Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam

  • 51. Operating system that allows only one user to work on a computer at a time is known as 
   A.) Single user operating system 
   B.) Multiuser operating system 
   C.) Single tasking operating system 
   D.) Multitasking operating system 

Answer: Option 'A'

Single user operating system allows only one user to work on a computer at a time. An example of single user operating system is MS-DOS. 

  • 52. Which of the following is the organized collection of large amount of interrelated data stored in a meaningfully way used for manipulation and updating?   
   A.) Database
   B.) File
   C.) Folder
   D.) Data-mining

Answer: Option 'A'

A database is a collection of information that is organized so that it can easily be accessed, managed, and updated.

  • 53. What acts as master software that works as a mediator between a computer user and the hardware of a computer?  
   A.) Application Program 
   B.) Hardware 
   C.) Software 
   D.) Operating system 

Answer: Option 'D'

Operating system provides an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilise hardware resources efficiently.  

  • 54. In which process, each program is split into fixed size program components called pages?  
   A.) Multitasking 
   B.) Logging on 
   C.) Paging 
   D.) Scheduling 

Answer: Option 'C'

Paging is a process in which each program is split into fixed size program components called pages. Some pages of it are loaded in the main memory, depending upon the storage availability and requirement to execute program. 

  • 55. What kind of programming language is Java?
   A.) Object-oriented programming language
   B.) Relational programming language
   C.) Sixth-generation programming language
   D.) Database management programming language

Answer: Option 'A'

Object-oriented programming language

  • 56. Formatting a disk results in all the data being?
   A.) Saved to the disk
   B.) Copied from the disk
   C.) Deleted from the disk
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

​Deleted from the disk

  • 57. What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?
   A.) I-Journal
   B.) Podcast
   C.) ASP
   D.) Blog

Answer: Option 'D'

Blog

  • 58. What is a common medium used for thieves to steal others' identities? 
   A.) Telephone
   B.) Pick pocketing
   C.) Burglary
   D.) Email

Answer: Option 'D'

Email

  • 59. Application software?
   A.) Is used to control the operating system
   B.) Is designed to help programmers
   C.) Performs specific task for computer users
   D.) Is used for making design only

Answer: Option 'C'

​Performs specific task for computer users

  • 60. A set of instruction telling the computer what to do is called? 
   A.) Mentor
   B.) instructor
   C.) compiler
   D.) program

Answer: Option 'D'

program

  • 61. A __________ is anything that can cause harm. 
   A.) vulnerability
   B.) redundancy
   C.) Spam
   D.) threat

Answer: Option 'D'

threat

  • 62. A __________ is a small program embedded inside of a GIF image. 
   A.) web bug
   B.) cookie
   C.) spyware application
   D.) spam

Answer: Option 'A'

​web bug

  • 63. When you save an Microsoft Access project, what file format do you use?
   A.) .adp
   B.) .Xml
   C.) .mbd
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

​.adp

  • 64. To select a column the easiest method is to?
   A.) double click any cell in the column
   B.) drag from the top cell in the column to the last cell in the column
   C.) click the column heading
   D.) click the row heading

Answer: Option 'C'

click the column heading

  • 65. Which input device cannot be used to work in MS Office?
   A.) Scanner
   B.) Mouse
   C.) Keyboard
   D.) Joy stick

Answer: Option 'D'

Joy stick

  • 66. A Proxy server is used for which of the following?
   A.) To provide security against unauthorized users
   B.) To process client requests for web pages
   C.) To provide TCP/IP
   D.) To process client requests for database access

Answer: Option 'B'

​To process client requests for web pages

  • 67. Which process check to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
   A.) Booting 
   B.) Processing 
   C.) Saving 
   D.) Editing 

Answer: Option 'A'

Booting 

  • 68. What is the main folders on a storage device called?
   A.) Platform 
   B.) interface 
   C.) Root directory 
   D.) Device driver 

Answer: Option 'C'

Root directory 

  • 69. The name that the user give to a document is referred to as?
   A.) Name given 
   B.) Document given 
   C.) File name 
   D.) Document identify 

Answer: Option 'C'

File name 

  • 70. Information in a database is typically stored in this, which consists of vertical columns and horizontal rows?
   A.) Field 
   B.) Record 
   C.) Table 
   D.) File 

Answer: Option 'C'

Table 

  • 71. If a new device is attached to a computer, such as a printer or scanner, its ______ must be installed before the device can be used.
   A.) buffer  
   B.) driver    
   C.) pager
   D.) server  

Answer: Option 'B'

​driver    

  • 72. Allocation of a resources in a time dependent fashion to several program simultaneously called
   A.) multi user
   B.) multi tasking
   C.) time sharing
   D.) Multiproggraming

Answer: Option 'C'

time sharing

  • 73. The software that allows users to surf the Internet is called a/an 
   A.) Search engine
   B.) Internet Service Provider (ISP)
   C.) Multimedia application
   D.) Browser

Answer: Option 'D'

Browser

  • 74. The ________ becomes different shapes depending on the task you are performing.
   A.) Active tab
   B.) Insertion point
   C.) Mouse pointer
   D.) Ribbon

Answer: Option 'C'

​Mouse pointer

  • 75. A tuple is a
   A.) column of a table
   B.) two-dimensional table
   C.) row of a table
   D.) key of a table

Answer: Option 'A'

​column of a table

Computer Quiz For Bank Exam 2019 For SBI/IBPS Exam Download Pdf