Current Affairs for APPSC Groups Quiz Set - 2

  • 26. Which City topped and won the Swachhata Excellence Awards 2019?
   A.) Alappuzha of Kerala
   B.) Ambikapur of Chhattisgarh
   C.) Kumbakonam of Tamil Nadu
   D.) Raigarh of Chhattisgarh

Answer: Option 'D'

Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) cities and municipal corporations of Raigarh (1st prize), Ambikapur (2nd prize) and Kumbakonam (3rd prize) won the top Swachhata Excellence Awards 2019. The prizes were awarded by Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) at the Shehri Samridhi Utsav, an initiative organized by MoHUA in New Delhi.

  • 27. Under the Short-Term Training (STT) of the PMKVY,25.25 lakh candidates have been trained.PMKVY Stands for?
   A.) Pradhan Mantri Kshetra Vikas Yojna
   B.) Pradhan Mudra Khanij Vikas Yojna
   C.) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna
   D.) Pradhan Mudra Kaushal Vikas Yojna

Answer: Option 'C'

25.25 lakh candidates,out of the 37.32 lakh (aprrox.), have been trained under the Short-Term Training (STT)of the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna (PMKVY). Similarly, 11.27 lakhunder Recognition of Prior Learning (RPL) and 0.8 lakh under Special Project in various sectors across India.‘Skill Loan Mission’ has been launched by the Government to support youth by providing loan facility to individuals who wish to enrol for the skill development courses, as per the Skill Loan eligibility criteria.All the member banks of the Indian Banking Association (IBA) and other banking and financial institutions, including Micro Finance Institutions, regulated by the Reserve bank of India (RBI) are applicable for the Skill Loan Scheme.The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship’s lead bank, ‘Bank of India’ is the first bank to notify and implement the scheme.Loans are available in the range of Rs 5000 to Rs 15,000.In the financial year 2017-18, total amount of Rs 29.06 crore was disbursed against 3551 accounts, and during 2018-19 (till Dec 18), Rs 19.46 crore against 2429 accounts.

  • 28. Who won the Female Player of the Year in International Hockey Federation’s (FIH) Players of the Year for 2018?
   A.) Caroline Ouellette
   B.) Eva de Goede
   C.) Meghan Duggan
   D.) Hilary Knight

Answer: Option 'B'

Eva de Goede, 29, was named the Female Player of the Year in the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018 on 14th February 2019.

  • 29. Which film won the Best Film in the 72nd British Academy of Film and Television Arts Awards?
   A.) Spiderman : into the Spider-verse
   B.) The Favourite
   C.) 73 Cows
   D.) Roma

Answer: Option 'D'

Netflix drama ‘Roma’ won the best film prize along with director, Alfonso Cuaron and co-stars Olivia Colman and Rachel Weisz won in their respective categories.

  • 30. Who was the first female driver to win MRF Challenge title in Chennai?
   A.) Alice Powell
   B.) Jamie Chadwick
   C.) Abbie Eaton
   D.) Vicky Piria

Answer: Option 'B'

Jamie Chadwick from Bath, England made history by becoming the fist female driver to win the MRF challenge title after scoring a triple win in the final round in Chennai.Chadwick won 3 out of the 5 races to close an 18-point margin in Max Defourny of Germany.Chadwick won 6 out of 15 races in the series which had stated in November and included events in Dubai and Bahrain.

  • 31. Arthur van Doren won the Male Player of the Year in the International Hockey Federation’s Players of the Year for 2018.He belongs to which country?
   A.) Australia
   B.) Iceland
   C.) Belgium
   D.) Netherland

Answer: Option 'C'

Arthur van Doren, 24, won the Male Player of the Year award for the second year in a row. He was one of four Belgian winners in the FIH Hockey Stars Awards for 2018.Last year, van Doren won both the Player and Rising Star of the Year Awards.

  • 32. Name the Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise,that held recently in Jaipur, Rajasthan?
   A.) Exercise ’Vijay Prahar’
   B.) Exercise ’Shakti’
   C.) Exercise ’ Rahat ’
   D.) Exercise ’Indra’

Answer: Option 'C'

On 12th February 2019, Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise `Exercise Rahat´ concluded in Jaipur, Rajasthan. It was demonstrated in Jaipur, Kota and Alwar in Rajasthan. Indian Army was represented by Jaipur based Sapta Shakti Command. Representatives from Armed Forces, National Disaster Management Response Mechanism (NDMRM), SDMA Rajasthan and DLMAs participated in the exercise.With a view to cooperate efforts for humanitarian assistance and Disaster Relief operations NDMA coordinated the exercise.The exercise was conducted in three places, in Jaipur it was in the form of a table top exercise and at Kota and Alwar it demonstrated on-ground capability and coordination among various stakeholders.

  • 33. Who won the Martin Ennals Award 2019,International human rights prize in Geneva Switzerland?
   A.) Abdul Cordoba Berrio
   B.) Abdul Aziz Muhamat
   C.) Eren Keskin
   D.) Marino Cordoba Berrio

Answer: Option 'B'

Sudanese refugee, Abdul Aziz Muhamat, who spent 5 years in Australian detention centre on Manus Island in Papua New Guinea, was given the Martin Ennals Award 2019 in Geneva, Switzerland, for exposing “the very cruel asylum seeker policy of the Australian Government”. He said that his name was stripped off and he was referred to as number- QNK002 and prisoners were fed through a chain-link fence and treated worse than animals.It was the first time that the prize focused on the plight of refugees and awarded to someone who has suffered violations due to the policies of a Western nation.

  • 34. What was the theme of the National Conference on Unani Medicine held in New Delhi,on the sidelines of Unani day observed on 11th February,2019?
   A.) Unani Medicine for Families, education and well-being
   B.) Unani Medicine for Public Health
   C.) Unani Medicine for Families, healthy lives and sustainable future
   D.) Unani Medicine for Families for all ages

Answer: Option 'B'

On February 11,2019,Dr. Najma Heptulla, Governor of Manipur, inaugurating the two-day National Conference on Unani Medicine organized by the Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM) in New Delhi. This conference was held as a part of 3rd Unani Day celebration .Theme of the conference was ‘Unani Medicine for Public Health’.Unani Day on 11th February every year,is celebrated to mark the birth anniversary of Hakim Ajmal Khan .

  • 35. Name the Music legend who was awarded with India’s highest civilian award,Bharat Ratna posthumously in the year 2019?
   A.) Bhupen Hazarika
   B.) Kishori Amonkar
   C.) M Balamurali Krishna
   D.) Annapurna Devi

Answer: Option 'A'

Tej Hazarika, son of famed Assamese singer-composer Bhupen Hazarika, has said he has been invited by the Indian government to accept the Bharat Ratna on behalf of his late father and it will be his “tremendous honour” to receive the country’s highest civilian award. The Government of India has graciously extended me an invitation to accept the Bharat Ratna for my father. He sacrificed much and devoted selflessly to the cause of a united and progressive India and now he is being recognized for that with this well-deserved award

  • 36. Who won the Player of the Series in the T20I series played between New zealand and India?
   A.) Martin Guptill
   B.) Rohit Sharma
   C.) Ross Taylor
   D.) Tim Seifert

Answer: Option 'D'

New Zealand won the Twenty20 International (T20I) 3-match series at Seddon Park Ground, Hamilton, New Zealand beating India won the series.New Zealand’s wicket keeper-batsman, Tim Seifert, won the player of the series award. He scored 138 runs at a strike-rate of 173.75 and an average of 46.33 on the 3 matches. He also picked 3 catches as the wicketkeeper.

  • 37. Tapsee Pannu appointed as brand ambassador of which organization?
   A.) PepsiCo’s Mountain Dew
   B.) PepsiCo’s Gatorade
   C.) PepsiCo’s Kurkure
   D.) PepsiCo’s LAY’S

Answer: Option 'C'

Bollywood actress Tapsee Pannu is signed as the brand ambassador the snack brand ‘Kurkure’ owned by PepsiCo. A television campaign was also launched by Kurkure to introduce the new brand positioning ‘Khayal toh chatpata hai’ celebrating the progressive thinking the young Indian homemakers in traditional Indian families and the breaking conventional barriers.This is the first time that the brand has attempted to include a social message with its product’s marketing.

  • 38. National Productivity Council (NPC) Celebrates National Productivity Week from ____________________?
   A.) February 10 to February 16
   B.) February 12 to February 18
   C.) February 8 to February 14
   D.) February 6 to February 12

Answer: Option 'B'

On 12th February 2019, National Productivity Council (NPC) has commemorated its 61st Foundation Day as Productivity Day. NPC is celebrating National Productivity Week from 12th Feb to 18th Feb, 2019.The theme of this year’s Productivity Day is “Circular Economy for Productivity and Sustainability”.This is to signify a distinctive opportunity for circular business representative models for ‘Make-Use-Return’ for further economic prospects and revitalization of materials. The inauguration was organized to discuss the challenges, problems and repercussions from the execution of the circular economy which will augment productivity and create jobs. During the Productivity Week, workshops were organized in New Delhi and seminars were organized by regional Directorate of NPC at Kolkata, Guwahati, Chennai, Chandigarh and Bhubaneswar. National Productivity council is going to play a vital role in achieving the growth target to raise the Indian Economy to the level of USD 5 trillion by 2025 and USD 10 trillion by 2035.

  • 39. Who became the first Indian Woman Flight Engineer?
   A.) Hina Jaiswal
   B.) Arunima Sinha
   C.) Roshini Sharma
   D.) Shila Dawre

Answer: Option 'A'

Flight Lieutenant Hina Jaiswal from Chandigarh, became the First Indian Woman Flight Engineer of the Indian Air Force(IAF). She was commissioned in the IAF’s engineering branch in 2015 and completed the 6-month Flight Engineer course from the 112 Helicopter Unit attached to the Air Force Station in Yelahanka, Bengaluru.The Flight Engineer branch was opened to women officers in 2018.

  • 40. Name the Annual Exercise carried out by Indian Army at Deolali Camp near Nashik?
   A.) Exercise Sampriti
   B.) Exercise Mitra Shakti
   C.) Exercise Shatrujeet
   D.) Exercise Topchi

Answer: Option 'D'

Indian army demonstrated its artillery firepower, aviation and surveillance capacity at the annual ‘Exercise Topchi’ at Deolali Camp near Nashik.The latest ultra-light Howitzer M-777, self-propelled gun K-9 Vajra and indigenous Swathi weapon-locating radar was demonstrated.The aviation assets showcased were the indigenous advanced light helicopter, light combat helicopter, Cheetah & Chetak helicopters.

  • 41. UN Secretary-General Appointed Chandramouli Ramanathan of India to which of the following post?
   A.) Head of Programme Planning
   B.) President for Programme Planning
   C.) High Commissioner
   D.) Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning

Answer: Option 'D'

Chandramouli Ramanathan of India was appointed as the Controller, Assistant Secretary-General for Programme Planning, Finance and Budget in the Department of Management Strategy, Policy and Compliance by United Nations Secretary-General António Guterres, on 14th February 2019. Mr. Ramanathan has led high level management initiatives, including implementation of IPSAS(International Public Sector Accounting Standards) and Umoja(the United Nations Enterprise Resource Planning solution).

  • 42. Who will be taking over the Chair of the African Union (AU) in 2020 after Egypt’s President Abdel Fattah el-Sisi term ends?
   A.) South Africa’s President, Cyril Ramaphosa
   B.) Russia’s President Vladimir Putin
   C.) Egypt’s President Abdel Fattah el-Sisi
   D.) Libya’s President Mohammed Magariaf

Answer: Option 'A'

South Africa’s President, Cyril Ramaphosa, will be taking over as the Chair of the African Union (AU) in 2020 after Egypt’s President Abdel Fattah el-Sisi completes his term.

  • 43. Who was appointed as the CEO of Indeed?
   A.) Rony Kahan
   B.) Paul Forster
   C.) Chris Hyams
   D.) John Christopher

Answer: Option 'C'

Indeed, the world’s number one job site, has named its president, Chris Hyams, as its new CEO, effective April 1. He will replace Hisayuki “Deko” Idekoba, who has served in that role since October 2013.

  • 44. Which animal is named as the Mascot for National Games 2022 that is to be held in Meghalaya?
   A.) Sangai
   B.) Tiger
   C.) Clouded Leopard
   D.) Hillock Gibbon

Answer: Option 'C'

The Sports and Youth Ministry in the meeting of Executive Committee of the National Games 2022 has chosen the ‘Smiling Clouded Leopard’ to be the Mascot for the National Games 2022. Meghalaya will host the 2022 National Games, which is coinciding with its 50 years of statehood.Clouded Leopard is among the wild cats that live throughout the forests of Garo, Khasi and Jaintia Hills.The meeting has decided that an open completion would be held to design a smiling clouded leopard that will be used as the mascot for the national Games.