Famous Places Questions and Answers

  • 51. Dudh Sagar Waterfalls are located in ______ state ?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Goa
   C.) Bihar
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

​Goa

  • 52. Which country is known as land of kangaroo?
   A.) Australia
   B.) Africa
   C.) Italy
   D.) France

Answer: Option 'A'

​Australia

  • 53. Virginia is a place in U.S.A. famous for growing _____ .
   A.) Weed
   B.) Tobacco
   C.) Cannabis
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

​Tobacco

  • 54. The most populous city in the world is?
   A.) Peking
   B.) Tokyo
   C.) Paris
   D.) London

Answer: Option 'B'

Tokyo

  • 55. How many Indian sites have been mentioned in the report ‘Not For Sale’ by the World Wide Fund for Nature?
   A.) 5
   B.) 6
   C.) 7
   D.) 8

Answer: Option 'C'

The sites in India named include Nanda Devi and Valley of Flowers National Park, Kaziranga National Park, Manas Wildlife Sanctuary, Keoladeo National Park, Western Ghats, Great Himalayan National Park Conservation Area and Khangchendzonga National Park.

  • 56. Which state in India is set to become the first state to invite all Twitter and Facebook users to interact with the Chief Minister and contribute towards improving various services?
   A.) Karnataka
   B.) Chattisgarh
   C.) Haryana
   D.) Punjab

Answer: Option 'C'

Haryana is poised to become the first state to invite all Twitter and Facebook users to interact with the Chief Minister Manohar Lal and contribute towards further improving various services being provided by different departments.

  • 57. Which city has been named as the world's most liveable city for the seventh year in a row by The Economist in its Global Liveability Report?
   A.) Melbourne
   B.) Vienna
   C.) Hyderabad
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

Melbourne

  • 58. Which city ranks 40 among top 50 global cities for women entrepreneurs listing?
   A.) Hyderabad
   B.) Chennai
   C.) Delhi
   D.) Bangalore

Answer: Option 'D'

Bangalore

  • 59. Which city is known as "Queen of Arabian Sea"?
   A.) Mumbai
   B.) Kochi
   C.) Kakinada
   D.) Vizag

Answer: Option 'B'

Kochi

  • 60. The world's tallest twisted tower is?
   A.) Burj Khalifa
   B.) Infinity Tower
   C.) BREN Tower
   D.) Tokyo Sky Tree

Answer: Option 'B'

Infinity Tower

  • 61. 'Dona Paula' is one of the most famous and striking monuments located in which state?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Goa
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Telangana

Answer: Option 'B'

Goa

  • 62. The Famous 'Golconda Fort' is located in which state?
   A.) Punjab
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Telangana
   D.) Goa

Answer: Option 'C'

Telangana

  • 63. India’s first indigenously built floating dock (FDN-2) has launched on which shipyard?
   A.) Hindustan shipyard Ltd
   B.) Bombay Dockyard
   C.) Kattupalli Shipyard
   D.) Goa Shipyard

Answer: Option 'C'

Kattupalli Shipyard
India’s first indigenously built Floating Dock (FDN-2) for the Indian Navy has launched at the L&T Shipbuilding Yard at Kattupalli near Chennai, Tamil Nadu. The Floating Dock is 185 metres long and 40 metres wide and will enable docking of all kinds of vessels, including Naval ships and submarines (excepting aircraft carriers and tankers) of up to 8,000 tonnes displacement, with draughts of up to seven metres, during both day and night. FDN-2 was designed and built by Larsen & Toubro Ltd. (L&T) at a cost of Rs 468 crore.

  • 64. _______ is the largest city in South Africa and very famous for goldmines.
   A.) Kimberley
   B.) Johannesburg
   C.) Cape Town
   D.) Durban

Answer: Option 'B'

Johannesburg

  • 65. In India, which festival coincide with the festivals of Songkran in Thailand, Thingyan in Myanmar and Aluth Avurudda in Sri Lanka?
   A.) Guru Poornima
   B.) Makar Sankranti
   C.) Holi
   D.) Baisakhi

Answer: Option 'D'

The harvest festival of Baisakhi popularly celebrated in North India coincides with the Songkran festival of Thailand, the Thingyan in Myanmar and the Aluth Avurudda in Sri Lanka. In all the latter three festivals, the coming of a New Year is the central theme and involves various indigenous ways of celebrations.

  • 66. Minjar Fair is the important fair celebrated in Chamba district. What does 'Minjar' represent for?
   A.) Local Custom
   B.) Lotus flowers
   C.) Maize flowers
   D.) Wheat flowers

Answer: Option 'C'

Maize flowers

  • 67. Which of the Following Lake is located in Udaipur?
   A.) Pichola lake
   B.) Vembanad
   C.) Kolleru lake
   D.) Karanji lake

Answer: Option 'D'

Karanji lake is artificial fresh water lake built in 1362.