MS Excel Questions & Answers | Basic Computer Knowledge

  • Basic Computer Knowledge Test Questions and Answers


    Shortcut Keys of MS-Excel and their Descriptions
    Shortcut Keys Description
    F2 Edit the selected cell.
    F5 Go to a specific e.g., C6
    F7 Spell chech selected text and/or document.
    F11 Create chart.
    Ctrl + Shift + ; Enter the current time.
    Ctrl + ; Enter the current date.
    Alt + Shift + F1 Insert new worksheet.
    Shift + F3 Open the Excel formula window.
    Shift + F5 Bring up search box.
    Ctrl + A Select all contents of the worksheet.
    Ctrl + B Bold highlighted selection.
    Ctrl + I Italic highlighted selection.
    Ctrl + K Insert link.
    Ctrl + U Underline highlighted selection.
    Ctrl + 5 Strike through highlighted selection.
    Ctrl + P Bring up the print dialog box to begin printing.
    Ctrl + Z Undo last action.
    Ctrl + F9 Minimise current workbook.
    Ctrl + F10 Maximise currently selected workbook.
    Ctrl + F6 Switch between open workbooks/windows.
    Ctrl + Page up Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Page down Move between Excwl worksheets in the same Excel document.
    Ctrl + Tab Move between two or more open Excel files.
    Alt + = Create a formula to sum all of the above cells.
    Ctrl + ' Insert the value of the above cell into cell currently selected.
    Ctrl + Shift + ! Format number in comma format.
    Ctrl + Shift + $ Format number in currency format.
    Ctrl + Shift + # Format number in date format.
    Ctrl + Shift + % Format number in percentage format.
    Ctrl + Shift + @ Format number in time format.
    Ctrl + Arrow key Move to next section of text.
    Ctrl + Space Select entire column.
    Shift + Space Select entire row.
  • 101. Which function in excel counts the numbers of characters in a cell?
   A.) LEN
   B.) LENGHT
   C.) LGT
   D.) LT

Answer: Option 'A'

​LEN

  • 102. Which function converts miles to kilometers?
   A.) Covnert
   B.) Change
   C.) Shift
   D.) Conv

Answer: Option 'A'

​Covnert

  • 103. Which shortcut can be used to Switch between open workbooks?
   A.) Ctrl + F2
   B.) Ctrl + F6
   C.) Ctrl + F8
   D.) Ctrl + F10

Answer: Option 'B'

​Ctrl + F6

  • 104. Shortcut to delete the selected column?
   A.) Ctrl + -
   B.) Alt + -
   C.) Shift + -
   D.) Insert + -

Answer: Option 'A'

Ctrl + -

  • 105. Shortcut to enter current date?
   A.) Home + ;
   B.) Alt + ;
   C.) Ctrl + ;
   D.) Shift + ;

Answer: Option 'C'

​Ctrl + ;

  • 106. When the formula bar is activated, you can see
   A.) The Edit Formula button
   B.) The Cancel button
   C.) The Enter button
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

All of above

  • 107. Style sheet formats can be applied from?
   A.) Table >> Autoformat
   B.) Format >> Autoformat
   C.) Table >> Cells
   D.) Fromat >> Cells

Answer: Option 'B'

​Format >> Autoformat

  • 108. Merge cells option can be applied from?
   A.) Formatting toolbar
   B.) Format Cells dialog box Alignment Tab
   C.) Both of above
   D.) None of above

Answer: Option 'B'

Format Cells dialog box Alignment Tab

  • 109. The name box appears at the?
   A.) left of the formula bar
   B.) right of the formula bar
   C.) below the status bar
   D.) below the menu bar

Answer: Option 'A'

left of the formula bar

  • 110. What is the intersection of a column and a row on a worksheet called?
   A.) Address
   B.) Cell
   C.) Column
   D.) Value

Answer: Option 'B'

​Cell

  • 111. What type of chart is useful for comparing values over categories?
   A.) Pie Chart
   B.) Column Chart
   C.) Line Chart
   D.) Dot Graph

Answer: Option 'B'

Column Chart

  • 112. Which functionin Excel tells how many numeric entries are there?
   A.) NUM
   B.) COUNT
   C.) SUM
   D.) CHKNUM

Answer: Option 'B'

COUNT

  • 113. A features that displays only the data in column (s) according to specified criteria
   A.) Formula
   B.) Filtering
   C.) Sorting
   D.) Pivot

Answer: Option 'B'

​Filtering

  • 114. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
   A.) Adobe Photoshop
   B.) Excel
   C.) Notepad
   D.) Power Point

Answer: Option 'B'

Excel

  • 115. What type of chart will you use to compare performance of two employees in the year 2016 ?
   A.) Column Chart
   B.) Line Chart
   C.) Pie Chart
   D.) Dot Chart

Answer: Option 'B'

​Line Chart

  • 116. Which one is not a Function in MS Excel?
   A.) SUM
   B.) AVG
   C.) MAX
   D.) MIN

Answer: Option 'B'

​AVG

  • 117. Functions in MS Excel must begin with _____.
   A.) An () sign
   B.) An Equal Sign
   C.) A Plus Sign
   D.) A > Sign

Answer: Option 'B'

​An Equal Sign

  • 118. Which functionin Excel checks whether a condition is true or not ?
   A.) SUM
   B.) COUNT
   C.) IF
   D.) AVERAGE

Answer: Option 'C'

​IF

  • 119. In Excel, Columns are labelled as ________.
   A.) A, B, C, etc
   B.) 1,2,3 etc
   C.) A1, A2, etc.
   D.) $A$1, $A$2, etc.

Answer: Option 'A'

​A, B, C, etc

  • 120. The Greater Than sign (>) is an example of ________ operator.
   A.) Arithmatic
   B.) Conditional
   C.) Logical
   D.) Greater

Answer: Option 'C'

​Logical

  • 121. What type of chart is useful for showing trends or changes over time?
   A.) Pie Chart
   B.) Line Chart
   C.) Column Chart
   D.) Dot Graph

Answer: Option 'B'

​Line Chart

  • 122. The process of arrenging the items of a column in some sequence or order is known as :
   A.) Arrengin
   B.) Sorting
   C.) Autofill
   D.) Filtering

Answer: Option 'B'

​Sorting

  • 123. The _______ feature of MS Excel quickly completes a series of data
   A.) Auto Complete
   B.) Auto Fill
   C.) Fill Handle
   D.) Sorting

Answer: Option 'B'

​Auto Fill

  • 124. What type of chart is useful for comparing parts of a whole?
   A.) Pie Chart
   B.) Column Chart
   C.) Line Chart
   D.) Dot Graph
 

Answer: Option 'A'

​Pie Chart

  • 125. In Excel, Rows are labelled as ________.
   A.) A, B, C, etc
   B.) 1,2,3 etc
   C.) A1, A2, etc.
   D.) $A$1, $A$2, etc.

Answer: Option 'B'

​1,2,3 etc

MS Excel MCQs Download Pdf