Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 4

  • 26. The National Institute of Advanced Studies (NIAS) is located in which city?
   A.) New Delhi
   B.) Bengaluru
   C.) Kolkata
   D.) Mumbai

Answer: Option 'B'

Bengaluru

  • 27. Which among the following options is not correct?
   A.) Indira Sagar Dam is built across the Krishna river
   B.) Hirakud Dam is built across the Mahanadi River
   C.) Bhakra Dam is situated on the Sutlej River
   D.) Sardar Sarovar Dam is situated on the Narmada river

Answer: Option 'A'

Indira Sagar Dam is built across the Krishna river
The Indira Sagar Dam is a multipurpose project of Madhya Pradesh on the Narmada River at Narmada Nagar, Mundi in the Khandwa district of Madhya Pradesh in India. 

  • 28. Durand Line is the line demarcating the boundaries of Pakistan and ________
   A.) Turkey
   B.) Bangladesh
   C.) Afghanistan
   D.) Pakistan

Answer: Option 'C'

Afghanistan

  • 29. Pandit Deen Dayal Upadhyay Airport is located in which of the following cities?
   A.) Pune
   B.) Agra
   C.) Faridabad
   D.) ??????

Answer: Option 'B'

Pandit Deen Dayal Upadhyay Airport is a military airbase and public airport serving the city of Agra.

  • 30. The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has begun recently in ___________.
   A.) Kuala Lumpur
   B.) Ipoh
   C.) Jakarta
   D.) Sofia

Answer: Option 'B'

The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament begins in the Malaysian city of Ipoh. Six nations – India, hosts Malaysia, defending champions England, Australia, Argentina and Ireland – are taking part in the tournament.

  • 31. Which of the following country has topped the medal tally in the Asian Wrestling championship 2018?
   A.) USA
   B.) Indonesia
   C.) China
   D.) Japan

Answer: Option 'C'

China

  • 32. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. MCLR stands for _____________.
   A.) Manufacturing Cost of Funds based Lending Rates
   B.) Marginal Cost of Funds based Lending Rates
   C.) Marginal Currency of Funds based Lending Rates
   D.) Manufacturing Cost of Finance based Lending Rates

Answer: Option 'B'

Marginal Cost of Funds based Lending Rates

  • 33. The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held recently in ____________.
   A.) Chandigarh
   B.) New Delhi
   C.) Mumbai
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'B'

The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in New Delhi. It was hosted by Public Procurement Division (PPD) of Ministry of Finance and All India Management Association (AIMA).

  • 34. John Mahoney passed away after brief illness in Chicago at the age of 77. He was famous ___________.
   A.) Politician
   B.) Actor
   C.) Film Director
   D.) Stand Up Comedian

Answer: Option 'B'

Actor

  • 35. The Prag Mahal Palace is located in which state?
   A.) Gujarat
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Punjab
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'A'

The Prag Mahal is a 19th-century palace located next to the Aina Mahal in Bhuj, Gujarat

  • 36. The Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) is headquartered at ___________
   A.) London, United Kingdom
   B.) Paris, France
   C.) Washington D.C., United States
   D.) Beijing, China

Answer: Option 'B'

The Organisation for Economic Co-operation and Development is an intergovernmental economic organisation with 35 member countries, founded in 1961 to stimulate economic progress and world trade.

  • 37. What is the constituency of the Union Cabinet Minister of Information and Broadcasting?
   A.) Madhya Pradesh Rajya Sabha
   B.) Lucknow, Uttar Pradesh
   C.) Gujarat Rajya Sabha
   D.) Pilibhit, Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Smriti Zubin Irani is currently the Cabinet Minister of Textiles and Information and Broadcasting. Irani is a Member of Parliament, being elected to the Rajya Sabha from the state of Gujarat. 

  • 38. Ravi Shankar Prasad is the union minister of which portfolio?
   A.) Ministry of Railways  
   B.) Ministry of Law & Justice
   C.) Ministry of Social Justice & Empowerment
   D.) Ministry of Civil Aviation

Answer: Option 'B'

Ministry of Law & Justice

  • 39. Karman kaur Thandi is related to which of the following sports?
   A.) Cricket
   B.) Tennis
   C.) Badminton
   D.) Hockey

Answer: Option 'B'

Tennis

  • 40. Amarkantak thermal Power plant situated in which of the following Indian state?
   A.) karnataka
   B.) Madhya pradesh
   C.) Kerala
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'B'

Madhya pradesh

  • 41. Sanchi Stupa is situated in which of the following Indian state?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Tamil nadu
   C.) Rajasthan
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'A'

Madhya Pradesh



Static GK Quiz Set - 4 Download Pdf