Basic Computer Knowledge Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 8

  • 26. What is the blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear? 
   A.) Cursor
   B.) Delete key
   C.) Arrow key
   D.) Return key

Answer: Option 'A'

In computer user interfaces, a cursor is an indicator used to show the current position for user interaction on a computer monitor or other display device that will respond to input from a text input or pointing device. 

  • 27. The dual-port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is :
   A.) FPM DRAM
   B.) EDORAM
   C.) VRAM
   D.) DDRSDRAM

Answer: Option 'C'

Video RAM, or VRAM, is a dual-ported variant of dynamic RAM (DRAM), which was once commonly used to store the frame buffer in some graphics adapters. 

  • 28. Which of the following is a term related with printer?
   A.) DVD
   B.) Cartridge
   C.) Hard-disk
   D.) Keyboard

Answer: Option 'B'

An ink cartridge or inkjet cartridge is a component of an inkjet printer that contains the ink that is deposited onto paper during printing.

  • 29. Trackball is an example of a/an ______.
   A.) Programming device
   B.) Pointing device
   C.) Output device
   D.) Software device

Answer: Option 'B'

Trackball is an example of a pointing device (mouse).

  • 30. To justify the selected text, the shortcut key is _______.
   A.) Ctrl+1
   B.) Ctrl+J
   C.) Ctrl+U
   D.) Ctrl+Alt+K

Answer: Option 'B'

Ctrl+J is used to justify the selected text.

  • 31. Which of the following is a programming language? 
   A.) Lotus 
   B.) Pascal 
   C.) MS-Excel 
   D.) Netscape 

Answer: Option 'B'

Pascal is the only programming language among given options.

  • 32. BIOS stands for  _________
   A.) Basic Input Output Service 
   B.) Basic Inner Output System 
   C.) Basic Input Output System 
   D.) Better Input Output System 

Answer: Option 'C'

BIOS is the acronym for Basic Input Output. The BIOS is a type of firmware used to perform hardware initialization during the booting.

  • 33. Who is the inventor of Tabulating Machine? 
   A.) Charles Babbage 
   B.) Blaise Pascal 
   C.) Herman Hollerith 
   D.) Ada Byron 

Answer: Option 'C'

The tabulating machine was an electromechanical machine designed to assist in summarising information and, later, accounting. Invented by Herman Hollerith, the machine was developed to help process data for the 1890 U.S. Census.

  • 34. _____ is an essential program which makes it easy to use a computer for end-user. 
   A.) Operating system  
   B.) Application 
   C.) Utility 
   D.) Network 

Answer: Option 'A'

Operating System acts as an interface between the computer components and the user making it easy for the end user to operate the system.

  • 35. Which disk is used to cold boot a PC?  
   A.) Setup disk 
   B.) System disk 
   C.) Diagnostic Disk 
   D.) Program disk 

Answer: Option 'B'

System disk is used to cold boot a PC.

  • 36. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
   A.) MIDI
   B.) CPU
   C.) OCR
   D.) USB 

Answer: Option 'A'

MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

  • 37. Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network? 
   A.) Paint
   B.) File Manager
   C.) Browser
   D.) Word

Answer: Option 'C'

A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web. 

  • 38. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
   A.) Database management system
   B.) Expert systems
   C.) Geographical systems
   D.) Neural networks 

Answer: Option 'D'

Neural networks can adjust to new circumstances by themselves.

  • 39. WORM stands for?
   A.) Write Once Read Many 
   B.) Wanted Once Read Memory
   C.) Wanted Original Read Memory
   D.) Write Original Read Memory

Answer: Option 'A'

In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

  • 40. Who among the following is/were inventor of transistors?
   A.) Walter Houser Brattain
   B.) John William
   C.) John Bardeen
   D.) Both (a) and (c)

Answer: Option 'D'

Walter Houser Brattain was an American physicist, along with John Bardeen and William Shockley, invented the point-contact transistor.

  • 41. The amount of vertical space between lines of text in a document is called:
   A.) double-space 
   B.) indentation 
   C.) single space 
   D.) crop

Answer: Option 'C'

single space is the vertical space between lines of text in a document. Microsoft Word allows you to customize the lines between a paragraph to be single spaced (one line high).  By default, lines are single-spaced, meaning that the spacing accommodates the largest font in that line, plus a small amount of extra space.

  • 42. Which among the following is the extension of font file?
   A.) .ff
   B.) .fnf
   C.) .fnt
   D.) .font

Answer: Option 'C'

The file extension for a font file is .fnt

  • 43. Which among the given options in Microsoft PowerPoint will allow you to select more than one slide in a presentation?
   A.) Alt + Click each slide
   B.) Shift + drag each slide
   C.) Shift + Click each slide
   D.) Ctrl + Click each slide

Answer: Option 'C'

Shift + Click each slide is the appropriate action to be performed to select more than one slide in a presentation.

  • 44. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool of MS World on formatting toolbar?
   A.) 8 and 72
   B.) 8 and 68
   C.) 6 and 72
   D.) 6 and 68

Answer: Option 'A'

8 and 72 are the smallest and the largest font size available in Word for formatting.

  • 45. A character that is raised and smaller above the baseline is known as _______________.
   A.) Raised
   B.) Capscript
   C.) Superscript
   D.) Highscript

Answer: Option 'C'

The following text is written in superscript: Superscripts
Here the text is raised and smaller above the baseline.

  • 46. In MS-Word, a ruler can help to perform which of the following actions?
   A.) to set tabs
   B.) to set indents
   C.) to change page margins
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All the given activities can be performed by using a ruler in MS Word.

  • 47. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?
   A.) Down Cursor Key
   B.) Enter Key
   C.) Shift + Enter
   D.) Ctrl + Enter

Answer: Option 'B'

You can press enter key and start a new paragraph while typing on MS Word.

  • 48. Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorised options?
   A.) Menu bar
   B.) Status Bar
   C.) Tool bar
   D.) Scroll bar

Answer: Option 'A'

Menu Bar is located below title bar.

  • 49. What is the maximum zoom percentage in Microsoft PowerPoint?  
   A.) 100%
   B.) 400%
   C.) 500%
   D.) 200%

Answer: Option 'B'

400% is the max. zoom percentage in PowerPoint.

  • 50. Which among the following option does DBMS helps to achieve?
   A.) Data independence
   B.) More redundancy
   C.) Centralised manner to control of data
   D.) Both (a) and (c)

Answer: Option 'D'

DBMS reduces data redundancy, provide a centralised manner to control of data and enabled data independence.

Computer Quiz Set - 8 Download Pdf