Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam

  • 101. A digitising tablet can be used for? 
   A.) Tracing diagrams
   B.) Printing letters
   C.) Reading barcodes
   D.) Playing

Answer: Option 'A'

​Tracing diagrams

  • 102. Third generation computers
   A.) Were the first to use built-in error detecting device
   B.) Used transistors instead of vacuum tubes
   C.) Were the first to use neural network
   D.) None of these

Answer: Option 'D'

None of these

  • 103. Which of the following is a pointing device?
   A.) Hard disk
   B.) CD-ROM drive
   C.) Touch screen used for computer input.
   D.) RAM

Answer: Option 'C'

​Touch screen used for computer input.

  • 104. A Winchester disk is a
   A.) Removable disk
   B.) Flexible disk
   C.) Disk stack
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

​Disk stack

  • 105. A computer can be defined as an electronic device that can be(choose the most precise definition):
   A.) carry out arithmetical operation
   B.) Accept and process data using a set of stored instructions
   C.) carry out logical function
   D.) present information on.a VDU

Answer: Option 'B'

Accept and process data using a set of stored instructions

  • 106. What would be the best way to move around a 3D environment?
   A.) Use a tracker ball
   B.) Use a keyboard.
   C.) Use a space mouse
   D.) Use Joystick

Answer: Option 'C'

​Use a space mouse

  • 107. The Central Processing Unit:
   A.) is operated from the control panel.
   B.) is controlled by the input data entering the system 
   C.) controls all input, output and processing.
   D.) controls the auxiliary storage unit

Answer: Option 'C'

controls all input, output and processing.

  • 108. What input device can be used for marking 
   A.) Optical mark reader
   B.) Bar code reader
   C.) Mouse a multiple choice test?
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

​Optical mark reader

  • 109. Computer follows a simple principle called GIGO which means: 
   A.) garbage in garbage out
   B.) garbage input good output
   C.) great instructions great output
   D.) good input good output.

Answer: Option 'A'

​garbage in garbage out

  • 110. What input device could tell you the price of?
   A.) Mouse a bar of chocolate?
   B.) Optical mark reader
   C.) Bar code reader 
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

​Bar code reader 

  • 111. The term 'baud' is a measure of the: 
   A.) memory capacity
   B.) speed at which data travels over the communication line
   C.) instruction execution time
   D.) all of the above

Answer: Option 'B'

speed at which data travels over the communication line

  • 112. A computer can be defined as an electronic device that can be(choose the most precise definition):
   A.) carry out arithmetical operation
   B.) Accept and process data using a set of stored instructions
   C.) carry out logical function
   D.) present information on.a VDU

Answer: Option 'B'

​Accept and process data using a set of stored instructions

  • 113. Where would you find a magnetic strip?
   A.) Speakers
   B.) Credit card
   C.) Smart card
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​Credit card

  • 114. The Central Processing Unit:
   A.) is operated from the control panel.
   B.) is controlled by the input data entering the system 
   C.) controls all input, output and processing.
   D.) controls the auxiliary storage unit

Answer: Option 'C'

​controls all input, output and processing.

  • 115. Hard copy is a term used to describe...?
   A.) Printed output
   B.) Writing on a hard board
   C.) Storing information on the hard disk
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

Printed output

  • 116. Computer follows a simple principle called GIGO which means: 
   A.) garbage in garbage out
   B.) garbage input good output
   C.) good input good output.
   D.) great instructions great output

Answer: Option 'A'

​garbage in garbage out

  • 117. The term 'baud' is a measure of the: 
   A.) memory capacity
   B.) speed at which data travels over the communication line
   C.) instruction execution time
   D.) all of the above

Answer: Option 'B'

​speed at which data travels over the communication line

  • 118. What do the abbreviations VAB stand for?
   A.) Voice activated broadcasting
   B.) Visual audio board 
   C.) Voice answer back
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

Voice answer back

  • 119. What are the individual dots which make up a picture on the monitor screen called?
   A.) Coloured spots
   B.) Pixies 
   C.) Pixels
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Pixels

  • 120. A bootstrap is:
   A.) a memory device
   B.) a device to support the computer
   C.) an error correction technique
   D.) a small initialisation program to start up a computer

Answer: Option 'D'

a small initialisation program to start up a computer

  • 121. A daisy wheel is a type of...?
   A.) Storage device
   B.) Pointing device
   C.) Printer
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

​Printer

  • 122. Factory production lines can be automated using...? 
   A.) Machine tools
   B.) VDUs
   C.) Plotters
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

​VDUs

  • 123. Which of the following is not hardware:
   A.) Magnetic tape
   B.) Printer 
   C.) Assembler
   D.) VDU terminal

Answer: Option 'C'

​Assembler

  • 124. Pick out the wrong definition :
   A.) EDP- acronym for Electronic Data Processing
   B.) COBOL-a language used for business data processing
   C.) Access time-time needed to access the output
   D.) Control unit - heart of a computer.

Answer: Option 'C'

​Access time-time needed to access the output

  • 125. A set of rules that computer on a network use to commu-nicate with each other are called
   A.) Protocol
   B.) Regulations
   C.) Rules
   D.) Netiquettes

Answer: Option 'A'

​Protocol



Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam Download Pdf