Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 76. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
   A.) Data transmission
   B.) Data flow
   C.) Data capture
   D.) Data processing

Answer: Option 'B'

​Data flow

  • 77. The brain of any computer system is
   A.) ALU
   B.) Memory
   C.) CPU
   D.) Control unit

Answer: Option 'C'

​CPU

  • 78. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?
   A.) Technological advancement
   B.) Scientific code
   C.) Object Oriented Programming
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

Technological advancement

  • 79. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
   A.) FORTRAN
   B.) PROLOG
   C.) C
   D.) COBOL

Answer: Option 'B'

PROLOG

  • 80. The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is
   A.) Surface
   B.) Cylinder
   C.) Cluster
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Cylinder

  • 81. Which of the following is the 1's complement of 10?
   A.) 01
   B.) 110
   C.) 11
   D.) 10

Answer: Option 'A'

01

  • 82. A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as
   A.) M
   B.) SVC
   C.) IP
   D.) MDR

Answer: Option 'A'

M

  • 83. Which part interprets program instructions and initiate control operations.
   A.) Input
   B.) Storage unit
   C.) Logic unit
   D.) Control unit

Answer: Option 'D'

Control unit

  • 84. The binary system uses powers of
   A.) 2
   B.) 12
   C.) 10
   D.) 8

Answer: Option 'A'

2

  • 85. A computer program that converts assembly language to machine language is
   A.) Compiler
   B.) Interpreter
   C.) Assembler
   D.) Comparator

Answer: Option 'C'

​Assembler

  • 86. The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is
   A.) Delay time
   B.) CPU cycle
   C.) Real time
   D.) Seek time

Answer: Option 'B'

​CPU cycle

  • 87. The time for which a piece of equipment operates is called
   A.) Seek time
   B.) Effective time
   C.) Access time
   D.) Real time

Answer: Option 'B'

Effective time

  • 88. Binary numbers need more places for counting because
   A.) They are always big numbers
   B.) Any no. of 0's can be added in front of them
   C.) Binary base is small
   D.) 0's and l's have to be properly spaced apart

Answer: Option 'C'

​Binary base is small

  • 89. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
   A.) Direct
   B.) Sequential
   C.) Random
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Sequential

  • 90. Any type of storage that is used for holding information between steps in its processing is
   A.) CPU
   B.) Primary storage
   C.) Intermediate storage
   D.) Internal storage

Answer: Option 'C'

​Intermediate storage

  • 91. A name applied by Intel corp. to high speed MOS technology is called
   A.) HDLC
   B.) LAP
   C.) HMOS
   D.) SDLC

Answer: Option 'C'

HMOS

  • 92. A program component that allows structuring of a program in an unusual way is known as
   A.) Correlation
   B.) Coroutine
   C.) Diagonalization
   D.) Quene

Answer: Option 'B'

​Coroutine

  • 93. The radian of a number system
   A.) Is variable
   B.) Has nothing to do with digit position value
   C.) Equals the number of its distinct counting digits
   D.) Is always an even number

Answer: Option 'C'

​Equals the number of its distinct counting digits

  • 94. The section of the CPU that selects, interprets and sees to the execution of program instructions
   A.) Memory
   B.) Register unit
   C.) Control unit
   D.) ALU

Answer: Option 'C'

​Control unit

  • 95. Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
   A.) Real time processing
   B.) Interactive computer
   C.) Batch processing
   D.) Time sharing

Answer: Option 'B'

Interactive computer

  • 96. The term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as
   A.) Dump
   B.) Enhancement
   C.) Down
   D.) Compiler

Answer: Option 'A'

​Dump

  • 97. A single packet on a data link is known as
   A.) Path
   B.) Frame
   C.) Block
   D.) Group

Answer: Option 'B'

​Frame

  • 98. The process of communicating with a file from a terminal is
   A.) Interactive
   B.) Interrogation
   C.) Heuristic
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Interrogation

  • 99. A common boundary between two systems is called
   A.) Interdiction
   B.) Interface
   C.) Surface
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

​Interface

  • 100. The examination and changing of single bits or small groups of his within a word is called
   A.) Bit
   B.) Byte
   C.) Bit manipulation
   D.) Bit slice

Answer: Option 'C'

​Bit manipulation

Basic Computer Fundamentals Download Pdf