Business Awareness Questions and Answers

  • 51. As per the newspaper report, the world's second largest generic Pharama company, Sandoz is in talks to take over YK Hamied - promoted domestic pharma company. The company in the question is _______
   A.) Hamdard
   B.) Cipla
   C.) Wockhardt
   D.) Sun Pharma

Answer: Option 'B'

Cipla

  • 52. Australia - based core banking software, Financial Network Services (FNS) has been acquired by an indian comapny. Identify the company from the choices given below.
   A.) Infosys
   B.) TCS
   C.) Mindtree
   D.) Wipro Technologies

Answer: Option 'B'

TCS

  • 53. Ayush Ayurvedic health and beauty care products were launched by 
   A.) Nestle
   B.) Dabur
   C.) HLL
   D.) Ponds

Answer: Option 'C'

HLL

  • 54. In a first instance of foreign oil company planning to list in the Indian Capital market, a well-known energy company has announced to go in for IPO to be listed on BSE. Name of the exploration and production company is 
   A.) British Petroleum
   B.) Shell
   C.) Unocol
   D.) Cairn Energy

Answer: Option 'D'

Cairn Energy

  • 55. Cafe Coffee Day has entered into an agreement with which airlines carrier for becoming the single-point vend or supplying snacks and beverages on board?
   A.) Indian (Indian Airlines)
   B.) Air Sahara
   C.) Air Deccan
   D.) Kingfisher Airlines

Answer: Option 'C'

Air Deccan

  • 56. Rockr, a cell phone from Motorola that uses Apple's iTunes software and stores up to 100 songs in its Flash memory, has been launched by 
   A.) Motorola
   B.) Samsung
   C.) Bird
   D.) Nokia

Answer: Option 'A'

Motorola

  • 57. Titan industries has rolled out its own Swiss made premium watches in India under the brand Name of 
   A.) Bvlgeri
   B.) Insignia
   C.) Titan Sens
   D.) Xylys

Answer: Option 'D'

Xylys

  • 58. India's Largest tractor manufacture Mahindra & Mahindra had recently made a take over bid on a European company, Universal Tractors. The Company is based in 
   A.) Norway
   B.) England
   C.) Romania
   D.) Finland

Answer: Option 'C'

Romania

  • 59. Which of the following companies is also present in other sectors like FMCG, Electrical equipment, apart from IT?
   A.) Patni Computers
   B.) Wipro
   C.) Infosys
   D.) Polaris

Answer: Option 'B'

Wipro 

  • 60. Name the International Bank in which Temasek Holdings Pte, Singapore's government - owned investment arm, has announced to pick up 12 per cent stake.
   A.) Deutsche Bank
   B.) ABN Amro Bank
   C.) HSBC Bank
   D.) Standard Chartered Plc

Answer: Option 'D'

Standard Chartered Plc

  • 61. Which of the following BPO companies is wholly-owned subsidiary of polaris Software?
   A.) Spectramind
   B.) Drogeon
   C.) WNS
   D.) Optimus

Answer: Option 'D'

Optimus

  • 62. When the demand of a commodity also depends upon prices of the substitutes & complementaries or relative prices then it is called
   A.) Income-Demand
   B.) Price-demand
   C.) Cross-Demand
   D.) None

Answer: Option 'C'

Cross-Demand

  • 63. 'Khazanah' is the state-owned investment holding arm of which country?
   A.) Malaysia
   B.) Japan
   C.) Singapore
   D.) Mauritius

Answer: Option 'A'

Malaysia

  • 64. Chennai-based FMCG company, CavinKare has made an entry into homecare segment by launching a liquid  toilet cleaner. The brand name of the toilet cleaner is
   A.) Tavex
   B.) Tex
   C.) Domotex
   D.) Texco

Answer: Option 'B'

Tex

  • 65. Sun life of Canada is operating in India in alliance with
   A.) Bermans
   B.) Sahara Group
   C.) Thapars
   D.) AB Birla Group

Answer: Option 'D'

AB Birla Group

  • 66. Equity firm Warburg Pincus and telecom company Sing Tel Hold equity stake in which Indian Cellular service provider?
   A.) Bharti Televenture
   B.) Hutch
   C.) Reliance Telecom
   D.) Idea

Answer: Option 'A'

Bharti Televenture

  • 67. Which of the following has become the first telecom company to achieve the 15-million mark in subscriber base?
   A.) Reliance
   B.) Hutch
   C.) Airtel
   D.) BSNL

Answer: Option 'A'

Reliance

  • 68. Which of the following Stock exchanges is called "Big Board"?
   A.) Nasdaq
   B.) London Stock Exchange
   C.) Mumbai Stock Exchange
   D.) New York Stock Exchange

Answer: Option 'D'

New York Stock Exchange

  • 69. Which of the following is not an Indian Pharma Company?
   A.) Cipla
   B.) Nicholas Pirmal
   C.) Pfizer
   D.) Ranbaxy

Answer: Option 'B'

Nicholas Pirmal

  • 70. Which auto major launched the multi utility vehicle-Scorpio?
   A.) Mahindra
   B.) Toyota
   C.) FIAT
   D.) TELCO

Answer: Option 'A'

Mahindra

  • 71. In the first 30 overs of a cricket game, the run rate was only 5. What should be the run rate in the remaining 20 overs to reach the target of 250 runs?
   A.) 5.6
   B.) 6
   C.) 5
   D.) 7

Answer: Option 'C'

Required Run rate = ( 250 - ( 5 x 30 ) )/ (20) = ( 100) /(20) = 5

  • 72. In the first 30 overs of a cricket game, the run rate was only 7. What should be the run rate in the remaining 20 overs to reach the target of 325 runs ? 
   A.) 6.3
   B.) 5.8
   C.) 5.2
   D.) 29.4

Answer: Option 'B'

Given
In, first30 overs of a cricket game.
Run rate = 7
Required Run rate in the remaining 20 overs to reach the target of 325 runs
Required Run rate
= ( 325 - ( 7 x 30 ) ) / (20)
= ( 115) / (20)
= 5.75
=5.8 ( approx)

  • 73. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 7.6. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 212 runs?
   A.) 3.4
   B.) 4.1
   C.) 3.1
   D.) 7.9

Answer: Option 'A'

Required Run rate = ( 212 - ( 7.6 x 10 ) )/ (40) = ( 136) /(40) = 3.4

  • 74. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 8.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 106 runs? 
   A.) 0.7
   B.) 0.5
   C.) 0.6
   D.) 0.9

Answer: Option 'C'

Given
In, first 10 overs of a cricket game.
Run rate = 8.2
Required Run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 106 runs
Required Run rate
= ( 106 - ( 8.2 x 10 ) / (40)
= ( 24) / (40)
= 0.6.

  • 75. In the first 30 overs of a cricket game, the run rate was only 1.9. What should be the run rate in the remaining 20 overs to reach the target of 98 runs?
   A.) 2.3
   B.) 8.5
   C.) 2.1
   D.) 2.5

Answer: Option 'C'

Required Run rate = ( 98 - ( 1.9 x 30 ) )/ (20) = ( 41) /(20) = 2.05

Business Awareness Questions and Answers Download Pdf