Chemistry Questions and Answers

  • 51. The Gas used for Artificial Ripening of Green Fruit is
   A.) Ethylene
   B.) Ethyl Alcohol
   C.) Acetone
   D.) Di Carbonate

Answer: Option 'A'

Ethylene is used for Artificial Ripening of Green Fruit.

    • Calcium carbide is also used in some countries for artificially ripening fruit. When calcium carbide comes in contact with moisture, it produces acetylene gas, which is quite similar in its effects to the natural ripening agent, ethylene

  • 52. Natural Rubber is a Polymer of
   A.) butadiene
   B.) 2methyl-1,3butadiene
   C.) ethylene
   D.) isoprene

Answer: Option 'D'

Natural Rubber is a Polymer derived from Isoprene. 

  • Natural rubber is an addition polymer that is obtained as a milky white fluid known as Latex from a Tropical Rubber Tree.

  • 53. Which of the following describes the process of glycolysis?
   A.) It represents the first stage in the chemical oxidation of glucose by a cell.
   B.) Breakdown of Glucose
   C.) Converts Glucose to Pyruvate
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

Glycolysis is the chemical process that converts glucose C₆H₁₂O₆, into Pyruvate, CH₃COCOO− + H⁺.

    • It represents the first stage in the chemical oxidation of glucose by a cell.
    • The free energy released in this process is used to form the high-energy molecules ATP and NADH.

  • 54. What happens when two atoms form a chemical bond?
   A.) Two atoms fuse together to form a chemical bond
   B.) The atoms share or transfer electrons
   C.) A chemical bond forms when two atoms transfer or share protons to achieve a stable nucleus
   D.) Like charges in the atoms cause them to stick together

Answer: Option 'B'

All chemistry is based on sharing electrons. A chemical bond forms when two atoms transfer or share outer electrons to complete their outer shells.

  • 55. How many Covalent Bonds can Nitrogen form
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Nitrogen (N2) forms Three Covalent Bonds to become stable.

Here the Atmomic Number of Nitrogen is 7. Because there are 2 electrons in the first orbital and 5 in the second and you still have space for 3 more. So it shares, 3 to get the stable octet. Therefore, there are 3 covalent bonds in N2.

  • 56. Which of the following chemical compounds has the highest boiling point?
   A.) Dimethyl ether (CH3OCH3)
   B.) Methanol (CH3OH)
   C.) Methane (CH4)
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Chemical Compounds with stronger intermolecular forces have higher boiling points.
The order of strengths of intermolecular forces is:
 London dispersion < dipole-dipole < H-bonding
Methane (CH4) — London dispersion forces
Dimethyl ether (CH3OCH3) — dipole-dipole attractions
Methanol (CH3OH) — hydrogen bonding
Therefore, Methanol - CH3OH with H-Bonding have highest Boiling Point among the given chemical compounds.

  • 57. Atoms Are Composed Of
   A.) Electrons and Protons
   B.) Electrons and Nuclei
   C.) Protons and Nuclei
   D.) Only Electrons

Answer: Option 'B'

Atoms are composed of Electrons, protons and Neutrons. Protons and Neutrons together called as Nuclei.

  • 58. Which Noble Gas has the highest First Ionization Energy?
   A.) Neon
   B.) Helium
   C.) Argon
   D.) Xenon

Answer: Option 'B'

Helium has the highest First Ionization Energy in the Noble Gases group.

Ionization Energy ::

Ionisation energy is the energy required to remove one mole of electrons from one mole of gaseous atoms. Atoms are more stable when they have full valence shells.

Noble Gases have a very stable electron configuration, therefore, they have the highest amount of ionization energy within their periods. It decreases down a family because electrons farther from the nucleus are easier to remove.

Ionization Energy levels of Noble Gases group in Descending Order :: He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn

  • 59. Nucleus of Hydrogen atom consists of
   A.) 2 protons only
   B.) 2 neutrons only
   C.) 1 electron only
   D.) 1 proton only

Answer: Option 'D'

The nucleus of hydrogen consists of only a single proton.

Its parts are a single negatively-charged electron that circles a single positively-charged nucleus of the hydrogen atom.

The electron is bound to the nucleus by the Coulomb force.

  • 60. The pH of pure water is nearly 7.It will increase on the addition of
   A.) ammonia
   B.) cane sugar
   C.) common salt
   D.) hydrochloric acid

Answer: Option 'A'

Ammonia is a base. One adding ammonia to water,the resulting solution will become basic. pH of an alkaline solution is 7. So the pH will increase

  • 61. Ozone hole refers to
   A.) Decrease in the thickness of ozone layer in Stratosphere
   B.) Increase in thickness of ozone layer
   C.) Decrease in the ozone layer in Troposphere
   D.) Hole in the ozone layer

Answer: Option 'A'

Decrease in the thickness of ozone layer in Stratosphere

  • 62. Which is the gas used for making vegetables and vanaspathi from vegetable oils?
   A.) Argon
   B.) Hydrogen
   C.) Nitrogen
   D.) Helium

Answer: Option 'B'

Hydrogen gas is used for making vegetables and vanaspathi from vegetable oils.

As it is colourless, odourless, tasteless, flammable gaseous substance, it is added to oils to make them more solid or spreadable.

The use of hydrogenation helps to prolong the shelf life of the food and maintain flavour stability.

  • 63. What are long chains of Carbon Molecules called
   A.) Polymers
   B.) Hydrocarbons
   C.) Ribosomes
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Polymers

  • 64. Which of the following is the strongest acid?
   A.) ClCH2COOH
   B.) BrCH2COOH
   C.) FCH2COOH
   D.) ICH2COOH

Answer: Option 'C'

FCH2COOH is the strongest acid out of all .Since the electron withdrawing inductive effect (-I effect) of the halogens decreases in the order

F>Cl> Br> I , therefore the acidic strength of the α- halo acids decreases in the same order.

FCH2COOH  >  ClCH2COOH   >   BrCH2COOH   >   ICH2COOH.

  • 65. Which of the following metal is generally used for making filaments of bulb?
   A.) Fe
   B.) W
   C.) Ag
   D.) Rh

Answer: Option 'B'

W is the symbol for chemical element Tungsten or Wolfram.

It is used in making filaments of bulbs.

  • 66. The soaps used in shaving cream are 
   A.) soft soaps
   B.) Calcium soaps
   C.) lead soaps
   D.) hard soaps

Answer: Option 'A'

soft soaps

  • 67. The enzyme in whosepresence glucose and fructose are converted into alcohol is 
   A.) Diastase
   B.) Invertase
   C.) Maltase
   D.) Zymase

Answer: Option 'D'

Zymase

  • 68. The element that has the highest first ionization potential is.......
   A.) Boron
   B.) Oxygen
   C.) Carbon
   D.) Nitrogen

Answer: Option 'D'

Nitrogen

  • 69. Glass is a.........mixture of metallic..........
   A.) homogenous, sulphates
   B.) homogenous, silicates
   C.) heterogenous, carbonates
   D.) heterogenous, nitrates

Answer: Option 'B'

homogenous, silicates

  • 70. Which one of the following laws explain the formation of carbon monoxide and carbon dioxide from carbon and oxygen.......
   A.) Law of reciprocal proportions
   B.) Law of multiple proportion
   C.) Law of conservation of mass
   D.) Law of definite proportions

Answer: Option 'B'

Law of multiple proportion

  • 71. PAS is a drug used in the treatment of
   A.) Malaria
   B.) Tuberculosis
   C.) Cancer
   D.) Typhoid

Answer: Option 'B'

Para-amino salicylic acid (PAS) is used in the treatment of Tuberculosis.

  • 72. Which of the following is used to preserve specimens in the biology laboratory?
   A.) Formaldehyde
   B.) Benzaldehyde
   C.) Phenol
   D.) Acetic acid

Answer: Option 'A'

A 40% solution of Formaldehyde known as Formalin is used in the preservation of biological specimens because of its hardening action on proteins. 

  • 73. Stainless steel contains steel and 
   A.) manganese
   B.) vanadium
   C.) nickel
   D.) chromium

Answer: Option 'D'

Stainless steel contains 18% chromium and 82% steel

  • 74. The process that takes place in the atom bomb is
   A.) radioactive disintegration
   B.) nuclear fission
   C.) nuclear fusion
   D.) chemical decomposition

Answer: Option 'B'

In the atom bomb, isotopes of uranium are  disintegrated with the release of a large amount of energy. Hence, the process is nuclear fission.

  • 75. PAS  is a drug used in the treatment of 
   A.) typhoid
   B.) tuberculosis
   C.) Cancer
   D.) malaria

Answer: Option 'B'

Para-amino salicyclic acid (PAS) is used in the treatment of Tuberculosis.

Chemistry Questions and Answers Download Pdf