Basic Computer Knowledge Fundamentals Questions and Answers MCQs Set - 9

  • 51. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
   A.) New Disk
   B.) Permanent disk
   C.) Hard disk
   D.) Fiber Optics

Answer: Option 'C'

A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. 

  • 52. Which of the following HTML elements is the starting element in all HTML document?
   A.) Metadata
   B.) Root
   C.) Section
   D.) Phrasing

Answer: Option 'B'

The Root element is the starting element in an HTML document, and it is present in all HTML documents.

  • 53. What is Windows Vista?
   A.) Processor
   B.) Operating System
   C.) Memory
   D.) Input device

Answer: Option 'B'

Windows Vista is an operating system, designed and marketed by Microsoft Inc.

  • 54. Which physical layer devices can be used to enlarge the area covered by a single LAN segment?
    1. Switch
    2. NIC
    3. Hub
    4. Repeater
    5. RJ45 transceiver
   A.) 1 only
   B.) 1 and 3
   C.) 3 and 4
   D.) 5 only

Answer: Option 'C'

A repeater operates at the physical layer. Its job is to regenerate the signal over the same network before the signal becomes too weak or corrupted so as to extend the length to which the signal can be transmitted over the same network.  A hub is basically a multiport repeater. A hub connects multiple wires coming from different branches, for example, the connector in star topology which connects different stations.

  • 55. A __________ is a computer network that usually spans a city or a large campus.
   A.) LAN
   B.) WAN
   C.) MAN
   D.) DAN

Answer: Option 'C'

MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus

  • 56. OSI model has how many layers?
   A.) Two layers
   B.) Five Layers
   C.) Seven Layers
   D.) Six Layers

Answer: Option 'C'

OSI Model stands for Open Source Interconnection and it has seven layers: Application Layer, Presentation Layer, Session Layer, Transport Layer, Network Layer, Data link Layer, Physical Layer.

  • 57. Which of the following term is associated with Internet? 
   A.) Plotter 
   B.) Slide presentation  
   C.) Bookmark 
   D.) Pie Chart  

Answer: Option 'C'

A bookmark is a saved shortcut that directs your browser to a specific webpage. It stores the title, URL, and favicon of the corresponding page.

  • 58. What is a hyperlink?
   A.) It is a text or image that you can click on to jump to a new document/page.
   B.) It is an input type for multimedia files.
   C.) It is a collection or directory of web pages.
   D.) It is the home page of a site.

Answer: Option 'A'

It is a text or image that you can click on to jump to a new document/page.

  • 59. Which of the following is a software used for Remote Connection? 
   A.) Picasa
   B.) TeamViewer
   C.) Safari
   D.) Prisma

Answer: Option 'B'

TeamViewer is a proprietary computer software package for remote connection, desktop sharing, online meetings, web conferencing and file transfer between computers.

  • 60. Which action is performed to change written work already done? 
   A.) save
   B.) edit
   C.) file
   D.) close

Answer: Option 'B'

Through edit we can make changes.

  • 61. Which of the following is a term related with scanner?   
   A.) Laser
   B.) TWAIN
   C.) Cartridge
   D.) Both (a) and (b)

Answer: Option 'D'

Laser is the term related with scanner as there are laser scanners. TWAIN is an applications programming interface (API) and communications protocol that regulates communication between software and digital imaging devices, such as image scanners. It is a widely-used program that lets you scan an image (using a scanner) directly into the application.

  • 62. Which of the following will set text in selected cells to italics? 
   A.) Pressing Ctrl + I on the keyboard
   B.) Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
   C.) Using the Format – Cells – Font menu item
   D.) Both (a) and (c)

Answer: Option 'D'

Pressing Ctrl + I on the keyboard and Using the Format – Cells – Font menu item; both of these actions can help to set text in selected cells to italics.

  • 63. Which term is not related with font? 
   A.) Font face
   B.) Font size
   C.) Font color
   D.) Font grammar

Answer: Option 'D'

Font grammar is not related with font. There is no such thing as font grammar.

  • 64. Which of the following option may be used to change page-size and margins? 
   A.) Layout
   B.) Data
   C.) View
   D.) Tools

Answer: Option 'A'

Page size and Margins can be changed with commands available under the Layout Tab on the ribbon.

  • 65. Bluetooth is an example of: 
   A.) personal area network
   B.) local area network
   C.) virtual private network
   D.) wide area network

Answer: Option 'A'

A personal area network (PAN) is a computer network used for data transmission amongst devices such as computers, telephones, tablets and personal digital assistants. Bluetooth is an example of the same.

  • 66. A list of protocols used by a system, one protocol per layer, is called:  
   A.) protocol architecture
   B.) protocol stack
   C.) protocol suite
   D.) protocol application

Answer: Option 'B'

A protocol stack refers to a group of protocols that are running concurrently that are employed for the implementation of network protocol suite.

  • 67. Communication channel is shared by all the machines on the network in:
   A.) multicast network
   B.) unicast network
   C.) broadcast network
   D.) Internet Protocol Address

Answer: Option 'C'

Broadcast networks: It have a single communication channel that is shared by all the machines on the network. Short messages, called packets in certain contexts, sent by any machine are received by all the others.

  • 68. The valid format of MS Word is: 
   A.) .jpeg
   B.) .png
   C.) .doc
   D.) .exe

Answer: Option 'C'

 “.doc” is valid file format for a Word Document.

  • 69. Microsoft Office is a __________. 
   A.) Shareware
   B.) Public-domain software
   C.) Open source software
   D.) An application suite

Answer: Option 'D'

MS Office is an application suite that contains various application software like Word, PowerPoint, Excel etc.

  • 70. A nibble refers to:  
   A.) 4 bits
   B.) A value equal to a kilobyte
   C.) A value equal to a megabyte
   D.) The smallest unit of digital information

Answer: Option 'A'

Nibble= 4 Bits

  • 71. E-R modelling technique uses which approach? 
   A.) top-down approach
   B.) bottom-up approach
   C.) left-right approach
   D.) Both top-down and bottom-up

Answer: Option 'A'

E-R model uses top-down approach; Bottom-up approach is known as normalization.

  • 72. HTML tags are the hidden keywords within a web page that define how the browser must format and display the content. Which type of brackets makes an HTML tag? 
   A.) Flower brackets { }
   B.) Angular brackets < >
   C.) Parentheses ( )
   D.) Square brackets [ ]

Answer: Option 'B'

Most tags in HTML must have two parts, an opening and a closing part. For example, is the opening tag and is the closing tag.

  • 73. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called _________.
   A.) Object-oriented programming 
   B.) Multi-tasking 
   C.) Multi-user computing 
   D.) Real-Time 

Answer: Option 'B'

The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

  • 74. Which one of the following(s) is/are real time operating system(s)? 
   A.) VxWorks 
   B.) Windows CE
   C.) RTLinux 
   D.) All of these 

Answer: Option 'D'

VxWorks, Windows CE, RTLinux are real time OS.

  • 75. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
   A.) Toggle 
   B.) Cold booting
   C.) Warm booting 
   D.) Logging off

Answer: Option 'B'

Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.