Coding and Decoding Questions & Answers : Logical Reasoning

  • 51. In a certain code, '289' means 'read from paper'; '276' means 'tea from field' and '85' means 'wall paper'. Which of the following is the code for 'tea' ?
   A.) 2
   B.) 6
   C.) Either 2 or 6
   D.) Either 7 or 6

Answer: Option 'D'

In the first and second statements, the common digit is '2' and the common word is 'from'.
So, '2' is the code for 'from'.
In the first and third statements, the common code digit is '8' and the common word is 'paper'.
So, '8' is the code for 'paper'.
Clearly, in the second statements, either '7' or '6' may be the code for 'tea'.

  • 52. In a certain code, '289' means 'read from paper'; '276' means 'tea from field' and '85' means 'wall paper'. Which of the following is the code for 'paper' ?
   A.) 2
   B.) 8
   C.) 6
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

In the first and second statements, the common digit is '2' and the common word is 'from'.
So, '2' is the code for 'from'.
In the first and third statements, the common code digit is '8' and the common word is 'paper'. 
So, '8' is the code for 'paper'. As shown above, '8' is the code for 'paper'.

  • 53. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written ?
   A.) NQPTJHOJ
   B.) NQPTJOHJ
   C.) NQPTJOHI
   D.) NQTPJOHJ

Answer: Option 'B'

Each letter in the word is moved one step forward and the first letter of the group so obtained is put at the end, to obtain the code.

  • 54. If in a certain language, GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded in that code ?
   A.) EKNVDQ
   B.) HNQYGT
   C.) GKPVFQ
   D.) EMNXDS

Answer: Option 'D'

The first , third and fifth letters are each moved one step backward,
while the second, fourth and sixth letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

  • 55. If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded in that code ?
   A.) FZNJME
   B.) FBMJND
   C.) FZMHND
   D.) EALIME

Answer: Option 'D'

The second, fourth and sixth letters of the words remain unchanged,
while the first, third and fifth letters are each moved one step backward to obtain the corresponding letters of the code.

  • 56. If in a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD be written in the same code ?
   A.) FWNNCTF
   B.) FWNNBTE
   C.) FWMNCTF
   D.) FWNNCSF

Answer: Option 'A'

Each letter of the word is moved two steps forward to obtain the code.

  • 57. If in a certan language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM codedin that code?
   A.) PELBORM
   B.) RPBOELM
   C.) PELBROM
   D.) PRBOELM

Answer: Option 'A'

The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order, to obtain the code.

  • 58. If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code ?
   A.) EXOTLC
   B.) CITOXE
   C.) CXOTIE
   D.) COXITE

Answer: Option 'B'

The letters of the word are written in a reverse order to obtain the code.

  • 59. If HEATER is written as KBDQHO, how will you encode COOLER ?
   A.) FLIRHO
   B.) FRLIHO
   C.) ALRIHV
   D.) FLRIHO

Answer: Option 'B'

The first, third and fifth letters of the word are each moved three steps forward while the second, fourth and sixth letters are each moved three steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

  • 60. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code ?
   A.) GIRXVEP
   B.) GJRYVEP
   C.) GNFJKER
   D.) DFOUSBM

Answer: Option 'A'

Each letter of the word is moved four steps forward to obtain the code.

  • 61. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code ?
   A.) GJRYVEP
   B.) GIRXVEP
   C.) GNFJKER
   D.) DFOUSBM

Answer: Option 'B'

Each letter of the word is moved four steps forward to obtain the code.

  • 62. If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAMbe written in that code ?
   A.) ROAKNNM
   B.) ROKANAM
   C.) ROAAKNM
   D.) ROAKANM

Answer: Option 'C'

The word is fist written twice and the letters at the even positions in the word so obtained, from the code.

  • 63. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as
   A.) DBLODB
   B.) CAKNCA
   C.) CADMNO
   D.) CAKNIT

Answer: Option 'B'

Each letter of the word is moved four steps backward to obtain the code.

  • 64. If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code ?
   A.) JCLZ
   B.) GHIZ
   C.) GHIJ
   D.) JIGZ

Answer: Option 'D'

The first, second, third and fourth letters of the word are respectively moved two, four, six and eight letters forward to obtain the code.

  • 65. If TABLE is coded as GZYOV, how is JUICE coded ?
   A.) OZLFJ
   B.) QFRXV
   C.) QZHMT
   D.) HOFAD

Answer: Option 'B'

If in the word, a letter is the nth letter form the beginning of English alphabet, then in the code the corresponding letter is the nth letter from the end.

  • 66. In a code language, DISTANCE is written as IDTUBECN and DOCUMENT is written as ODDVNTNE. How is THURSDAY written in that language ?
   A.) DTVSTEYA
   B.) HTVSTYAD
   C.) HTVSYADS
   D.) HTVSTYDA

Answer: Option 'B'

The place of the first two letters and the sixth and eight letters of the word are interchanged,
while the third, fourth and fifth letters are each moved one step forward, to obtain the code.

  • 67. In a certain language, CHAMPION is coded as HCMAIPNO, how is NEGATIVE coded in that code ?
   A.) ENAGITEV
   B.) MGAETVIE
   C.) NEAGVEIT
   D.) EGAITEVN

Answer: Option 'A'

The letters of the word are reversed in order, taking two at a time, to obtain the code.

  • 68. If PEOPLE is coded as PLPOEE, how is TREND coded ?
   A.) TRDNE
   B.) TNERD
   C.) DNERT
   D.) TREDN

Answer: Option 'B'

The first and the last letters of the word remain unchanged, while the second and second last, third and third last so on are interchanged, to obtain the code.

  • 69. In a certain code, PAPER is written as SCTGW. How is MOTHER written in that code ?
   A.) ORVLGW
   B.) PQXJJT
   C.) PQXKJV
   D.) PQVJGT

Answer: Option 'B'

The first, third and fifth letters of theword are respectively moved three, four and five steps forward,
while the letters at even positions are each moved two steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

  • 70. In a certain code, SUBSTITUTION is written as ITSBUSNOITUT. How is DISTRIBUTION written in that code ?
   A.) IRTSIDNOITUB
   B.) IRTSIDNOIBUT
   C.) IRTDISNOIUTB
   D.) IRTDISNOITUB

Answer: Option 'A'

First, the first six letters an then the last six letters are written in a reverse order to obtain the code

  • 71. If DELHI is coded as CCIDD, how would you encode BOMBAY?
   A.) AJMTVT
   B.) AMJXVS
   C.) MJXVSU
   D.) WXYZAX

Answer: Option 'B'

AMJXVS

  • 72. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER What is the code for FRACTION?
   A.) CARFTINO
   B.) FRACNOIT
   C.) CARFTION
   D.) CARFNOIT

Answer: Option 'D'

CARFNOIT

  • 73. In a certain code, PAPER is written as SCTGW. How is MOTHER written in that code?
   A.) ORVLGW
   B.) PQVJGT
   C.) PQXJJT
   D.) PQXKJV

Answer: Option 'C'

PQXJJT

  • 74. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded?
   A.) 5279431
   B.) 5978213
   C.) 8251896
   D.) 8543691

Answer: Option 'C'

8251896

  • 75. If AT=20, BAT=40, then CAT will be equal to
   A.) 30
   B.) 50
   C.) 60
   D.) 70

Answer: Option 'C'

60



Coding and Decoding Download Pdf