Indian Geography Questions and Answers

  • 26. Javadi hills are located in
   A.) Karnataka
   B.) Orissa
   C.) Tamilnadu
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

Tamilnadu

  • 27. Sahyadri hills are also known as
   A.) Eastern Ghats
   B.) Western Ghats
   C.) Purvanchal Ghats
   D.) Arakanyoma

Answer: Option 'B'

Western Ghats

  • 28. Highest peak in southern part of Western Ghats is
   A.) Dodabetta
   B.) Anaimudi
   C.) Kalsubai
   D.) Cardamom

Answer: Option 'B'

Anaimudi

  • 29. Biggest fresh water lake in India is
   A.) Lunar in Maharashtra
   B.) Ular in Jammu & Kashmir
   C.) Loktak in Manipur
   D.) Astamudi in Kerala

Answer: Option 'B'

Ular in Jammu & Kashmir

  • 30. What is the length of the Indian coast line?
   A.) 5000 km
   B.) 5500 km
   C.) 7516.6 km
   D.) 5800 km

Answer: Option 'C'

7516.6 km

  • 31. People of …… state speaks the Bodo language.
   A.) Meghalaya
   B.) Assam
   C.) Tamil Nadu
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Assam

  • 32. About what number of National waterways are located in India
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 5
   D.) 9

Answer: Option 'D'

9

  • 33. In India, which state has the highest population density?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) West Bengal
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 34. In India, who is known as "Father of white Revolution"?
   A.) K.N.Bahl
   B.) V.Kurien
   C.) B.P.Pal
   D.) M.S.Swaminathan

Answer: Option 'B'

V.Kurien

  • 35. "Rajghat River Valley Project" a joint venture of the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states is launched on
   A.) Chambal River
   B.) Ken River
   C.) Betwa River
   D.) Son River

Answer: Option 'C'

Betwa River

  • 36. The river that originates near Mahabaleshwar is
   A.) Ganga
   B.) Krishna
   C.) Narmada
   D.) Godavari

Answer: Option 'B'

​Krishna

  • 37. The western disturbances originate over ...... sea, according to climate of India.
   A.) Baltic Sea
   B.) Caspian Sea
   C.) Mediterranean Sea
   D.) Arabian Sea

Answer: Option 'D'

Arabian Sea

  • 38. The Nanga Parbat peak is located at
   A.) Uttarakhand
   B.) Jammu and Kashmir
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Sikkim

Answer: Option 'B'

Jammu and Kashmir

  • 39. The Southern most hills in India are?
   A.) Cardamom hills
   B.) Anaimalai hills
   C.) Nilgiri hills
   D.) Javadi hills

Answer: Option 'A'

Cardamom hills

  • 40. Which among the following valleys have coal reserves that are largely concentrated in India?
   A.) Godavari valley
   B.) Son valley
   C.) Damodar valley
   D.) Mahanadi valley

Answer: Option 'C'

Damodar valley

  • 41. The Indian island that lies between India and Sri Lanka is
   A.) Salsette
   B.) Elephanta
   C.) Nicobar
   D.) Rameshwaram

Answer: Option 'D'

Rameshwaram

  • 42. In India, which state receives first rainfall?
   A.) West Bengal
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Kerala
   D.) Manipur

Answer: Option 'C'

Kerala

  • 43. In India, rubber is largely produced in ........ state.
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'C'

Kerala

  • 44. The Indian state that does not come under the high seismic intensity zone is
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Karnataka Plateau
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Kachchh

Answer: Option 'B'

Karnataka Plateau

  • 45. Which rivers are older than Himalayas?
   A.) Sindhu
   B.) Sutlej
   C.) Both
   D.) None

Answer: Option 'C'

Both

  • 46. In Nepal, Brahmaputra river is known as
   A.) Dihang
   B.) Meghana
   C.) Tsangpo
   D.) Jamuna

Answer: Option 'C'

Tsangpo

  • 47. ”Bomidila pass” is located in
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Uttaranchal
   C.) Arunachal Pradesh
   D.) Sikkim

Answer: Option 'C'

Arunachal Pradesh

  • 48. ’Lipu lake pass’ is located in
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Uttaranchal
   C.) Arunachal Pradesh
   D.) Sikkim

Answer: Option 'B'

​Uttaranchal

  • 49. The local wind “Kalabisakhi” blows the state
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Bihar
   C.) West Bengal
   D.) Punjab

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 50. Retreating monsoon or north east monsoon gives rainfall in the month of
   A.) Mid September
   B.) Mid March
   C.) Mid June
   D.) Mid November

Answer: Option 'A'

Mid September

Indian Geography Download Pdf