MS Excel Questions & Answers | Basic Computer Knowledge

  • Basic Computer Knowledge Test Questions and Answers


    Shortcut Keys of MS-Excel and their Descriptions
    Shortcut Keys Description
    F2 Edit the selected cell.
    F5 Go to a specific e.g., C6
    F7 Spell chech selected text and/or document.
    F11 Create chart.
    Ctrl + Shift + ; Enter the current time.
    Ctrl + ; Enter the current date.
    Alt + Shift + F1 Insert new worksheet.
    Shift + F3 Open the Excel formula window.
    Shift + F5 Bring up search box.
    Ctrl + A Select all contents of the worksheet.
    Ctrl + B Bold highlighted selection.
    Ctrl + I Italic highlighted selection.
    Ctrl + K Insert link.
    Ctrl + U Underline highlighted selection.
    Ctrl + 5 Strike through highlighted selection.
    Ctrl + P Bring up the print dialog box to begin printing.
    Ctrl + Z Undo last action.
    Ctrl + F9 Minimise current workbook.
    Ctrl + F10 Maximise currently selected workbook.
    Ctrl + F6 Switch between open workbooks/windows.
    Ctrl + Page up Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Page down Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Tab Move between two or more open Excel files.
    Alt + = Create a formula to sum all of the above cells.
    Ctrl + ' Insert the value of the above cell into cell currently selected.
    Ctrl + Shift + ! Format number in comma format.
    Ctrl + Shift + $ Format number in currency format.
    Ctrl + Shift + # Format number in date format.
    Ctrl + Shift + % Format number in percentage format.
    Ctrl + Shift + @ Format number in time format.
    Ctrl + Arrow key Move to next section of text.
    Ctrl + Space Select entire column.
    Shift + Space Select entire row.
  • 1. A Spreadsheet contains ?
   A.) columns
   B.) rows
   C.) rows and columns
   D.) None of above

Answer: Option 'C'

rows and columns

  • 2. To open an existing workbook, click the Open button on the ___ toolbar ?
   A.) Form
   B.) Standard
   C.) Drawing
   D.) Formatting

Answer: Option 'B'

Standard

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 3. Which among following is not associated with spelling dialogue box ?
   A.) Edit
   B.) Ignore All
   C.) Ignore
   D.) Change

Answer: Option 'A'

Edit

  • 4. what term describes a background that appears as a grainy, non smooth surface ?
   A.) Pattern
   B.) Gradient
   C.) Velvet
   D.) Texture

Answer: Option 'B'

Gradient

  • 5. Which among following is associated with excel ?
   A.) Graphic program
   B.) Spreadsheet
   C.) Microsoft office
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Spreadsheet

  • 6. The cell reference for a range of cells that starts in cell C1 and goes over to column H and down to row 10 is ?
   A.) C1:10H
   B.) C1:H10
   C.) C1:H-10
   D.) C1:H:10

Answer: Option 'B'

C1:H10

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 7. You can convert existing Excel worksheet data and charts to HTML document by using the ?
   A.) Intranet Wizard
   B.) Internet Assistant Wizard
   C.) Import Wizard
   D.) Export Wizard

Answer: Option 'B'

Internet Assistant Wizard

  • 8. To create an interactive Pivot Table for the web, you use a Microsoft Office Web component called ?
   A.) Pivot Table Report
   B.) Pivot Table List
   C.) Pivot Table Field List
   D.) HTML

Answer: Option 'A'

Pivot Table Report

  • 9. What function displays row data in a column or column data in a row ?
   A.) Hyperlinks
   B.) Rows
   C.) Index
   D.) Transpose

Answer: Option 'D'

Transpose

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 10. Except which of the following function, a formula with a logical function shows the word "TRUE" or "FALSE" as a result ?
   A.) NOT
   B.) OR
   C.) IF
   D.) AND

Answer: Option 'C'

IF

  • 11. Macros can be executed from the which of the following menu ?
   A.) Format
   B.) Tools
   C.) Insert
   D.) Home

Answer: Option 'B'

Tools

  • 12. Protection and the Protect Sheet options can be selected from ?
   A.) Data
   B.) Tools
   C.) Edit
   D.) Format

Answer: Option 'B'

Tools

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 13. Which of the following is not a valid Zoom percentage in Excel ?
   A.) 500
   B.) 300
   C.) 100
   D.) 10

Answer: Option 'A'

500

  • 14. You can check the conditions against ____ when applying conditional formatting ?a
   A.) Cell Value
   B.) Formula
   C.) Both of above
   D.) None of above

Answer: Option 'C'

Both of above

  • 15. How can we set Page Border in Excel ?
   A.) From Edit menu
   B.) From Home
   C.) You can not set page border in Excel
   D.) From Tools menu

Answer: Option 'C'

You can not set page border in Excel

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 16. Which function calculates your monthly mortage payment ?
   A.) PV
   B.) NPER
   C.) PMT
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

PMT

  • 17. Which types of charts can excel produce ?
   A.) Bar charts, line graphs and pie charts
   B.) Line graphs and pie charts only
   C.) Bar charts and line graphs only
   D.) Only line graphs

Answer: Option 'A'

Bar charts, line graphs and pie charts

  • 18. How is data organized in a spreadsheet ?
   A.) Rows and columns
   B.) Layers and planes
   C.) Lines and spaces
   D.) Height and width

Answer: Option 'A'

Rows and columns

  • 19. VLOOKUP function used to ?
   A.) Finds related records
   B.) Looks up text that contain "v"
   C.) Check if two cells are identical
   D.) None of above

Answer: Option 'A'

Finds related records

  • 20. How do you change column width to fit the contents ?
   A.) Single-click the boundary to the left to the column heading
   B.) Double click the boundary to the right of the column heading
   C.) Press Alt and single click anywhere in the column
   D.) All of above

Answer: Option 'B'

Double click the boundary to the right of the column heading

  • 21.  To insert three columns between columns A and B you would
   A.) Select column A
   B.) Select A and B
   C.) Select B
   D.) All of above

Answer: Option 'C'

Select B

  • 22. To drag a selected range of data to another worksheet in the same workbook, use the ?
   A.) Ctrl key
   B.) Shift key
   C.) Alt key
   D.) Tab key

Answer: Option 'A'

Ctrl key

Basic Computer Knowledge Quiz

  • 23. You can activate a cell by ?
   A.) Pressing the Tab key
   B.) Clicking the cell
   C.) Pressing an arrow key
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 24. A function inside another function is known as ?
   A.) Nested function
   B.) Switch function
   C.) Sandwich function
   D.) Round function

Answer: Option 'A'

Nested function

  • 25. What excel feature can you use if you want to work with one record at a time ?
   A.) Auto Complete
   B.) Data Form
   C.) Set Form
   D.) Auto Text

Answer: Option 'B'

Data Form

MS Excel MCQs Download Pdf