Famous Places Questions and Answers

  • 26. Which of the following Valleys is known as "Paradise of Earth" ?
   A.) Kangra Valley
   B.) Kashmir Valley
   C.) Doon Valley
   D.) Kullu Valley

Answer: Option 'B'

Kashmir Valley

  • 27. Christ The Redeemer Statue on Corcovado Mountain is located in which country?
   A.) Brazil
   B.) Canada
   C.) China
   D.) Hungary

Answer: Option 'A'

Brazil

  • 28. Victoria Falls is located between which two countries?
   A.) Zambia & Zimbabwe
   B.) Senegal-Botswana
   C.) Ethiopia-Kenya
   D.) Tanzania-Kenya

Answer: Option 'A'

Zambia & Zimbabwe

  • 29. Which of the Following Lake is located in Udaipur?
   A.) Pichola lake
   B.) Kolleru lake
   C.) Karanji lake
   D.) Vembanad

Answer: Option 'C'

​Karanji lake

  • 30. Minjar Fair is the important fair celebrated in Chamba district. What does 'Minjar' represent for?
   A.) Local Custom
   B.) Maize flowers
   C.) Wheat flowers
   D.) Lotus flowers

Answer: Option 'B'

​Maize flowers

  • 31. Which one of the following is a landlocked harbour?
   A.) Vishakapatnam
   B.) Ennore
   C.) Haldia
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

Vishakapatnam

  • 32. Auckland is the largest city located in which country?
   A.) Australia
   B.) West Indies
   C.) New Zealand
   D.) South Africa

Answer: Option 'C'

​New Zealand

  • 33. Which Temple has been named as the cleanest iconic place in India under the 'Swachhata Hi Seva' Programme?
   A.) Vaishno Devi Temple
   B.) Tirupathi Temple
   C.) Golden Temple
   D.) Meenakshi Temple

Answer: Option 'D'

The Meenakshi Temple in Tamil Nadu's Madurai has been named the cleanest iconic place in India under the 'Swachhata Hi Seva' programme.

  • 34. The Great Barrier Reef is located in which country?
   A.) Taiwan
   B.) Australia
   C.) China
   D.) South Africa

Answer: Option 'B'

​Australia

  • 35. Which city is known as "City of Blood" in India?
   A.) Yavatmal
   B.) Tezpur
   C.) Jodhpur
   D.) Jaisalmar

Answer: Option 'B'

​Tezpur

  • 36. " Rani ki Vav " an archaeological attraction is located in which of the following states?
   A.) Rajasthan
   B.) Gujarat
   C.) Telangana
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Gujarat
Rani ki Vav meaning the Queen’s Stepwell is an archaeological site in the state of Gujarat. Beauitfully structured, the site has been included in the list of international heritage sites by UNESCO. With the help of the ambitious project, The Scottish Ten, Rani ki Vav is among the five heritage sites that would be recreated digitally for managment and conservation.

  • 37. Which city is known as "Queen of Arabian Sea" ?
   A.) Vizag
   B.) Kakinada
   C.) Mumbai
   D.) Kochi

Answer: Option 'D'

Kochi

  • 38. The world's tallest twisted tower is?
   A.) Burj Khalifa
   B.) Infinity Tower
   C.) BREN Tower
   D.) Tokyo Sky Tree

Answer: Option 'B'

​Infinity Tower

  • 39. The Famous 'Golconda Fort' is located in which state ?
   A.) Telangana 
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Punjab
   D.) Goa

Answer: Option 'A'

​Telangana 

  • 40. 'Dona Paula' is one of the most famous and striking monuments located in which state ?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Goa
   C.) Telangana
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

​Goa

  • 41. India’s first indigenously built floating dock (FDN-2) has launched on which shipyard?
   A.) Hindustan shipyard Ltd
   B.) Bombay Dockyard
   C.) Kattupalli Shipyard
   D.) Goa Shipyard

Answer: Option 'C'

​Kattupalli Shipyard
India’s first indigenously built Floating Dock (FDN-2) for the Indian Navy has launched at the L&T Shipbuilding Yard at Kattupalli near Chennai, Tamil Nadu. The Floating Dock is 185 metres long and 40 metres wide and will enable docking of all kinds of vessels, including Naval ships and submarines (excepting aircraft carriers and tankers) of up to 8,000 tonnes displacement, with draughts of up to seven metres, during both day and night. FDN-2 was designed and built by Larsen & Toubro Ltd. (L&T) at a cost of Rs 468 crore.

  • 42. ______ is the largest city in South Africa and very famous for goldmines.
   A.) Kimberley
   B.) Johannesburg
   C.) Cape Town
   D.) Durban

Answer: Option 'B'

​Johannesburg

  • 43. The Famous tallest building in New York state is _____ ?
   A.) Empire State Building
   B.) 432 Park Avenue
   C.)  John Hancock Center
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Empire State Building

  • 44. In India, which festival coincide with the festivals of Songkran in Thailand, Thingyan in Myanmar and Aluth Avurudda in Sri Lanka?
   A.) Holi
   B.) Baisakhi
   C.) Guru Poornima
   D.) Makar Sankranti

Answer: Option 'B'

Baisakhi

  • 45. Prime Minister Narendra Modi has launched India's first roll on-roll off or 'Ro-Ro' ferry service in which state ?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Maharashtra
   C.) Gujarat 
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'C'

Gujarat 

  • 46. Which state has won the 'Best Tourism State' national award 2017 ?
   A.) Maharashtra
   B.) Karnataka
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Tamilnadu

Answer: Option 'C'

Madhya Pradesh
Madhya Pradesh has won the 'Best Tourism State' national award for the third consecutive year. President Ram Nath Kovind handed over the award, named as 'Hall of Fame Award', to Minister of State for Tourism Surendra Patwa at a ceremony held at Vigyan Bhawan in New Delhi.

  • 47. In which state have Indian Railway introduced " Palace on Wheels" to promote tourism?
   A.) Rajasthan
   B.) Kerala
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Rajasthan

  • 48. India's first cartoon network theme park "Amaazia" will come up in which city?
   A.) Hyderabad
   B.) Surat
   C.) Bangaluru
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

Surat

Broadcaster Turner International India and Gujarat-based Rajgreen Group have entered into a brand partnership to set up India’s first Cartoon Network branded amusement park "Amaazia" in Surat, Gujarat.

The park is expected to be operational by the first quarter of 2019 on a budget of Rs. 450 crore. It will spread across an area of 61,000 sq m and will have family entertainment destination with 33 theme-based attractions as well as 20 unique water-slides. It will be divided into four major sections – a theme park branded by Cartoon Network, a water park, a family recreational hub and a service apartment and retail shopping area. The park has been conceptualised and designed by the Sanderson Group, Australia.

For Turner, this is the third such arrangement globally. It has a similar model in IMG Dubai and CN Amazone Water Park, in Thailand.

  • 49. In which city the world's tallest sandcastle has been built?
   A.) Havana
   B.) Paris
   C.) Duisburg
   D.) Berlin

Answer: Option 'C'

​Duisburg

  • 50. According to Assocham Report, ____________ is second best state in attracting investments.
   A.) Odisha
   B.) Gujarat
   C.) Maharashtra
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Maharashtra bagged top position in total live investments attracted by different public and private sources across India as of FY17 stated the ASSOCHAM report. While Gujarat is in the second position followed by Odisha on the third slot, Gujarat at 8.5% and Odisha at 7%. Maharashtra led the pack to top as the best state to attract the investments.

Famous Places Questions and Answers Download Pdf