Alphabet Testing Questions and Answers : Logical Reasoning

  • 51. How many 8’s are there in the following sequence which are immediately preceded by an even number and followed by an odd number? 
    5828548378784882382858483
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 4
   D.) 5

Answer: Option 'C'

4

  • 52. In the following number series how many times an odd number is followed by two even numbers? 
    1 8 7 6 3 5 4 2 3 4 2 6 3 2 8 9 4
   A.) 5
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

3

  • 53. What will be the middle digit of the middle number after the following numbers are arranged is desending order? 
    267, 197, 678, 129, 259
   A.) 6
   B.) 9
   C.) 2
   D.) 5

Answer: Option 'D'

5

  • 54. In the following series how many 'b' are there which are immediately preceded by 'd' or 'b' but not followed by 'd'?
    dbdbdbbddbbdbdbbdbdbdbbd
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 4
   D.) 1

Answer: Option 'C'

4

  • 55. Which letter is the 7th to the right of the 13th letter from your left in the following alphabet series? 
    A B C D E F G H I J K L M
    N O P Q R S T U V W X Y Z
   A.) S
   B.) T
   C.) V
   D.) U

Answer: Option 'B'

In the given series 13th letter from left is M 
7th letter from the right of M is T.

  • 56. Which should be the 7th letter to the right of 18th letter from the right, if second to the right of 18th letter from the right, if second half of the alphabets is reversed?
   A.) X
   B.) W
   C.) L
   D.) Y

Answer: Option 'A'

X

  • 57. In the following English alphabets, if second half of the alphabets is written in reverse order. Which of the letter is sixth right of 18th letter from the left?
   A.) T
   B.) L
   C.) R
   D.) E

Answer: Option 'A'

T

  • 58. From the word ‘CARRIAGE’. How many independent words can be made without changing the order of the letters and using each letter only once.
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'B'

Two

  • 59. If the second half of alphabets is written in reverse order then which of the following letters is third to the left of 19th letter from the left?
   A.) Y
   B.) M
   C.) N
   D.) None of These

Answer: Option 'D'

None of These

  • 60. If 1st & 7th, 2nd & 8th, 3rd & 9th letters are interchanged in the word TRANSLATION. What will be the 5th letter to the right of 9th letter from the right?
   A.) T
   B.) L
   C.) R
   D.) S

Answer: Option 'C'

R

  • 61. In the first and second letters in the word ‘EXCELLECE’ are interchanged, in the same way Third and fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on. Which letter would be the sixth when counted from the right?
   A.) C
   B.) L
   C.) D
   D.) E

Answer: Option 'B'

L

  • 62. How many pairs of letters are there in the word ‘INTERNATIONAL’ which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'B'

Two

  • 63. In the following alphabet if 2nd half of the alphabet is reversed, which of the following letters will be in the middle of 7th and 7th letter to the right of 17th letter from the right end?
   A.) Z
   B.) F
   C.) X
   D.) Y

Answer: Option 'C'

X

  • 64. Which letter is the 8th to the right of the 14th letter from your left in the following alphabet series?
    ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
   A.) U
   B.) V
   C.) E
   D.) F

Answer: Option 'B'

V

  • 65. What will be middle digit of the middle number after the following numbers are arranged in Descending order?
    268, 197, 678, 129, 259
   A.) 6
   B.) 9
   C.) 2
   D.) 5

Answer: Option 'D'

5

  • 66. How many 6’s are there in the following series of numbers which are preceded by 7 but not immediately followed by 9?
    67956 786 946 77695 763
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'C'

Three

  • 67. If 12th day of a month is Friday then what is the day 30th day of the same month?
   A.) Tuesday
   B.) Thursday
   C.) Friday
   D.) Saturday

Answer: Option 'A'

Tuesday

  • 68. A rank 5th in the class. B is 8th from the last. If C 6th after A and just in the middle of A and  B. How many students are there in the class?
   A.) 25
   B.) 26
   C.) 24
   D.) 23

Answer: Option 'D'

23

  • 69. Which should be the 7th letter to the right of 18th letter from the right, if second half of the alphabet is reversed?
    ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
   A.) X
   B.) W
   C.) L
   D.) V

Answer: Option 'A'

X

  • 70. If the first half of the alphabet is written in the reversed order, which letter will be the nineteenth from your right?
   A.) H
   B.) F
   C.) D
   D.) E

Answer: Option 'B'

F

  • 71. How many pair of letters are there in the word ‘IDEAL’ which have as many as letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'A'

One

  • 72. How many pair of letters are there in the word ‘HORIZON’ which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'D'

Four

  • 73. a – c – b a – c a – c b
   A.) abcc
   B.) acba
   C.) bcaa
   D.) bcba

Answer: Option 'D'

bcba

  • 74. Rahul ranks 17th in a class of 31. What is his rank from the last?
   A.) 13
   B.) 14
   C.) 15
   D.) 16

Answer: Option 'C'

15

  • 75. Among five boys, Vamsi is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayanth is taller Than Dutta, but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group?
   A.) Raju
   B.) Manohar
   C.) Vamsi
   D.) Can’t be determined

Answer: Option 'A'

Raju

Alphabet Testing Download Pdf