Indian Geography Questions and Answers

  • 51. The older alluvium of the plain is called
   A.) Kankar
   B.) Khadar
   C.) Bhangar
   D.) Bidar

Answer: Option 'C'

Bhangar

  • 52. The Indian state that contains the largest number of districts is
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Rajasthan
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh

  • 53. To become one of the most prosperous countries of the world, India should increase its
   A.) Trade
   B.) Population
   C.) Industrial production
   D.) Food production

Answer: Option 'C'

Industrial production

  • 54. “Water power potential of India is great, but it has not been developed to its full extent.” What is the major deterrant for it?
   A.) Rainfall is seasonal and as such requires costly storage Reservoirs
   B.) Coal is available in plenty therefore it is not necessary to develop water power
   C.) Raw materials required for the production of electric transformers are not available in India
   D.) Lack of technical skill hinders the development of water power

Answer: Option 'A'

Rainfall is seasonal and as such requires costly storage Reservoirs

  • 55. The prevalent types of natural vegetation in India is seen in …… region.
   A.) The Ganga plain
   B.) The Coastal plains
   C.) The Deccan Plateau
   D.) The Himalaya mountain

Answer: Option 'A'

The Ganga plain

  • 56. In India, the natural resources are abundant for ....... manufacturing industry.
   A.) Iron and Steel
   B.) Synthetic rubber
   C.) Aluminium Glass
   D.) Synthetic rubber

Answer: Option 'A'

Iron and Steel

  • 57. The characteristic feature In India’s population is women population is less than that of men population. What is the reason?
   A.) High maternity mortality
   B.) Neglecting females in childhood
   C.) Lower social status of women
   D.) Excess males at birth

Answer: Option 'B'

Neglecting females in childhood

  • 58. The basic unit of settlement recurring throughout India is the village. The criteria that is largely responsible for the selection of village sites is
   A.) Fuel resources and building materials
   B.) Behavioural patterns of the community
   C.) Availability of flat land
   D.) Essential resources like water and fuel

Answer: Option 'D'

Essential resources like water and fuel

  • 59. The dispersal of cotton textile industry from its original location around Bombay, is due to ...... factor.
   A.) Improved technology
   B.) The development of hydro-electric power
   C.) Extreme congestion in Mumbai and lack of space
   D.) The development of transportation, especially railways

Answer: Option 'B'

The development of hydro-electric power

  • 60. Uttar Pradesh becoming the most important agricultural state of India. What is the reason?
   A.) Large market
   B.) Good cultivators
   C.) Extensive fertile plain
   D.) Good climate

Answer: Option 'C'

Extensive fertile plain

  • 61. Which among the following is the locational advantage India possess for International trade?
   A.) Location on the east-west oceanic route through the Suez Canal
   B.) Location at the southern end of Asia
   C.) Central location in the Eastern hemisphere
   D.) Location in the middle of the developing countries

Answer: Option 'A'

Location on the east-west oceanic route through the Suez Canal

  • 62. What is the longest dam in India?
   A.) Gorky
   B.) Mangla
   C.) Aswan
   D.) Hirakud

Answer: Option 'D'

Hirakud

  • 63. In India, Saffron is extensively produced in
   A.) Gujarat
   B.) Jammu & Kashmir
   C.) Sikkim
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

Jammu & Kashmir

  • 64. In India, the largest man-made lake is.
   A.) Bhakra
   B.) Chilka
   C.) Dal
   D.) Sambhar

Answer: Option 'A'

Bhakra

  • 65. The river originates at Amarkantak is
   A.) Yamuna
   B.) Godavari
   C.) Tapati
   D.) Narmada

Answer: Option 'D'

Narmada

  • 66. The two important high yielding varieties of …………… are I.R.20 and Ratna.
   A.) Bajra
   B.) Paddy
   C.) Wheat
   D.) Jowar

Answer: Option 'B'

Paddy

  • 67. Which city is called Lake City
   A.) Panaji
   B.) Udaipur
   C.) Jaipur
   D.) Tiruvananthapuram

Answer: Option 'B'

Udaipur

  • 68. Which one of the following is called “land locked river system” in india
   A.) Luni
   B.) Mahi
   C.) Sabarmati
   D.) Tapati

Answer: Option 'A'

Luni

  • 69. ”kapiladharu water fall” located on which river
   A.) Narmada
   B.) Mahi
   C.) Sabarmati
   D.) Tapati

Answer: Option 'A'

Narmada

  • 70. ”sivasamudram water fall” is located on which river
   A.) Godavari
   B.) Krishna
   C.) Saravati
   D.) Kaveri

Answer: Option 'D'

Kaveri

  • 71. India’s highest water fall Jog or Garasoppa waterfall is located on
   A.) Godavari
   B.) Krishna
   C.) Saravati
   D.) Luni

Answer: Option 'C'

Saravati

  • 72. Which of the river is called “Indian Rhine”?
   A.) Godavari
   B.) Krishna
   C.) Kaveri
   D.) Damodar

Answer: Option 'A'

Godavari

  • 73. Yamuna river tributary ‘Chambal River’ passes through
   A.) Rajasthan
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Uttar Pradesh
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 74. Gol Gumbaz is located in
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Karnataka
   C.) Gujarat
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'B'

Karnataka

  • 75. Which state does Gulmarg, a hill station located in?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Jammu and Kashmir
   C.) Maharashtra
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Jammu and Kashmir

Indian Geography Download Pdf