Current Affairs Quiz of 02 - July - 2018

  • 1. India has pledged how much amount of aid to United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA)?
   A.) $5 million
   B.) $10 million
   C.) $25 million
   D.) $30 million

Answer: Option 'A'

$5 million

  • 2. Which state government has signed pact with the Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES) for effective disaster management?
   A.) Karnataka
   B.) Odisha 
   C.) Assam
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'B'

Odisha 

  • 3. Who has taken over charge as the new chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?
   A.) S Ramesh
   B.) B K Chaturvedi
   C.) P K Sinha
   D.) Ajit Seth

Answer: Option 'A'

S Ramesh

  • 4. Which state to host the conference of Ministers for Power, New & Renewable Energy of States & Union Territories?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Odisha
   C.) Tamil Nadu
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'D'

Himachal Pradesh

  • 5. What is the initial subsidy approved by the government for MSMER clusters under its new Solar Charkha Mission?
   A.) Rs. 200 Crore
   B.) Rs. 550 Crore
   C.) Rs. 700 Crore
   D.) Rs. 950 Crore

Answer: Option 'B'

Rs. 550 Crore

  • 6. Which of the following states in India has maximum number of Unesco World Heritage Sites?
   A.) Rajasthan
   B.) Maharashtra
   C.) Tamil Nadu
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 7. Which of the following districts have topped the first Delta ranking released in June 2018 by NITI Aayog that captures incremental improvements of Aspirational districts on health, education and other development parameters?
   A.) Ramanathapuram (Tamil Nadu)
   B.) West Sikkim (Sikkim)
   C.) Vizianagaram (Andhra Pradesh)
   D.) Dahod (Gujarat)

Answer: Option 'D'

Dahod (Gujarat

  • 8. Which of the following apps have been launched by government in June 2018 to track and trace missing and abandoned children in India?
   A.) ReUnite
   B.) Scout
   C.) Rummage
   D.) Pathway

Answer: Option 'A'

ReUnite

  • 9. What was the theme of Statistics Day – 2018?
   A.) Statistics for Development
   B.) Statistics for Common Man
   C.) Quality Assurance in Official Statistics
   D.) Statistics for New India

Answer: Option 'C'

Quality Assurance in Official Statistics

  • 10. What is India’s rank is 2018 Global Real Estate Transparency Index (GRETI)?
   A.) 39
   B.) 42
   C.) 35
   D.) 31

Answer: Option 'C'

​35
India has moved up one place from 36 in 2016 to 35th spot in 2018 on JLL’s Global Real Estate Transparency Index (GRETI) aided by improvement in market fundamentals, policy reforms, and liberalization of FDI. The report covers 100 markets and is based on 186 indicators divided into six areas –performance measurement, market fundamentals, governance of listed vehicles, regulatory & legal frameworks, transaction process and environmental sustainability.

  • 11. The ‘IPledgefor9′ Achievers Awards are related to which of the following government schemes?
   A.) Beti Bachao, Beti Padhao
   B.) Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan
   C.) Pradhanmantri Ujjawala Yojana
   D.) PradhanMantri Mudra Yojana

Answer: Option 'B'

Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan

  • 12. Which Indian Naval Ship is participating in the 26th edition of world’s largest multilateral naval exercise “RIMPAC -2018”?
   A.) INS Satpura
   B.) INS Vikramaditya
   C.) INS Sahyadri
   D.) INS Kamorta

Answer: Option 'C'

INS Sahyadri

  • 13. Who has been appointed as a whole-time member of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
   A.) Anant Barua
   B.) Injeti Srinivas
   C.) Arun P Sathe
   D.) Sanjeev Kaushik

Answer: Option 'A'

Anant Barua

  • 14. Who of the following have won the World Food Prize 2018?
   A.) B. R. Barwale and Surinder K. Vasal
   B.) Robert F. Chandler and John Niederhauser
   C.) Lawrence Haddad and David Nabarro
   D.) Hans Rudolf Herren and Gurdev Khush

Answer: Option 'C'

Lawrence Haddad and David Nabarro

  • 15. Which union ministry has launched report titled ‘Women in Prisons’?
   A.) Ministry of Home Affairs
   B.) Ministry of Women and Child Development
   C.) Ministry of Social Justice and Empowerment
   D.) Ministry of Tribal Affairs

Answer: Option 'B'

The Ministry of Women and Child Development (WCD) has launched report titled ‘Women in Prisons’ which aims to build an understanding of the various entitlements of women in prisons, the various issues faced by them and possible methods for resolution of the same. The report contains a comprehensive list of 134 recommendations for improving the lives of women under incarceration, addressing a wide range of issues pertaining to pregnancy and childbirth in prison, mental health, legal aid, reintegration in society and their care giving responsibilities among others. The report proposes that bail should be granted to those under-trial women who have spent one-third of their maximum possible sentence in detention, by making necessary changes in Section 436A of the CrPC which provides for release after half of the maximum sentence has been served.

  • 16. What is the theme of the 2018 National Statistics Day (NSD) in India?
   A.) Quality Assurance in Official Statistics
   B.) Statistics on Trees & Climate Change
   C.) Administrative Statistics
   D.) Agri-Food Statistics

Answer: Option 'A'

Quality Assurance in Official Statistics

  • 17. The NCST has organized a National Seminar on “Conservation of Particularly Vulnerable Tribes of Andaman and Nicobar Islands. As per which article of the Constitution, the NCST set up to protect the interests of Scheduled Tribes (ST)?
   A.) Article 338(A) 
   B.) Article 339(A) 
   C.) Article 337(A) 
   D.) Article 336(A)

Answer: Option 'A'

Article 338(A)
The National Commission for Scheduled Tribes (NCST) is organizing a two-day National Seminar on “Conservation of Particularly Vulnerable Tribes of Andaman and Nicobar Islands” in New Delhi from June 27, 2018. The purpose of the seminar is to decide how to preserve the habitat and culture of these tribal groups. This Seminar is being organized in collaboration with Anthropological Survey of India (AnSI) and its theme is ‘The Way Forward’. The Andaman and Nicobar Islands are home to the most primitive tribal groups: Great Andamanese, Onge, Jarawa, Sentinelese, Nicobarese and Shompens. Some of these tribal groups are on the verge of extinction. It is important to understand the challenges they face and to preserve them. With these objectives in view, the NCST, a Constitutional body set up under Article 338(A) of the Constitution to protect the interests of Scheduled Tribes, is organizing for the first time a two-day Seminar.

  • 18. Who has authored the book “Ahimsa”, which sheds light on India’s freedom struggle?
   A.) Supriya Kelkar
   B.) Nandi Katheria
   C.) Shantanu Duttagupta
   D.) Amala Shankar 

Answer: Option 'A'

Supriya Kelkar

  • 19. Donald Hall, the noted poet passed away. He belonged to which country?
   A.) United States
   B.) Argentina
   C.) Brazil
   D.) Germany

Answer: Option 'A'

United States
Donald Hall, the award-winning American poet and writer, has passed away in New Hampshire, United States on June 23, 2018. Hall began writing when he was just 12 years old. Over the course of a career that spanned more than seven decades, he wrote more than 40 books, half of which were works of poetry. He was the United States Poet Laureate for 2007-08. He received the Robert Frost Medal in 1991 and the National Medal of Arts, the nation’s highest honour for artists, in 2010.

  • 20. The world’s first International Centre for Humanitarian Forensics has launched in which country?
   A.) India
   B.) South Africa
   C.) Russia
   D.) United States

Answer: Option 'A'

India
The world’s first International Centre for Humanitarian Forensics was launched at Gandhinagar in Gujarat on June 20, 2018. It is a joint venture of the Regional delegation of the International Committee of the Red Cross in India, Bhutan, Nepal and the Maldives and also Gujarat Forensic Science University. This is a centre of excellence which will use forensics for humanitarian services. The purpose of this Centre is to provide service to the nation and to the entire world when the need arises. The launch of the Centre was followed by an International Symposium on Humanitarian Forensics. Over the next two days, international experts will participate in the symposium and discuss issues in the area of humanitarian forensics. Speakers from India, Ireland, Germany and Sri Lanka will speak at the symposium.

  • 21. The RBI has tightened norms for LRS by making quoting of Permanent Account Number (PAN) mandatory even for transactions below $25,000. What does ‘LRS’ stands for?
   A.) Liberalised Remittance Scheme
   B.) Liability Remittance Scheme
   C.) Liaison Remittance Scheme
   D.) Liberal Remittance Scheme

Answer: Option 'A'

Liberalised Remittance Scheme

  • 22. The conference “National Consultation on Making Agriculture Sustainable and Profitable’ will be held in which city?
   A.) Pune
   B.) Mysore
   C.) New Delhi
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'A'

The conference “National Consultation on Making Agriculture Sustainable and Profitable’ will be inaugurated by Vice President Venkaiah Naidu in Pune, Maharashtra on June 21, 2018. The 2-day conference is being organised by the Indian Institute of Public Administration (IIPA) in the context of the ongoing debate and efforts at various levels to double farmers’ incomes by 2022. Naidu, as Vice-President is chairman of the IIPA institute. Agriculture experts and agri-economists at the conference will deliberate upon creating an enabling policy framework, agricultural trade policy, transfer of technology from labs to land and agricultural credit and insurance. The conference on farm sector issues is the second in the Swarajya to Surajya’ series of national consultations initiated by the IIPA on the behest of vice president. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis, Union Minister for Agriculture Radha Mohan Singh, agriculture scientist M S Swaminathan, economist Ashok Gulati, farm scientists, representatives of farmers unions, CII, FICCI and other stakeholders will also attend the event.

  • 23. The Central Government has constituted a Chief Ministers Subgroup to coordinate policy approaches for Agriculture and MGNREGS. Which state Chief Minister will be convenor of the supgroup?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

The Central Government has constituted a Chief Ministers Subgroup to coordinate policy approaches for Agriculture and the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). In it, Chief Minister of Madhya Pradesh is the convener and Chief Ministers of Andhra Pradesh, Bihar, Gujarat, Uttar Pradesh, West Bengal and Sikkim along with Member, NITI Aayog, Ramesh Chand are the members. The terms of reference of the sub-group include suggesting a wider choice of state specific interventions both for pre-sowing and post-harvest to further improve the thrust on incomes, water conservation and waste to wealth. The move comes in the backdrop of the vision of Prime Minister Narendra Modi towards doubling farmers’ income by 2022. It comes close on the heels of unanimous decision taken at the 4th meeting of the Governing Council of NITI Aayog on June 17, 2018. The Sub-Group will submit its report within 3 months from its date of constitution.

  • 24. The new digital initiative of HRD Ministry ‘National Digital Library of India (NDLI)’ has developed by which IIT institute?
   A.) IIT Bombay
   B.) IIT Kharagpur
   C.) IIT Kanpur
   D.) IIT Kolkata

Answer: Option 'B'

IIT Kharagpur

Current Affairs Quiz of 02 - July - 2018 Download Pdf