unit

  • 74. The binary system uses powers of
   A.) 2
   B.) 12
   C.) 10
   D.) 8

Answer: Option 'A'

2

  • 75. A computer program that converts assembly language to machine language is
   A.) Compiler
   B.) Interpreter
   C.) Assembler
   D.) Comparator

Answer: Option 'C'

​Assembler

Basic Computer Fundamentals Download Pdf