Computer Fundamentals Section | Basic Computer Knowledge

  • 76. A name applied by Intel corp. to high speed MOS technology is called
   A.) HDLC
   B.) LAP
   C.) HMOS
   D.) SDLC

Answer: Option 'C'

HMOS

  • 77. A program component that allows structuring of a program in an unusual way is known as
   A.) Correlation
   B.) Coroutine
   C.) Diagonalization
   D.) Quene

Answer: Option 'B'

​Coroutine

  • 78. The radian of a number system
   A.) Is variable
   B.) Has nothing to do with digit position value
   C.) Equals the number of its distinct counting digits
   D.) Is always an even number

Answer: Option 'C'

​Equals the number of its distinct counting digits

  • 79. The section of the CPU that selects, interprets and sees to the execution of program instructions
   A.) Memory
   B.) Register unit
   C.) Control unit
   D.) ALU

Answer: Option 'C'

​Control unit

  • 80. Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
   A.) Real time processing
   B.) Interactive computer
   C.) Batch processing
   D.) Time sharing

Answer: Option 'B'

Interactive computer

  • 81. The term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as
   A.) Dump
   B.) Enhancement
   C.) Down
   D.) Compiler

Answer: Option 'A'

​Dump

  • 82. A single packet on a data link is known as
   A.) Path
   B.) Frame
   C.) Block
   D.) Group

Answer: Option 'B'

​Frame

  • 83. The process of communicating with a file from a terminal is
   A.) Interactive
   B.) Interrogation
   C.) Heuristic
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Interrogation

  • 84. A common boundary between two systems is called
   A.) Interdiction
   B.) Interface
   C.) Surface
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

​Interface

  • 85. The examination and changing of single bits or small groups of his within a word is called
   A.) Bit
   B.) Byte
   C.) Bit manipulation
   D.) Bit slice

Answer: Option 'C'

​Bit manipulation

  • 86. Which computer has been designed to be as compact as possible?
   A.) Mini
   B.) Super computer
   C.) Micro computer
   D.) Mainframe

Answer: Option 'C'

​Micro computer

  • 87. Which method is used to connect a remote computer?
   A.) Device
   B.) Dialup
   C.) Diagnostic
   D.) Logic circuit

Answer: Option 'B'

​Dialup

  • 88. The symbols used in an assembly language are
   A.) Codes
   B.) Mnemonics
   C.) Assembler
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Mnemonics

  • 89. The 2's complement of a binary no. is obtained by adding.....to its 1's complement.
   A.) 0
   B.) 1
   C.) 12
   D.) 14

Answer: Option 'B'

1

  • 90. A systems programming language for microcomputers in the Intel family is
   A.) PL/C
   B.) PL/CT
   C.) PL/M
   D.) PLA

Answer: Option 'C'

PL/M

  • 91. A datum that indicates some important state in the content of input or output is
   A.) Sequence
   B.) Sentinel
   C.) SIO
   D.) Sibling

Answer: Option 'B'

​Sentinel

  • 92. Which is a non-standard version of a computing language?
   A.) PROLOG
   B.) APL
   C.) Army
   D.) PL/1

Answer: Option 'C'

​Army

  • 93. Which of the following is still useful for adding numbers?
   A.) EDSAC
   B.) ENIAC
   C.) Abacus
   D.) UNIVAC

Answer: Option 'C'

Abacus

  • 94. The average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is _____
   A.) Down time
   B.) Seek time
   C.) Rotational delay
   D.) Access time

Answer: Option 'C'

Rotational delay

  • 95. A number that is used to control the form of another number is known as
   A.) Map
   B.) Mask
   C.) Mamtossa
   D.) Marker

Answer: Option 'B'

​Mask

  • 96. A general purpose single-user microcomputer designed to be operated by one person at a time is
   A.) Special-purpose computer
   B.) KIPS
   C.) M
   D.) PC

Answer: Option 'D'

PC

  • 97. ASCII stands for
   A.) American standard code for information interchange
   B.) All purpose scientific code for information interchange
   C.) American security code for information interchange
   D.) American Scientific code for information interchange

Answer: Option 'A'

​American standard code for information interchange

  • 98. Which device of computer operation dispenses with the use of the keyboard?
   A.) Touch
   B.) Mouse
   C.) Joystick
   D.) Light pen

Answer: Option 'B'

​Mouse

  • 99. The microcomputer, Intel MCS-80 is based on the widely used Intel
   A.) 8080 microprocessor
   B.) 8085 microprocessor
   C.) 8086 microprocessor
   D.) 8082 microprocessor

Answer: Option 'A'

8080 microprocessor

  • 100. Which is a machine-oriented high-level language for the GEC 4080 series machines.
   A.) LOGO
   B.) SNOBOL
   C.) Babbage
   D.) ALGOL

Answer: Option 'C'

Babbage

Basic Computer Fundamentals Download Pdf