Coding and Decoding Questions & Answers : Logical Reasoning

  • 26. If COMPLETED is coded as MOCELPDET, then DIRECTION will be coded as :
   A.) RIETCENOI
   B.) RIDTCENOI
   C.) SIDTCENOI
   D.) RIDTCENOJ

Answer: Option 'C'

In given word, word is divided into three parts like
COM+PLE+TED, then these parts are written in reverse order as
MOC+ELP+DET
So DIRECTION will be DIR+ECT+ION,
which will be RIDTCENOI

  • 27. If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that code ?
   A.) FOHYZJBB
   B.) FOIYZJBB
   C.) EOHYZJBB
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

The letters at odd positions are each moved one step backward, while the letters at even positions are respectively moved six, five, four, three, two,... steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

  • 28. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code ?
   A.) CQOCBZ
   B.) CPOCBZ
   C.) CPNCBZ
   D.) CPNCBX

Answer: Option 'C'

Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code.

  • 29. If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code ?
   A.) LNKTCHMF
   B.) NITKHCMF
   C.) LNTKCHMF
   D.) CHMFINTKB

Answer: Option 'C'

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

  • 30. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code ?
   A.) ESOPSID
   B.) DSOESPI
   C.) ESJTPTF
   D.) CHRONRD

Answer: Option 'D'

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

  • 31. If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded ?
   A.) VYEEHVV
   B.) VXFFHVV
   C.) VXEEIVV
   D.) VYEFIVV

Answer: Option 'B'

Each letter of the word is moved three steps forward to obtain the code.

  • 32. If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code ?
   A.) TIATIATIA
   B.) IATIATIAT
   C.) MNUMNUMNU
   D.) ALDALDALD

Answer: Option 'C'

The letters at the third and sixth places are repeated thrice to code BOMBAY as MYMYMY.
Similarly, the letters at the third, sixth and ninth places are repeated thrice to code TAMIL NADU as MNUMNUMNU.

  • 33. If white is called blue, blue is called red, red is called yellow, yellow is called green, green is called black, black is called violet and violet is called orange, what would be the colour of human blood?
   A.) Red
   B.) Green
   C.) Yellow
   D.) Violet

Answer: Option 'C'

Yellow

  • 34. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded ?
   A.) 8251896
   B.) 6387931
   C.) 3278452
   D.) 5743691

Answer: Option 'A'

The alphabets are coded as follows :
D  E   L   H   I   C   A   U   T
7   3   5   4   1   8   2   9   6
So, in CALICUT,
C is coded as 8,
A as 2,
L as 5,
I as 1,
U as 9 and
T as 6.
Thus, the code for CALICUT is 8251896.

  • 35. If red is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey and honey is called red, which of the following is used for washing clothes?
   A.) Honey
   B.) Butter
   C.) Red
   D.) Ink

Answer: Option 'D'

Ink

  • 36. If green is called red, red is called yellow, yellow is called blue, blue is called orange and orange is called green,  Then what is the colour of clear sky?
   A.) Blue
   B.) Yellow
   C.) Green
   D.) Red

Answer: Option 'B'

Yellow

  • 37. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code ?
   A.) 25413
   B.) 24153
   C.) 29530
   D.) 25430

Answer: Option 'B'

The alphabets are coded as shown :
P   A   L   E   R   T   H
2   1   3   4   5   9   0
So, P is coded as 2,
E as 4,
A as 1,
R as 5    and
L as 3.
Thus, the code for PEARL is 24153.

  • 38. If GIVE is coded as 5137 and BAT is coded as 924, how is GATE coded ?
   A.) 5247
   B.) 2547
   C.) 4247
   D.) 4547

Answer: Option 'A'

The alphabets are coded as shown :
G   I   V   E   B   A   T
5   1   3   7   9   2   4
So, G is coded as 5,
A as 2,
T as 4   and
E as 7.
Thus, the code for GATE is 5247.

  • 39. If in a certain language if ENTRY is coded as 12345 and STEADY is coded as 931785, then state which is the correct code for below word. TENANT
   A.) 956169
   B.) 312723
   C.) 196247
   D.) 352123

Answer: Option 'B'

The alphabets are Coded as shown :
E   N   T   R   Y   S   A   D
1   2   3   4   5   9   7   8
T is coded as 3
E as 1,
N as 2    and
A as 7.
So, TENANT is coded as 312723.

  • 40. If in a certain language if ENTRY is coded as 12345 and STEADY is coded as 931785, then state which is the correct code for below word. SEDATE
   A.) 918731
   B.) 814195
   C.) 954185
   D.) 614781

Answer: Option 'A'

The alphabets are Coded as shown :
E   N   T   R   Y   S   A   D
1   2   3   4   5   9   7   8
S is coded as 9,
E as 1,
D as 8,
A as 7    and
T as 3.
So, SEDATE is coded as 918731.

  • 41. In a certain code, '37' means 'which class' and '583' means 'caste and class'. What is the code for 'caste'?
   A.) 3
   B.) 7
   C.) 8
   D.) Either 5 or 8

Answer: Option 'D'

Either 5 or 8

  • 42. In a certain code, a number 13479 is written as AQFJL and 5268 is written as DMPN. How is 396824 wriitten in that code ?
   A.) QLPNKJ
   B.) QLPNMF
   C.) QLPNDF
   D.) QLPMNF

Answer: Option 'B'

In the given codes, the numbers are coded as shown :
1   3   4   7   9   5   2   6   8
A   Q   F   J   L   D   M   P   N
i.e., 3 as Q,
9 as L,
6 as P,
8 as N,
2 as M    and
4 as F.
So, 396824 is coded as QLPNMF.

  • 43. In a certain code, 15789 is written as AXBTC, 2346 is written as MPDU. How is 23549 written in that code ?
   A.) MPXDT
   B.) MPADC
   C.) MPXDC
   D.) MPXCD

Answer: Option 'C'

The numbers are coded as shown:

1 5 7 8 9 2 3 4 6
A X B T C M P D U

i.e., 2 as M,
3 as P,
5 as X,
4 as D   and
9 as C.
So, 23549 is coded as MPXDC.

  • 44. In a certain code, 15789 is written as XTZAL and 2346 is written as NPSU. How is 23549 written in that code ?
   A.) PNTSL
   B.) NPTUL
   C.) NPTSL
   D.) NBTSL

Answer: Option 'C'

The numbers are coded as shown:

1 5 7 8 9 2 3 4 6
X T Z A L N P S U

i.e., 2 as N,
3 as P,
5 as T,
4 as S   and
9 as L.
So, 23549 is coded as NPTSL.

  • 45. In a certain code, 33946 is coded as PPOAL and 1987 is coded as ROSE. How is 94678 coded in that code ?
   A.) POALE
   B.) REAPS
   C.) ROSEP
   D.) OALES

Answer: Option 'B'

The numbers are coded as shown:

3 9 4 6 1 8 7
P O A L R S E

i.e. 9 as O,
4 as A,
6 as L,
7 as E   and
8 as S.
So, 94678 is coded as OALES.

  • 46. If in a certain language, 943 is coded as BED and 12448 is coded as SWEET, how is 492311 coded in that language ?
   A.) EDSWBS
   B.) TSWBDD
   C.) EBWDSS
   D.) EBDSWE

Answer: Option 'C'

The numbers are coded as shown:

9 4 3 1 2 8
B E D S W T

i.e., 4 as E,
9 as B,
2 as W,
3 as D   and
1 as S.
So, 492311 is coded as EBWDSS.

  • 47. If white is called blue, blue is called red, red is called yellow, yellow is called green, green is called black, black is called violet and violet is called orange, what would be the colour of human blood ?
   A.) Yellow
   B.) Red
   C.) Green
   D.) Violet

Answer: Option 'A'

The colour of the human blood is 'red' ans as given, 'red' is called 'yellow'.
So, the colour of human blood is 'yellow'.

  • 48. If the animals which can walk are called swimmers, animals who crawl are called flying, those living in water are called snakes and those which fly in the sky are called hunters, then what will a lizard be called ?
   A.) Swimmers
   B.) Flying
   C.) Hunters
   D.) Snakes

Answer: Option 'B'

Clearly, a lizard crawls and the animals that crawl are called 'flying'.
So, 'lizard' is called 'flying'.

  • 49. If orange is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey and honey is called orange, which of the following is used for washing clothes ?
   A.) Ink
   B.) Orange
   C.) Butter
   D.) Soap

Answer: Option 'A'

Clearly, 'soap' is used for washing the clothes.
But, 'soap' is called 'ink'.
So, 'ink' is used for washing the clothes.

  • 50. If air is called green , green is called blue, blue is called sky, sky is called yellow, yellow is called water and water is called pink, then what is the color of clear sky ?
   A.) Yellow
   B.) Pink
   C.) Sky
   D.) Water

Answer: Option 'C'

The colour of clear sky is 'blue' and as given, 'blue' is called 'sky'.
So, the colour of clear sky is 'sky'.