Business Awareness Questions and Answers

  • 26. Which company has launched the world's first automated opening bandsets, titled PEBL, in the Indian Market?
   A.) Samsung
   B.) Nokia
   C.) Motorola
   D.) LG

Answer: Option 'C'

Motorola

  • 27. Which company has introduced 91-Octane petrol EXTRA PREMIUM in India?
   A.) Indian Oil
   B.) IBP
   C.) Hindustan Petroleum
   D.) BPCL

Answer: Option 'A'

Indian Oil

  • 28. Mike McNamara is the founder of 
   A.) Pepsico
   B.) Citibank
   C.) Standard Chartered
   D.) American Express

Answer: Option 'B'

Citibank

  • 29. Which of the following BPO companies is a wholly-owned subsidiary of Polaris software?
   A.) WNS
   B.) Progeon
   C.) Optimus
   D.) Spectramind

Answer: Option 'C'

Optimus

  • 30. Well-Known oralcare brand, Oral-B is owned by which company?
   A.) Procter & Gamble
   B.) Colgate
   C.) Reckitt Benckiser
   D.) Gilette

Answer: Option 'A'

Procter & Gamble

  • 31. Name the IT firm which has created two tools My Business and Digital Unlocked for the small and medium businesses in India, that would help to create an online presence?
   A.) Google 
   B.) Facebook
   C.) Microsoft
   D.) Yahoo

Answer: Option 'A'

Google 

  • 32. Iveco, Part of the Fiat group, holds 15 per cent stake in an Indian automobile company. The  company in the question is 
   A.) Tata Motors
   B.) AShok Leyland
   C.) Hindustan Motors
   D.) Eitcher

Answer: Option 'B'

AShok Leyland

  • 33. Which company's name in Italian means 'to roll'?
   A.) Volvo
   B.) Honda
   C.) Michelin
   D.) Vauxhall

Answer: Option 'A'

Volvo

  • 34. The 'Neticket' scheme, which allows a passenger to fly without ever visiting a reservation counter has been introduced by :
   A.) Indian Airlines
   B.) Sahara Air
   C.) Jet Airwaya
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Indian Airlines

  • 35. Which of the following European Pharmaceutical companies is a subsidary of Ranbaxy group?
   A.) Basics GmbH
   B.) RPG Aventis
   C.) Viatris GmbH
   D.) Bayer AG

Answer: Option 'B'

RPG Aventis

  • 36. In a Comprehensive settlement of Dabhol Power Project, two American companies have agreed to transfer its share in the project. One of them is General Electric. Identify another one.
   A.) Exxon Mobile
   B.) Bechtel
   C.) Chevron
   D.) Unocal

Answer: Option 'B'

Bechtel

  • 37.

    Seagate is manufacturer of

     

     

   A.) banking software
   B.) earth moving equipment
   C.) harddisk
   D.) picture tube

Answer: Option 'C'

harddisk

  • 38. Which state tourism department's motto is 'A living heritage of heroism'?
   A.) Rajasthan
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'A'

Rajasthan

  • 39. Which IT company has developed Financial Core - a banking software product?
   A.) Wipro
   B.) Satyam
   C.) Infosys
   D.) TCS

Answer: Option 'C'

Infosys

  • 40. Highest - Profit making company in India is 
   A.) Indian Oil
   B.) ONGC
   C.) Reliance Industries
   D.) Tata Sons

Answer: Option 'B'

ONGC

  • 41. Which Indian Pharmaceutical company has announced to acquire Roche's active, pharmaceutical ingredients business in Mexico? Rache is a well-known global pharmaceutical
   A.) Wockhardt
   B.) Cipla
   C.) Dr Reddy's Lab
   D.) Ranbaxy

Answer: Option 'C'

Dr Reddy's Lab

  • 42. Which newspaper has acquired 67 per cent stake in Kolkata-based daily The Asian Age?
   A.) Deccan Chronicle
   B.) The Hindu
   C.) Times of India
   D.) Hindustan Times

Answer: Option 'A'

Deccan Chronicle

  • 43. Centralisation is said to exist if 
   A.) Top Management retains most of the decision making authority
   B.) Authority is shared with Managers at lower levels
   C.) Employees at all levels are allowed to take initiative in work related matters
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Top Management retains most of the decision making authority

  • 44. Which is India's Largest BPO (Business Process Outsourcing) Company?
   A.) Piogeon
   B.) Spectramind
   C.) Technovate
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Spectramind 

  • 45. 'River' Brand of MP3 player has been launched in india  by Salora International. The Brand which is competing with apple's ipod is owned by which company?
   A.) Toshiba
   B.) Panasonic
   C.) ReignCom
   D.) TEAc

Answer: Option 'C'

ReignCom 

  • 46. Which of the following is the largest non-banking company in India?
   A.) Reliance Finance Capital Ltd
   B.) Peerless
   C.) Tata Finance
   D.) ICICI

Answer: Option 'D'

ICICI

  • 47. Delphi, the world's largest auto component manufacturer, has the joint venture agreement with which indian company?
   A.) Hero Motors
   B.) TVS
   C.) Bajaj Auto
   D.) Bharat Forge

Answer: Option 'B'

TVS

  • 48. Steel tycoo Laksmi Mittal has acquired minority stakes in which Indian financial service company?
   A.) Farallon Capital
   B.) Indiabulls Credit Services
   C.) Anand Rathi Financial Services
   D.) Kothari Pioneer

Answer: Option 'B'

Indiabulls Credit Services

  • 49. One of the following companies does have business interest in both oil and shipping sectors. Identify this.
   A.) Essar Group
   B.) ONGC
   C.) Reliance Group
   D.) Tata Group

Answer: Option 'A'

Essar Group

  • 50. Brazil-based bus body maker Marcopolo has entered into a Joint venture with which Indian Company to manufacture fully-built buses and coaches?
   A.) Eicher
   B.) Ashok Leyland
   C.) Tata Motors
   D.) Swaraz Mazda

Answer: Option 'C'

Tata Motors