United Nations Organisation MCQ and Answers

  • 1. United Nations' system agencies include
   A.) World Bank Group
   B.) Security Council
   C.) General Assembly
   D.) International Court of Justice

Answer: Option 'A'

World Bank Group

  • 2. The general assembly president serves the office for
   A.) 1.5 years
   B.) 6 months
   C.) 1 year
   D.) 2 years

Answer: Option 'C'

1 year

  • 3. Which of the following is NOT a specialized agency of the United Nations Organisation?
   A.) World Trade Organisation
   B.) World Health Organisation
   C.) World Meteorological Organisation
   D.) World Intellectual Property Organisation

Answer: Option 'A'

World Trade Organisation

  • 4. Who was the only Secretary General of the UNO to have died while in office?
   A.) U Thant
   B.) Dag Hammarskjöld
   C.) Trygve Lie
   D.) Kurt Waldhiem

Answer: Option 'B'

Dag Hammarskjöld

  • 5. How many members does the Economic and Social Council have?
   A.) 25
   B.) 54
   C.) 63
   D.) 58

Answer: Option 'B'

54

  • 6. Which of the following is not permanent member of Security council?
   A.) United Kingdom
   B.) France
   C.) Germany
   D.) China

Answer: Option 'D'

China

  • 7. How many countries are the members of the U. N. O. at present?
   A.) 196
   B.) 189
   C.) 193
   D.) 169

Answer: Option 'C'

193

  • 8. The United Nations agency concerned with the improvement of standards of education and strengthening international co-operation in this field is :
   A.) U. N. E. F.
   B.) U. N. E. S. C. O.
   C.) U. N. I. C. E. F.
   D.) U. N. E. D. O.

Answer: Option 'B'

U. N. E. S. C. O.

  • 9. Which of the following is not the main organ of the U. N. O?
   A.) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
   B.) General Assembly
   C.) Security Council
   D.) Trusteeship Council

Answer: Option 'A'

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

  • 10. How many permanent members are there in the Security Council?
   A.) Four
   B.) Three
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'C'

Five

  • 11. The Head office of International court of justice is situated at
   A.) Geneva
   B.) New York
   C.) The Hague
   D.) Paris

Answer: Option 'C'

The Hague

  • 12. In which year was the UNO awarded the Nobel Peace Prize?
   A.) 1975
   B.) 1999
   C.) 2001
   D.) 2005

Answer: Option 'C'

2001

  • 13. How many Judges are there in the International Court of Justice?
   A.) 9
   B.) 10
   C.) 11
   D.) 15

Answer: Option 'D'

15

  • 14. The first Secretary General of the United Nations was:
   A.) Mrs. Vijai Lakshmi Pandit
   B.) Trygve Lie
   C.) Dag hammarskjoeld
   D.) U. Thant

Answer: Option 'B'

Trygve Lie

  • 15. Which of the following is not function of United Nations Development Programme?
   A.) Protect refugees worldwide
   B.) Poverty reduction
   C.) Crisis prevention and recovery
   D.) Energy and environment

Answer: Option 'A'

Protect refugees worldwide

  • 16. Who was the first Indian to be the President of U. N. General Assembly?
   A.) Natwar Singh
   B.) Smt. Vijay Laxmi Pandit
   C.) V. K. Krishna Menon
   D.) Romesh Bhandari

Answer: Option 'B'

Smt. Vijay Laxmi Pandit

  • 17. The non-permanent members of the Security Council are elected for a period of :
   A.) One year
   B.) Two years
   C.) Three years
   D.) Four years

Answer: Option 'B'

Two years

  • 18. General Assembly of the United Nations meets in a regular session -
   A.) Occasionally
   B.) Once in two years
   C.) Twice a year
   D.) Once a year

Answer: Option 'D'

Once a year

  • 19. Which of the following UN agencies focuses on poverty reduction and the improvement of living standards worldwide?
   A.) World Bank
   B.) IMF
   C.) WHO
   D.) ILO

Answer: Option 'A'

World Bank

  • 20. The Head office of International Labor organization is situated at
   A.) The Hague
   B.) Geneva
   C.) Paris
   D.) New York

Answer: Option 'B'

G​eneva

  • 21. The UN Charter was signed on
   A.) 26th July, 1945
   B.) 26th June, 1945
   C.) 24th July, 1945
   D.) 24th June, 1945

Answer: Option 'B'

26th June, 1945

  • 22. How many member countries did the UNO have on its formation in 1945?
   A.) 45
   B.) 48
   C.) 51
   D.) 54

Answer: Option 'C'

51

  • 23. What is the term of the President of the UN General Assembly?
   A.) 5 years
   B.) 2 years
   C.) 1 years
   D.) 3 years

Answer: Option 'C'

1 years

  • 24. How many official languages does the United Nations have?
   A.) 4
   B.) 5
   C.) 6
   D.) 7

Answer: Option 'C'

6

  • 25. UN Secretary General heads which principal organ of the United Nations Organisation?
   A.) General Assembly
   B.) Security Council
   C.) Economic and Social Council
   D.) The Secretariat

Answer: Option 'D'

The Secretariat

United Nations Organisation MCQ and Answers Download Pdf