Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam

  • 26. What is the purpose of the query in the database?
   A.) input data
   B.) output results 
   C.) sort data
   D.) all of the above

Answer: Option 'D'

A query is a request for data or information from a database table or combination of tables.a number of query languages have been developed for different database engines and purposes, but SQL is by far the most ubiquitous and well-known.

  • 27. A handheld device that allows you to control your computer without typing instructions from a keyboard is known as_______.  
   A.) Tablet 
   B.) PDA
   C.) Mouse 
   D.) Mike 

Answer: Option 'C'

A mouse is a handheld device that allows you to control your computer without typing the instructions from the keyboard. By using a mouse, you can select icons, open programs, and select, commands, present in a program by moving the pointer.     

  • 28. The cell accepts your typing as its contents, if you press
   A.) Enter
   B.) Ctrl + Enter
   C.) Tab
   D.) Insert

Answer: Option 'A'

​Enter

  • 29. What type of a database is multidimensional, providing layers to tables?
   A.) Multidimensional
   B.) Network
   C.) Hierarchical 
   D.) Data warehouse

Answer: Option 'D'

A data warehouse is constructed by integrating data from multiple heterogeneous sources. It supports analytical reporting, structured and/or ad hoc queries and decision making.

  • 30. Who invented the machine to add numbers quickly and accurately? 
   A.) Joseph Marie Jacquard 
   B.) Gottfried Wilhelm von Leibniz 
   C.) Blaise Pascal 
   D.) Herman Hollerith 

Answer: Option 'C'

In 1642, Blaise Pascal developed a machine that was used to perform additions quickly and accurately. This machine was called the adding machine or Pascaline.  

  • 31. Which of the following bypasses the print dialog box when printing individual slides or an entire presentation?
   A.) File, print preview
   B.) Print button
   C.) File, print
   D.) Ctrl + p

Answer: Option 'B'

Print button

  • 32. Which term refers to the extent of detail provided in information? For instance, some information may provide summary information while others may provide a great amount of detail?
   A.) Information Depth 
   B.) Aggregate Data
   C.) Information Granularity 
   D.) Data Detail

Answer: Option 'C'

The level of detail considered in a model or decision making process. The greater the granularity, the deeper the level of detail. Granularity is usually used to characterize the scale or level of detail in a set of data.

  • 33. Which output device transfers processed information into a printed page?  
   A.) Scanner 
   B.) Printer 
   C.) Monitor 
   D.) CD-ROM 

Answer: Option 'B'

Printers transfers processed information into printed page. Different types of printer are Ink Jet, Laser, drum etc. 

  • 34. To add a header or footer to your handout, you can use the
   A.) title master
   B.) slide master
   C.) handout master
   D.) All of these

Answer: Option 'C'

​handout master

  • 35. What is the term used to depict aged information systems that are technologically out-of-date?
   A.) Outdated information systems 
   B.) Obsolete systems
   C.) Archaic systems 
   D.) Legacy information systems

Answer: Option 'D'

A legacy system is an old method, technology, computer system, or application program, "of, relating to, or being a previous or outdated computer system."

  • 36. Which of the following units performs the arithmetic tasks (such as addition, subtraction, multiplication and division) and logical operations?  
   A.) Input unit 
   B.) Control unit 
   C.) Arithmetic Logic Unit (ALU) 
   D.) Storage unit 

Answer: Option 'C'

Arithmetic Logic Unit (ALU) performs arithmetic and logical operations. On the other hand, control unit extracts instructions from the computer memory, decodes and executes instructions, and takes help of the ALU if required. Storage unit or memory unit is used to store the data, while the input is used to enter data into the computer. 

  • 37. Which of the following is a subset of a data warehouse?
   A.) Relational database 
   B.) OLAP
   C.) Intelligent Agent 
   D.) Data mart

Answer: Option 'D'

The data mart is a subset of the data warehouse and is usually oriented to a specific business line or team. Whereas data warehouses have an enterprise-wide depth, the information in data marts pertains to a single department.

  • 38. What converts high-level languages into machine language?  
   A.) Complier 
   B.) Assembler 
   C.) Operating System 
   D.) CPU 

Answer: Option 'A'

A complier is used to translate a program written in a high-level language to a machine language by compiling the entire program in one go. 

  • 39. Which of the following will not advance the slides in a slide show view?
   A.) Esc key
   B.) Spacebar
   C.) Enter key
   D.) Mouse button

Answer: Option 'A'

​Esc key

  • 40. What part of the database stores information about the data?
   A.) Data dictionary 
   B.) Data depository
   C.) Data warehouse 
   D.) Administrative data systems

Answer: Option 'A'

A set of information describing the contents, format, and structure of a database and the relationship between its elements, used to control access to and manipulation of the database. 

  • 41. What term refers to your ability to connect to the internet and your company from a wireless device?
   A.) Net services 
   B.) Push technology
   C.) Pull technology 
   D.) Mobile computing

Answer: Option 'D'

Mobile Computing is a technology that allows transmission of data, voice and video via a computer or any other wireless enabled device without having to be connected to a fixed physical link.  

  • 42. When two companies are linked together by computers and they send business transactions through these computers, they are probably using _____.
   A.) Digital wallets 
   B.) Electronic data interchange
   C.) B2C 
   D.) Smart cards

Answer: Option 'B'

Electronic Data Interchange (EDI) is the electronic interchange of business information using a standardized format; a process which allows one company to send information to another company electronically rather than with paper. Business entities conducting business electronically are called trading partners.

  • 43. Which of the following electronic devices processes data, converting it into information? 
   A.) Computer 
   B.) Memory 
   C.) Case 
   D.) Stylus 

Answer: Option 'A'

A computer is an electronic device that accepts and stores data input, processes the data input, and returns as information.

  • 44. The most familiar output device for the micro computers is
   A.) screen
   B.) TV
   C.) printer
   D.) monitor

Answer: Option 'D'

monitor

  • 45. In network topology, all devices on a network are connected to a single continuous cable called   
   A.) Star 
   B.) Ring 
   C.) Bus 
   D.) Tree 

Answer: Option 'C'

The bus topology is also known as linear topology. This type of topology was used in traditional data communication networks. In this topology, a host located at one end of the bus (or the central node) communicates with all the other nodes attached along its length.   

  • 46. What term refers to the small web page that opens automatically with an ad when you visit some web sites?
   A.) Marketing page 
   B.) I-ad
   C.) Affiliate ad 
   D.) Pop-up ad

Answer: Option 'D'

Pop up ads are advertisements that show up in a new browser window.

  • 47. A term for retrieving software or other files on your computer from a computer network or Internet. 
   A.) Upload 
   B.) Download 
   C.) Sharing 
   D.) Mailing 

Answer: Option 'B'

Download refers to the process of obtaining software or other files on your computer from a computer network or the Internet.  

  • 48. Name the network that is geographically distributed in a small area. For example, it allows connection among computers of two separate departments in a building.  
   A.) LAN 
   B.) WAN 
   C.) TCP/IP 
   D.) OSI 

Answer: Option 'A'

LAN is a privately owned network of an organisation. It is used to connect a computer with additional hardware, such as a printer, at home or in office. The range of LAN is restricted to a few kilometers only. It is more reliable and better speed for small area. 

  • 49. Database management systems are intended to:
   A.) eliminate data redundancy
   B.) establish relationship among different records in different files
   C.) manage file access
   D.) all of the above

Answer: Option 'D'

A database management system (DBMS) is system software for creating and managing databases. The DBMS provides users and programmers with a systematic way to create, retrieve, update and manage data.

  • 50. The data dictionary tells the DBMS____?
   A.) What files are in the Database
   B.) What attribute are possessed by the data
   C.) What these files contain
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

A set of information describing the contents, format, and structure of a database and the relationship between its elements, used to control access to and manipulation of the database.

Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam Download Pdf