RRB NTPC - Profit and Loss

  • 126. An item costing Rs.840 was sold by a shopkeeper at a gain of 10% and it was again sold by the new buyer at a loss of 5%. Final selling price of the item is 
   A.) Rs.877.80
   B.) Rs.798
   C.) Rs.924
   D.) Rs.37.80

Answer: Option 'A'

First selling price = Rs.840 + 84 = Rs.924
Second selling price = Rs.924 – 5% of 924 = 924 – 46.2 = Rs.877.80

  • 127. A man bought a second-hand typewriter for Rs.1200 and spent Rs.200 on its repairs. He sold it for Rs.1680. His profit per cent is 
   A.) 20%
   B.) 10%
   C.) 8%
   D.) 16%

Answer: Option 'A'

The CP of the typewriter = Rs. 1200 + 200 = Rs.1400
Its SP = Rs.1680; and the profit = 1680 – 1400 = Rs.280
So, profit percent = 280 × 100/1400 = 20%.

  • 128. An article is sold at a profit of 20%. If it had been sold at a profit of 25%, it would have fetched Rs.35 more. The cost price of the article is 
   A.) Rs.650
   B.) Rs.700
   C.) Rs.750
   D.) Rs.800

Answer: Option 'B'

The difference in percentage i.e. 25% - 20% =5% = Rs.35
i.e. 5% of the cost price = Rs.35; :. CP = 35 × 100/5 = Rs.700.

  • 129. Some articles were bought at 6 for Rs.5 and sold at 5 for Rs.6. Gain is 
   A.) 5%
   B.) 6%
   C.) 30%
   D.) 44%

Answer: Option 'D'

The cost price of 1 article = Rs.5/6
The selling price of 1 article = Rs.6/5
Profit = 6/5 – 5/6 = 11/30 and
profit percent = 11/30 ÷ 5/6 × 100 = 11/30 × 6/5 ×100 = 11/25 × 100
= 44%. Gain.

  • 130. A trader marked the price of his commodity so as to include a profit of 25%. He allowed discount of 16% on the marked price. His actual profit was 
   A.) 5%
   B.) 9%
   C.) 16%
   D.) 25%

Answer: Option 'A'

Let the cost price of his commodity = Rs.100
Then the marked price = Rs.125
And the selling price = Rs.125 – 16% of 125 = Rs.125 -20 =Rs.105.
Thus, his actual profit =Rs.5 and gain percent =5%

  • 131. By giving a discount of 10% on the marked price of Rs.1100 of a cycle, a dealer gains 10%. The cost price of the cycle is 
   A.) Rs.1100
   B.) Rs.900
   C.) Rs.1089
   D.) Rs.891

Answer: Option 'B'

The selling price = Rs.1100 – 10% of 1100 = 1100 – 110 = Rs.990
Rs. 990 is 110% of the cost price, So, the CP = 990 × 100/110 = Rs.900.

  • 132. A trader marks his goods at 20% above the cost price. If he allows a discount of 5% on the marked price, what profit percent does he make? 
   A.) 14%
   B.) 16%
   C.) 18%
   D.) 20%

Answer: Option 'A'

Let the cost price of the good = Rs.100
Then, the marked price = Rs.120
Selling price = Rs.120 – 5% of 120 = 120 – 6 = Rs.114
So, his profit percent = 14%

  • 133. A discount of 14% on the marked price of an article is allowed and then the article is sold for Rs.387. The marked price of the article is 
   A.) Rs.450
   B.) Rs.427
   C.) Rs.500
   D.) Rs.440

Answer: Option 'A'

The selling price is 86% of the marked price and is = Rs.387.
So, The marked price = 387 × 100/86 = Rs.450.

  • 134. A man sells two tables at the same price. On one he makes a profit of 10% and on the other he suffers a loss of 10%. His loss percent on the whole transaction is 
   A.) 0
   B.) 1
   C.) 2
   D.) 3

Answer: Option 'B'

Note: If there is an increase and decrease same percent, say,”a%” then there is always a loss of a²/100.
Therefore, in this problem, a = 10, and therefore, loss percent = 10²/100
= 1% loss.

  • 135. If the cost price of 50 oranges is equal to the selling price of 40 oranges, then the profit per cent is 
   A.) 5
   B.) 10
   C.) 20
   D.) 25

Answer: Option 'D'

Because the cost price of 50 oranges = Selling price of 40 oranges
The profit is 10 oranges out of 40 oranges;
therefore, the profit percent = 10 × 100/40 = 25%.

  • 136. 7000 bricks were purchased for Rs.5740. The cost of transportation of these bricks to construction sight was Rs.805. What was the overall cost per thousand bricks? 
   A.) Rs.935
   B.) Rs.6545
   C.) Rs.812.50
   D.) Rs. 654.50

Answer: Option 'A'

The total cost of 7000 bricks including transportation
= Rs.5740 + Rs.805 = Rs.6545
Overall cost per 1000 bricks = 6545/7 = Rs.935.

  • 137. Chamanlal purchased 20 dozen note books @ Rs.48 per dozen. He sold 8 dozen at 10% profit and the remaining12 dozens with 20% profit. What is the profit percentage in this transaction? 
   A.) 15
   B.) 7.68
   C.) 16
   D.) 19.2

Answer: Option 'C'

Total cost price = 20 × 48 = Rs.960/-
Amount of first selling = 8 × Rs.52.80 = Rs.422.40
Amount of second selling = 12 × Rs.57.60 = Rs.691.20
Total selling price = 422.40 + 691.20 = Rs.1113.60
Profit = 1113.60 – 960 = Rs.153.60
Therefore profit per cent in this transaction = 153.60 × 100/960 = 16%.

  • 138. A ball pen factory decided to reduce its production by 10% over that of previous month for next 3 months starting from February 1999. In January 1999, it produced 3000 ball pens. How many ball pens were produced in March1999? 
   A.) 2700
   B.) 2430
   C.) 2187
   D.) 2400

Answer: Option 'B'

The no. of ball pens produced in January 1999 = 3000 given,
“ February 1999 = 3000 – 300 = 2700
“ March 1999 = 2700 – 270 = 2430.

  • 139. A customer purchased an office bag with a price tag of Rs.600 in a sale where 25% discount was being offered on the tag price. The customer was given a further discount of 10% on the amount arrived at after giving usual 25% discount. What was the final amount paid by the customer? 
   A.) Rs.390
   B.) Rs.405
   C.) Rs.540
   D.) Rs.565

Answer: Option 'B'

After 25% usual discount the price = Rs. 600 – 150 = Rs.450
After 10% further discount it will be = 450- 45 = Rs. 405.

  • 140. A fruit seller buys lemons at 2 for a rupee and sells them at 5 for three rupees. His gain per cent is 
   A.) 5%
   B.) 9%
   C.) 16%
   D.) 25%

Answer: Option 'A'

Let the cost price of his commodity = Rs.100
Then the marked price = Rs.125
And the selling price = Rs.125 – 16% of 125 = Rs.125 -20 = Rs.105.
Thus, his actual profit =Rs.5 and gain percent = 5%