Partnership : Aptitude Test | RRB Group D

  • Partnership
  • 41. A,B invested Rs.20,000/- and Rs.25,000/- respectively in a business. The 20% of profits goes to charities. The rest being divided in proportion to their capitals out of a total profit of Rs.9000/-. The A’s share is:
   A.) Rs.4000/-
   B.) Rs.5000/-
   C.) Rs.3200/-
   D.) Rs.3600/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.20,000/- & B = Rs.25,000/- 
==> A : B = 20 : 25 
==> 4 : 5 
Total profit = Rs.9000/-
20 % of prifit goes to charities ===> Rs.9000/- - Rs.1800/- = Rs.7200/- 
remaining amount = Rs.7200/- 
Total parts = 9 
9 parts -----> Rs.7200/-
1 part ------> Rs.800/- 
A's share ===> Rs.800/- × 4 parts = Rs.3200/-

  • 42. A,B invested Rs.20,000/- and Rs.25,000/- respectively in a business. The 20% of profits goes to charities. The rest being divided in proportion to their capitals out of a total profit of Rs.9000/-. The A’s share is:
   A.) Rs.4000/-
   B.) Rs.5000/-
   C.) Rs.3200/-
   D.) Rs.3600/-

Answer: Option 'C'

A = Rs.20,000/- & B = Rs.25,000/- 
==> A : B = 20 : 25 
==> 4 : 5 
Total profit = Rs.9000/-
20 % of prifit goes to charities ===> Rs.9000/- - Rs.1800/- = Rs.7200/- 
remaining amount = Rs.7200/- 
Total parts = 9 
9 parts -----> Rs.7200/-
1 part ------> Rs.800/- 
A's share ===> Rs.800/- × 4 parts = Rs.3200/-

  • 43. In a business A invested 3 times that of B and the period of investment of A is 2 times that of B. Then their profit ratio is:
   A.) 6:1
   B.) 1:6
   C.) 3:2
   D.) 2:3

Answer: Option 'A'

share's ratio = A : B = 3 : 1 
=Time ratio == A : B = 2 : 1 
=profit ratio = A : B = 6 : 1 

  • 44. In a business A invested 1/3rd of total investment in 1/3rd of period of invested, B invested 1/4th of total investment in 1/4th of period of investment and remaining was invested by C in remaining period. Then the ratio’s between their shares is:
   A.) 25:9:16
   B.) 9:25:16
   C.) 16:9:25
   D.) 25:16:9

Answer: Option 'C'

share's ratio = A : B : C = 4 : 3 : 5 
=Time ratio == A : B : C = 4 : 3 : 5 
=profit ratio = A : B : C = 16 : 9 : 25 

  • 45. Ravi, Naresh and Raju started a business in which Ravi invested Rs. 18,000/-, Naresh  invested Rs. 22,000/ and Raju invested Rs. 30,000/-. At the end of the year profit received by them is Rs. 14,000/-. What is the difference between the profits Ravi and Raju?
   A.) Rs. 2500/-
   B.) Rs. 2400/-
   C.) Rs. 2300/-
   D.) Rs. 2100/-

Answer: Option 'B'

18000 : 22000 : 30000
    9    :  11  :  15
The difference between Ravi and Raju  15 - 9 = 6
total 35  --------> 14000
only  6 ---------> ?
(6/35) × 14,000 = 2400/-

  • 46. A certain amount of profit is divids between Avinash, Bhanu & Charan in the ratio of 2 : 4 : 5 respectively. If Charan got 36,000/ more than Avinash then what is Bhanu's share?
   A.) Rs. 46,000/-
   B.) Rs. 54,000/-
   C.) Rs. 48,000/-
   D.) Rs. 44,000/-

Answer: Option 'C'

2 : 4 : 5
5 - 2 = 3
3 Share's ------> 36,000/-
4 Share's ------> ?
(4/3) × 36,000 = 48,000/-

  • 47. Ganesh starts a business investing Rs. 30000. After a year, Ramesh joins him with a capital of Rs. 40000 and Suresh joins them after another year with Rs. 50000. The profit at the end of three years is Rs. 44000. Find Ramesh's share.
   A.) Rs. 20,000/-
   B.) Rs. 18,000/-
   C.) Rs. 16,000/-
   D.) Rs. 14,000/-

Answer: Option 'C'

Ratio of their investments after 3 years = (3000 × 3) : (40000 × 2) : (50000) = 9 : 8 : 5
Ramesh's share = (8/22) × 44000 = Rs. 16000

  • 48. A, B and C start a business with their investments in the ratio 3 : 2 : 1. A leaves after 6 months and B leaves after 9 months. Find the ratio of profits at the end of a year.
   A.) 2 : 2 : 3
   B.) 3 : 3 : 2
   C.) 3 : 2 : 3
   D.) 3 : 4 : 4

Answer: Option 'B'

Ratio of the profits = (3 × 6) : 2 × 9) : (1 × 12)
=> 18 : 18 : 12 = 3 : 3 : 2

  • 49. A, B and C rent a pasture. A grazed his 35 cows for 20days, B grazed his 20 cows for 30 days and C grazed his 30 cows for 15 days. If A paid Rs. 1050 as rent , find the rent paid by them.
   A.) Rs. 1650/-
   B.) Rs. 2625/-
   C.) Rs. 2735/-
   D.) Rs. 2135

Answer: Option 'B'

Let the rent per cow per day be Rs.x
A's rent = 34 × 20x
700x = 1050
x = 1.5
Total rent = 1050 + 600x + 450x = 1050 + 900 + 675 = Rs. 2625/-

  • 50. X, Y and Z divide an amount of Rs. 11000 among themselves such that Z get half as much as Y and Y gets thrice as much as X. Find the total share of X and Y.
   A.) 5000
   B.) 6000
   C.) 7000
   D.) 8000

Answer: Option 'D'

According to question
y = 3x, z = y/2 = 3x/2
x + y + z = 11000
x + 3x + 3x/2 = 11000
11x/2 = 11000
x = Rs.2000
y = Rs. 6000
x + y = 8000