Static GK for Upcoming Exams Quiz Set - 5

  • 26. The Korba Super Thermal Power Plant is situated in which Indian state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Chhattisgarh
   C.) Odisha
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Chhattisgarh

  • 27. The Idukki Dam is built across which of the following rivers?
   A.) Krishna
   B.) Kaveri
   C.) Vaigai
   D.) Periyar

Answer: Option 'D'

Periyar

  • 28. Mohiniattam is a major classical dance of which state?
   A.) Odisha
   B.) Kerala
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Kerala

  • 29. When is the National Consumer Day observed?
   A.) November 21
   B.) February 7
   C.) December 24
   D.) July 12

Answer: Option 'C'

December 24

  • 30. The Hopman Cup is related with which sports?
   A.) Shooting
   B.) Tennis
   C.) Badminton
   D.) Golf

Answer: Option 'B'

Tennis

  • 31. Name the Director of Intelligence Bureau.
   A.) Ashok Chawla
   B.) Rajiv Jain
   C.) Dhirendra Swarup
   D.) Sanjay Mitra

Answer: Option 'B'

Rajiv Jain

  • 32. Ujjain, a city located in Madhya Pradesh, is situated along the banks of the River_____________
   A.) Betwa
   B.) Son
   C.) Shipra
   D.) Narmada

Answer: Option 'C'

The holy city of Ujjain is on the bank of the river Shipra which flows into the nearby Chambal. 

  • 33. The Asirgarh Fort is located in which state?
   A.) Rajasthan
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Jharkhand
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

​Madhya Pradesh

  • 34. The Balpakram National Park is located in________
   A.) Meghalaya
   B.) Sikkim
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Balpakram National Park is a national park ranging from under 200 to over 800 meters above sea level, near the Garo Hills in Meghalaya

  • 35. The Kamarajar Port Limited is located in which Indian city?
   A.) Chennai
   B.) Visakhapatnam
   C.) Panaji
   D.) Kochi

Answer: Option 'A'

Ennore Port, officially renamed Kamarajar Port Limited, is located on the Coromandel Coast about 24 km north of Chennai Port, Chennai, it is the 12th major port of India, and the first port in India which is a public company.

  • 36. Name the Chief Executive Officer (CEO) of the Dena Bank
   A.) Ashwani Kumar
   B.) Mahesh Kumar Jain
   C.) Suresh N. Patel
   D.) Jai Kumar Garg

Answer: Option 'A'

Ashwani Kumar

  • 37. The Amausi Airport is located in which city?
   A.) Pune
   B.) Lucknow
   C.) Kolkata
   D.) Indore

Answer: Option 'B'

Lucknow

  • 38. Who is the Director General of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?
   A.) Kamlesh Nilkanth Vyas
   B.) Rajiv Jain
   C.) Alok Kumar Verma
   D.) Subrahmanyam Jaishankar

Answer: Option 'A'

Kamlesh Nilkanth Vyas

  • 39. Who among the given is also referred as the father of Evolution?
   A.) Aristotle
   B.) Charles Darwin
   C.) Nicolaus Copernicus
   D.) Frederick Winslow Taylor

Answer: Option 'B'

Charles Robert Darwin was an English naturalist, geologist and biologist, best known for his contributions to the science of evolution.

  • 40. Dinbandhu Mohapatra is the MD & CEO of which among the given banks?
   A.) c
   B.) Indian Bank
   C.) Oriental Bank of Commerce
   D.) Andhra Bank

Answer: Option 'A'

Bank of India

  • 41. Which among the following days is observed on September 27 annually?
   A.) World Habitat Day
   B.) World Tourism Day
   C.) World Hepatitis Day
   D.) World Population Day

Answer: Option 'B'

Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day as international observances on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted.

  • 42. Manama is the capital of which country?
   A.) Cuba
   B.) Czech Republic
   C.) Bahrain
   D.) Belarus

Answer: Option 'C'

Bahrain

  • 43. The Vaigai Dam is located in which of the given Indian states?
   A.) Haryana
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'D'

Tamil Nadu

  • 44. The Arid Forest Research Institute is in which state?
   A.) West Bengal
   B.) Rajasthan
   C.) Maharashtra
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 45. The Govind Ballabh Pant Sagar Dam is located in which state?
   A.) Gujarat
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Haryana
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh

  • 46. When is the World Water Day observed?
   A.) November 30
   B.) March 22
   C.) March 15
   D.) March 17

Answer: Option 'B'

March 22

  • 47. What is the capital of Suriname?
   A.) Mogadishu
   B.) Paramaribo
   C.) Paramaribo
   D.) Mbabane

Answer: Option 'C'

Paramaribo

  • 48. Bedara Vesha is a popular folk dance of which state?
   A.) Jammu & Kashmir
   B.) Karnataka
   C.) Assam
   D.) Rajsthan

Answer: Option 'B'

Karnataka

  • 49. The Nagarhole National Park is located in which state?
   A.) Karnataka
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Odisha
   D.) Assam

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 50. The Indian Council of Agricultural Research is situated in which Indian city?
   A.) Bhopal
   B.) Guwahati
   C.) Hyderabad
   D.) New Delhi

Answer: Option 'D'

New Delhi

Static GK Quiz Set - 5 Download Pdf