RRB NTPC - Profit and Loss

  • 51. The ratio of cost price of two articles was 2:3, by selling getting the gain 10% and 20% then what is the percentage of gain 
   A.) 16%
   B.) 12%
   C.) 6%
   D.) 30%

Answer: Option 'A'

2:3 
2x:3x 
10 % of 2x = 10/100 * 2x = x/5 
20 % of 3x = 20/100 * 3x = 3x/5 
x/5 + 3x/5 = (x+3x)/5 ==> 4x/5 
=(4x/5)/5x * 100 = 4x/25x * 100 = 16% 

Short cut method: 
2:3 
200 : 300 
in 200 = 10% ---> 20 
in 300 = 20% ---> 60 
20 + 60 = 80 % gain  
= 80/500 * 100 = 16% 

  • 52. Sumit bought a car at a certain praice and sold it at Rs.852150 which was 15% more than the original price. What was the price at which Sumit bought the car? 
   A.) Rs.751000
   B.) Rs.741000
   C.) Rs.731000
   D.) Cannot be determined

Answer: Option 'B'

SP is 115% of CP
:. CP = 852150 x 100/115 = Rs.741000.

  • 53. The total cost of 15 pencils and 25 sharpeners is Rs.170. What will be the cost of 57 pencils and 95 sharpeners? 
   A.) Rs.640
   B.) Rs.646
   C.) Rs.656
   D.) Rs.636

Answer: Option 'B'

Cost of 15 pencils + 25 sharpeners = Rs.170
Dividing each term by 5, we get,
Cost of 3 pencils + 5 sharpeners = Rs.34
Multiplying each term by 19, we get
Cost of 57 pencils + 95 sharpeners = 34 x 19 = Rs.646.

  • 54. Gina invests Rs.48000/- to start a business, 4 months later Shrayon joins her by investing Rs.62000/- and another two months later Deepika joins them both by investing Rs.80000/-. At the end of one year thebusiness earns a profit of Rs.20661/-. What is Deepika’s share in the profit? 
   A.) Rs.7668/-
   B.) Rs.6603/-
   C.) Rs.7240/-
   D.) Rs.6390

Answer: Option 'D'

Ratio of investments & Profits 
Gina      = 48000 x 12  = 36
Shrayon =  62000 x 8  = 31
Deepika = 80000 x 6   = 30
Sum of Ratio =97
:. Share of Deepika = 20661 x 30/97 = Rs.6390.

  • 55. The owner of a furniture shop charges his customers 155 more than the cost price. If a customer paid Rs.9039/- for a sofa set, then what is the cost price of the sofa set? 
   A.) Rs.7680/-
   B.) Rs.7860/-
   C.) Rs.7880/-
   D.) Rs.7660/-

Answer: Option 'B'

SP = 115% of CP = Rs.9039/-
:. CP = 9039 x 100/115 = Rs.7860/-

  • 56. On selling an item for 276 a person gains 15%. In order to gain 35%, what should be the increase in its selling price?
   A.) 42
   B.) 44
   C.) 46
   D.) 48

Answer: Option 'D'

i.e. 115 % of CP = SP = 276
CP = 276 × 100/115 = 240
35% of 240 = 84.
:. Required increase in selling price = 324 – 276 = 48

  • 57. A person sells an item at a profit of 42%. If the customer pays 12496 for that item what is the net profit (in ) of the person? 
   A.) 3284
   B.) 3416
   C.) 3696
   D.) 3806

Answer: Option 'C'

Here, The SP is 142% of the CP;
:. CP = 12496 × 100/142 = 8800.
:. The net profit of the person = 12496 – 8800 = 3696.

  • 58. Manoj incurred a loss of 40% on selling an article for 5700. What was the cost price of the article? 
   A.) 7725
   B.) 9080
   C.) 8250
   D.) 9500

Answer: Option 'D'

Here, the Selling price only 60% of the Cost price;
So, Cost Price = 5700 × 100/60 = 9500.

  • 59. Meenal purchased a car for Rs.250000 and sold it for Rs.348000. What is the percent profit she made on the car? 
   A.) 40
   B.) 39.2
   C.) 38.4
   D.) 38

Answer: Option 'B'

Actual profit = 348000 - 250000 = 98000.
So, the Profit percent = 98000 × 100/250000 = 39.2%

  • 60. A shopkeeper increases the original selling price of an item to its twice. The initial gain per cent is given as 8%. Find out the new gain per cent
   A.) 64%
   B.) 116%
   C.) 164%
   D.) 180%

Answer: Option 'B'

Let the Cost price = Rs.100
The initial gain per cent = 8%
So, original SP = 108
Twice the SP = 216
Then, the gain = 216 – 100 = 116 i.e. gain per cent = 116%.

  • 61. The cost of 3 chairs and 10 tables is Rs.9856. What is the cost of 6 chairs and 20 tables? 
   A.) Rs.4046/-
   B.) Rs.4928/-
   C.) Rs.4250/-
   D.) Rs.19712/-

Answer: Option 'D'

Cost of 3 chairs + 10 tables = Rs.9856
Multiplying each term by ‘2’, we get
Cost of 6 chairs + 20 tables = Rs.9856 x 2 = Rs.19712/-

  • 62. A gold bracelet is sold for Rs.13425 at a loss of 25%. What is the cost price of the bracelet? 
   A.) Rs.15900
   B.) Rs.17900
   C.) Rs.18000
   D.) Rs.16800

Answer: Option 'B'

SP i.e. Rs.13425 is 75% of CP
:. CP = 13425 x 100/75 = Rs.17900/-

  • 63. Meena bought two fans for Rs.1200 each. She sold one at a loss of 55 and the other at a profit of 10%. What will be the total profit percent or loss percent? 
   A.) 1.2% loss
   B.) 1.2% profit
   C.) 2.5% profit
   D.) 2.5% loss

Answer: Option 'C'

1st SP = 1200 – (5% of it) = 1200 – 60 = Rs.1140.
2nd SP = 1200 – (10% of it) = 1200 + 120 = Rs.1320.
Total SP = Rs.1140 + Rs.1320 = Rs.2460.
Total CP = 2400
Profit = 2460 – 2400 = Rs.60.
Profit percent = 60 x 100/2400 = 60/24 = 2.5%

  • 64. Mr. Baljit purchased 100 pieces of an article at the rate of Rs.480 per piece. He then listed the price so as to gain a profit of 25%. While selling the articles he offered a discount of 5%. What is the percentage of profit earned in the deal? 
   A.) 20.00
   B.) 15.00
   C.) 15.79
   D.) 18.75

Answer: Option 'D'

CP = Rs.480
:. Marked SP = Rs.480 + 25 x 480/100 = Rs.480 + 120 = Rs.600.
Actual SP = Rs.600 – 30 = Rs.570.
Profit = 570 – 480 = Rs.90.
Percentage profit = 90 x 100/480 = 18.75%.

  • 65. What would be the cost of building a fence around a cicular plot of area 98.56 sq.ft., if the cost of fencing per foot is Rs.614? 
   A.) Rs.60515.84
   B.) Rs.30257.92
   C.) Rs.21612.80
   D.) Rs.43324.60

Answer: Option 'C'

Area = 98.56 sq.ft
:. r² = 98.56 x 7/22 = 31.36
:. r = 5.6 ft.
Circumference = 2 x 22 x 5.6/7 = 35.2 ft.
Cost of fencing = 35.2 x 614 = Rs.21612.80.

  • 66. A man buys a cycle at a discount of 15% and sells it for 2550. In this process, he makes a profit of 25%. Find the discount received by him.
   A.) 300
   B.) 220
   C.) 360
   D.) 320

Answer: Option 'C'

Man’ SP is 125% of his CP; So, his CP = 2550 × 100/125 = 2040. 
2040 is 85% of the actual SP:. The actual SP = 2040 × 100/85 = 2400
:. The discount received by the man = 15% of 2400 = 360.Ans.
( or 2400 – 2040 = 360Ans.)

  • 67. A person sells two fans for 3200. The cost price of the first fan is equal to the selling price of the second fan. If the first is sold at 40% loss and the second at 100% gain, what is total profit or loss? 
   A.) 160
   B.) 200
   C.) 240
   D.) 280

Answer: Option 'B'

The cost price of 1st
fan and SP of 2nd fan given to be equal, let it be 100.
On 1st fan there is a loss of 40%, So its SP = 60
Gain on 2nd fan is 100%, So, its CP = 50
:. Total cost price of two fans = 100 + 50 = 150
Total SP = 60 + 100 = 160
If total SP =160, then the corresponding cost price = 150
:. When total SP is 3200,
Then the cost price = 150/160 × 3200 = 3000 
Profit = 3200 – 3000 = 200.

  • 68. A dishonest dealer sells his goods at the cost price, but he uses a weight of 900 gm for 1kgwt. What is his gain per cent? 
   A.) 10%
   B.) 11%
   C.) 11 1/9%
   D.) 10 1/9%

Answer: Option 'C'

Let the cost price of 1kg good = 100
He sells for 100, what he got for 90, then his gain =100 – 90 = 10
:. His gain per cent = 10/90×100 = 100/9 = 11 1/9%.

  • 69. A man sold 18 cots for Rs.16800, gaining thereby the cost price of 3 cots. Find the cost price of a cot.? 
   A.) 600
   B.) 800
   C.) 900
   D.) 1000

Answer: Option 'B'

Let the cost of one cot = x
Then CP of 18 cots = 18x; given, SP of 18 cots = 16800
Gain = 3x
i.e. 16800 – 18x = 3x and 21x = 16800; :. x= 800
So, the cost of one cot = 800.

  • 70. Raghavan purchased a scooter at 13/15th of its selling price and sold it at 12% more than its selling price. His gain is
   A.) 20%
   B.) 30%
   C.) 38 1/13%
   D.) 29 3/13%

Answer: Option 'D'

Let the SP = 30000
Then CP = 30000 × 13/15 = 26000
Raghavan’s SP = 30000 +12% 0f 30000 = 33600
So, his actual gain = 7600 and the gain per cent = 7600 ×100/26000 = 29 3/13%

  • 71. The cost of 36 Microwaves and 12 Cookers is Rs.84126. What is the cost of 6 microwaves and 2 Cookers? 
   A.) Rs.14021
   B.) Rs.15291
   C.) Rs.16131
   D.) Cannot be determined

Answer: Option 'A'

Cost of 36 microwaves + 12 cookers = Rs.84126.
Dividing each term by 6, we get
6 microwaves + 2 colours = Rs.14021.

  • 72. Arun ordered 15 chapatis, 4 plates of rice, 6 plates of mixed vegetables and 5 ice-cream cups. The cost of one chapatti is Rs.5, one plate of rice is Rs.50, one plate of mixed vegetables is Rs.75 and one ice-cream cup is Rs.20. How much amount did Arun pay to the cashier? 
   A.) Rs.850
   B.) Rs.795
   C.) Rs.825
   D.) Rs.750

Answer: Option 'C'

Total amount = 15 x 5 + 4 x 50 + 6 x 75 + 5 x 20
=75 + 200 + 450 + 100
= Rs.825.

  • 73. The cost of 15 kgs. of Rice is Rs.675. The cost of 12 kgs. of Wheat is Rs.432 and the cost of 8 kgs. of Corn is Rs.224. What is the total cost of 28 kgs. of Rice, 23 kgs. of Wheat and 35 kgs. of Corn? 
   A.) Rs.3120
   B.) Rs.2995
   C.) Rs.3068
   D.) Rs.4025

Answer: Option 'C'

Cost of 1 kg Rice = Rs.45/-
Cost of 1 kg Wheat = Rs.36/-
Cost of 1 kg corn = Rs.28/-
:. Cost of 28 kg Rice + 23 kg Wheat + 35 kg corn = 28 x 45 + 23 x 36 + 35 x 28
= 1260 + 828 + 980 = Rs.3068.

  • 74. If total cost of four tube lights and three bulbs is Rs.260 and the ratio between the cost of a tube light and a bulb is 5:2 respectively, what is the total cost of one tube light and six bulbs?
   A.) Rs.210
   B.) Rs.130
   C.) Rs.180
   D.) Rs.170

Answer: Option 'D'

Let the cost of 1 tube light = 5x and that 1 bulb = 2x.
Given 4 X 5x + 3 X 2x = Rs.260
26x = Rs.260. :.x = 10.
:. Cost of 1 tube light = Rs.50.
Cost of 1 bulb = Rs.20
:. 1 tube light + 6 bulbs = 50 + 6 x 20= Rs.170.

  • 75. The cost price of an item is two-third of its selling price. What is the gain/loss percent on that item? 
   A.) 45
   B.) 50
   C.) 35
   D.) 54

Answer: Option 'B'

SP = x
CP = 2x/3
Profit = x-2x/3 = x/3
Profit percent = x/3 / 2x X 100/3 = x/3 X 3/2x X 100
=100/2 = 50%.

Profit and Loss Download Pdf